avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
un-nou-coleg a scris:

Chiar nu pot accepta cei care n-au lucrat niciodata ca exista avocati, consilieri juridici, grefieri, notari, ofiteri de politie judiciara care chiar lucreaza in fapt? Eu inteleg ca nelucrand niciodata si stand toata viata in casa pe banii parintilor (sub pretextul ca dau la INM) n-au avut ocazia sa vada oameni lucrand, dar realitatea e cu totul alta.

Eu sunt convins că există oameni de o adevărată valoare și că aceștia formează marea majoritate. Adică cei care lucrează în profesii juridice (polițiști de judiciar, consilieri juridici, avocați, etc) sau profesii auxiliare (grefieri de exemplu) care au o calități deosebite pentru a fi magistrați.

Vroiam doar să spun că dacă se pune poblema unei limitări pe criterii de vârstă (cu care sunt de acord în principiu), nu sunt de acord cu o limitare în ceea ce privește activitatea desfășurată înainte de a susține examenul de la INM.

În fond, din câte știu, în sistemul american, pentru a fi elgibil de a te înscrie la examenul de admitere la o facultate de drept, trebuie ca mai întâi să fii dobândit o altă diplomă universitară în oricare alt domeniu.

Să ne înțelegm bine. Dreptul nu constiutie în sine o „meserie”, Poate fi un bun jurist orice practician al altei profesii dacă vrea și dacă are o oarecare „aplecare” spre asta.
Reciproca însă nu e valabilă.

De exemplu, orice bun chirurg poate fi judecător, dacă vrea, dar nu orice judecător poate fi un bun chirurg. Sau orice mare programator poate fi un bun procuror... dar nu orice procuror poate fi un bun programator.

Deci, ar fi bine să nu mistificăm dar nici să nu minimalizăm importanța unor „ocupații” pt că nu avem competența asta.

Ceea ce contează în fond e calitatatea umană și bineînțeles criteriile după care se stabilesc acele valori.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
doomkikidex a scris:

Unde ati vazut voi ca se discuta asta? ..ca de la anul sa nu se mai dea exam prin INM ci direct pentru cei cu vechime?


Cauta si tu pe site la INM si ai sa gasesti.
Dar nu e vorba ca nu se mai da la INM, ci doar ca mai poti da concurs doar daca ai 5 ani vechime.
Ultima modificare: Joi, 20 Septembrie 2012
ContSters187967, utilizator
Daca mi-ai indica un link, as fi recunoscatoare. Am tot cautat, dar nu gasesc nimic in sensul asta. Intreb fiindca vreau sa vad cu ochii mei ca asta e in dezbatere, ca asa, am tot auzit povesti in ultima vreme. Ms frumos.
@isis: in opinia mea, e lipsit de etica; propria cenzura poate si cateodata trebuie sa fie mai puternica decat cea impusa de lege...in definitiv, legea impune doar un cadru general.
daca avem doar o opinie generala expusa in cadrul unui articol de revista nu e vorba ca judecatorul nu ar putea fi impartial, ci perceptia publica ar fi in acest sens. la urma-urmei, astea-s riscurile accederii intr-o breasla: nu mai raspunzi doar pentru actiunile proprii, trebuie sa te gandesti si la reputatia profesiei.
daca un amic va reprezenta o parte intr-un litigiu, chiar nu mai are relevanta daca ati discutat anterior speta, fie si in principiu; te abtii e basta

pt ceilalti
regret ca s-a ajuns aici
asta chiar era un forum, nu o taraba
se discutau opinii, se facea schimb de argumente...nu avea relevanta persoana de la care proveneau
am a multumi multor oameni pentru pareri, discutii si argumente interesante
tuturor, numai bine
Pai totul a plecat de la oana-cristina care si-a facut ieri contul si a intrat direct "la rupere".
Pana sa intre ea nu au existat discutii din astea si, vorba aia, dezbatem aici probleme de drept de mai bine de jumatate de an.

Pana la urma tot discutiile pe mess si pe mail sunt cele mai sanatoase.
Celor care mai sunt in cursa la actualul concurs le urez multa bafta!
Celor care au un interes onest de a posta in acest thread le urez putere de invatat si mult noroc la urmatorul concurs!
Ultima modificare: Vineri, 21 Septembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)