Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
De exemplu, orice bun chirurg poate fi judecător, dacă vrea, dar nu orice judecător poate fi un bun chirurg. Sau orice mare programator poate fi un bun procuror... dar nu orice procuror poate fi un bun programator.
Cu alte cuvinte... dreptul e pentru toti. Si, mai tare, justitia poate fi facuta de oricine. In timp ce un magistrat are putine sanse sa exceleze in alt domeniu. :confused:
Daca vrea cineva o opinie avizata legata de acest zvon care umbla pe aici, va rog consultati blogul d-lui judecator cristi danilet, unde am pus aceasta intrebare sa primesc un raspuns avizat. [ link extern ] /
rosverde a scris:
abia astept sa se aprobe in plenul CSM modificarea..... sa alergati 5 ani prin cabinete si companii si dupa aia sa dati la INM...
Cu alte cuvinte... dreptul e pentru toti. Si, mai tare, justitia poate fi facuta de oricine. In timp ce un magistrat are putine sanse sa exceleze in alt domeniu. :confused:
Cu alte cuvinte... nu ai prea înțeles. :)
„Nimic” nu e „pentru toți”, chiar dacă unii mai cred asta.
Spuneam că am cunoscut persoane care au devenit avocați de succes sau magistrați după ce inițial au fost economiști, sau ingineri, sau au desfășurat alte activități și în care au avut și rezultate notabile.
Nu am cunoscut însă vreun avocat sau consilier jurdic care să devină un bun inginer, de exemplu. Dar cine știe? Poate or fi.
1.examenul e dublat si de o frumoasa loterie uite-l ba nu e ... si mai mult "nu e" Minunata tara! atat imi vine sa spun
2.Am o dilema (pe aceeasi idee"minunata tara: )
a citit cineva Cursul selectiv al lui Boroi editia 5 ? cea cu "mica reforma" Spre stupoarea mea art 105 nulitatea e redat si comentat fara nici o referire la L202,nici la contestatia in anulare nu se face referire la conditia ca necompetenta sa fie invocata in noul termen prevazut de 159.1 si mai sunt .... luasem editia noua taman pentru acele cateva pagini care ar fi trebuit sa contina modificarile "micii refor,me" ...dar am ramas cu nelamuririle .. . si cu banii dati.
P.S Postez si aici sperand ca poate cineva totusi in afara de mine a cumparat ed noua si ma poate lamuri,pe "Magistr.noiembrie 2012" nu e mare activitate, e si normal in cond de fata
oti, eu am luat cartea Mihaelei Tabarca, comentarii strict pe modif. proc civ introduse prin mica reforma.. mi s-a parut super; scurt, precis si la obiect. si ieftin pe deasupra...
e aparuta la Universul Juridic in 2011