Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Eu nu am folosit niciodata sintagma "omor din culpa". Stiu foarte bine ce e omor si ce e ucidere din culpa. Si sunt convins ca si mariana_en stie foarte bine care e diferenta intre 174 si 178 CPen. Doar am incercat sa arat ca mariana_en nu a gresit "pe fond" ci doar a crezut ca are de-a face cu oameni deschisi la minte. Se pare ca s-a inselat.
Eu inteleg faptul ca suntem juristi si trebuie sa avem grija maxima la exprimare, dar aici suntem pe un forum, majoritatea ne cunoastem intre noi asa ca vorbim liber. E forum, nu e sala de judecata.
Daca veti fi tot atat de rigizi in gandire si atunci cand veti profesa ca magistrati, sa ne fereasca Dzeu.
P.S. Penalul l-am facut cu Mitrache (general) si Filipas (special) cu ceva ani inaintea ta.
La Facultatea de Drept din Univ. Bucuresti.
Pe vremea aia Cioclei preda doar Criminologie si mi-a fost si el profesor.
abia astept sa se aprobe in plenul CSM modificarea..... sa alergati 5 ani prin cabinete si companii si dupa aia sa dati la INM...:P
... sau să se angajeze pe postul de consilier juridic la firma unui prieten sau a părinților... ;)
Întradevăr că vârsta ar putea să fie o condiție de admitere la INM. E o responsabilitate foarte mare după ce termini cursurile și ești trimis la post.
Cu asta sunt de acord chiar și cei raționali care urmează cursurile de la INM imediat după facultate și au 23 - 24 de ani.
Dar ce te faci cu cei care au deja o experiență cât de cât (adică peste 5 - 10 ani) într-un alt domeniu? Le îngrădești dreptul de a se înscrie la INM, dar le dai acest drept celor care au o adeverință de consilier juridic la un SRL oarecare?
PS
Departe de mine gândul de a minimaliiza calitățile consilierilor juridici... Îmi cer scuze dacă s-a interpretat contrar.
Făceam doar o evaluare a criteriilor de delimitare între oamenii care ar vrea să intre ăn cercul acesta.
abia astept sa se aprobe in plenul CSM modificarea..... sa alergati 5 ani prin cabinete si companii si dupa aia sa dati la INM...:P
... sau să se angajeze pe postul de consilier juridic la firma unui prieten sau a părinților... ;)
Hai mai Patrick, si tu? La varsta ta?
Ma asteptam la stereotipul asta din partea copiilor care au impanzit threadul asta in ultima vreme, dar tu?
Parerea mea e ca sunt foarte putini cei care recurg la smecheria asta. Si in general ei nu conteaza. E pacat sa fie folosit acelasi stereotip si sa fie pusa aceeasi eticheta pe toti cei care au cel putin 5 ani vechime.
Chiar nu pot accepta cei care n-au lucrat niciodata ca exista avocati, consilieri juridici, grefieri, notari, ofiteri de politie judiciara care chiar lucreaza in fapt? Eu inteleg ca nelucrand niciodata si stand toata viata in casa pe banii parintilor (sub pretextul ca dau la INM) n-au avut ocazia sa vada oameni lucrand, dar realitatea e cu totul alta.
Hop si eu cu ce ma intereseaza:D
In cazul in care un judecator care si-a publicat opinia intr-o revista de specialitate cu privire la o chestiune controversata, se poate spune ca poate fi impartial intr-o cauza care ca obiect acea chestiune ? Sau daca a discutat-o cu un avocat in privat ( coleg de facultate ) si ulterior intr-o cauza, respectivul avocat este aparatorul unei parti, si pricina se refera tocmai la acea chestiune controversata ?