Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Fraţilor fiţi mai relaxaţi pentru că acest interviu poate fi trecut bine cu o minima sfortare de a stapâni emoţiile. Prima dată te conduce jandarmul la sala unde vei scrie analiza citatului, acolo sunt două persoane care te indruma exact ce trebuie sa faci, in sensul că iti explică toate amanuntele din fata comisiei. Mai întâi când intri in sală predai buletinul şi fişa de prezentare (sa nu o uitaţi) pentru a o multiplica în cinci exemplare. Vei trage un bilet, sunt inca trei persoane cu tine in sala, astfel încât se va merge din fata in spate, biletul il pastrezi intors cu fata in jos până când termină toti de tras. La sfârşit predai teza cu ciorna şi cu buletinul şi vei semna de predare. Apoi tot un jandarm te conduce cu analiza textului multiplicată în 5 exemplare puse într-un plic sigilat, fişa de prezentare şi buletinul în holul în care aştepţi să intri la una dintre cele două comisii. După ce va ieşi cel intervievat înaintea ta, vei mai aştepta un pic până deliberează comisia apoi te strigă să intri. Aici comisia te invită în mod politicos să te aşezi pe scaun, în faţa ta este un microfon şi o masă unde vei putea să-ţi aşezi plicu cu analiza pentru că fişa de prezentare o predai fiecărui membru al comisiei împreună cu buletinul. Mai întâi te va pune să te prezinţi cam cinci minute timpul recomandat, apoi îţi vor pune întrebări diverse despre tine ca şi motivaţie. Aici există o diversitate foarte mare de întrebări însă ca idee, eu am avut impresia că vor să îţi vadă motivaţia, aptitudinile. Întrebările pot fi destul de neaşteptate însă important este să ai viteză de reacţie şi să fii atent la întrebare ca să dai un răspuns cât mai concis, logic, sicer şi la obiect. După acest dialog, care depinde de tine dacă îl faci relaxant sau nu, vei disigila plicul şi te pune să citeşti eseul, după care îţi prezintă speţa. La citirea speţei să fiţi foarte atenţi şi cred că trebuie mai mult să te axezi nu pe cunoştinţele tale juridice ci pe codul deontologic. Să aveţi grijă că aici mi s-a părut partea cea mai grea pentru că în fel şi chip caută să te manipuleze prin toate căile şi te întorc pe toate feţele. Aveţi grijă la felul cum staţi poziţionat la cum păstraţi contactul vizual cu fiecare dintre membri. Fiţi stăpâni pe voi şi nu vă lăsaţi intimidaţi. În concluzie depinde de tine dacă vei crea o atmosferă relaxantă pentru că ei chiar sunt relaxaţi şi politicoşi în limitele în care poate fi un astfel de membru în cadrul unui concurs. Vă doresc succes şi stăpânire de sine.
Multumim, Sofia, ai spart gheata! Bafta si tie, cine stie, poate ca nu ai parut la fel de crispat pe cat te-ai simtit.
Am si eu emotii. Sper ca le voi stapani, "cine poate mai mult poate si mai putin", nu? Daca voi putea sa conduc o sedinta de judecata, trebuie sa pot sa fiu degajata intr-o discutie cu o comisie care nu vrea sa ma desfiinteze, ci doar sa ma evalueze. :hm:
si mie mi s-a parut atmosfera la fel de incordata.cred, totusi, ca ar reusi sa te cunoasca si daca atmosfera ar fi mai relaxata......am plecat cu un gust amar.
ovidiu: nu am putut sa citesc speta de etica profesionala ci mi s-a citit. probabail ca iti verifica si receptivitatea la mesajele ce iti sunt transmise verbal.
ia alta ordine de idei, inainte de a intra la comisia mea, la cealalta comisie parea a fi o atmosfera mai relaxata, dar asta nu e neaparat un criteriu. stiti cum e, poate rad cu tine si "te ard", scuzati expresia. oricum daca iau o nota mica isi asum responsabilitatea, stiu ca n-am fost senzational de spontana si convingatoare, insa asa cum a spus "avocet' si eu am iesit cu un gust amar. am observat ca atunci cand aveam ceva de spus si eram mai sigura pe mine nici nu se uitau la mine, in schimb cand eram pusa in dificultate cu cate ceva, brusc deveneau atenti. oricum nu are rost sa criticam comisiile, nu suntem nici noi perfecti, cred doar ca ponderea e prea mare la interviu, atat timp cat o dicutie de 15 minute poate schimba dramatic ierarhia.
PS: nici nu stiu la ce nota sa ma astept, probabil va fi una mica :)
ovidiu: nu am putut sa citesc speta de etica profesionala ci mi s-a citit. probabail ca iti verifica si receptivitatea la mesajele ce iti sunt transmise verbal.
ia alta ordine de idei, inainte de a intra la comisia mea, la cealalta comisie parea a fi o atmosfera mai relaxata, dar asta nu e neaparat un criteriu. stiti cum e, poate rad cu tine si \"te ard\", scuzati expresia. oricum daca iau o nota mica isi asum responsabilitatea, stiu ca n-am fost senzational de spontana si convingatoare, insa asa cum a spus \"avocet' si eu am iesit cu un gust amar. am observat ca atunci cand aveam ceva de spus si eram mai sigura pe mine nici nu se uitau la mine, in schimb cand eram pusa in dificultate cu cate ceva, brusc deveneau atenti. oricum nu are rost sa criticam comisiile, nu suntem nici noi perfecti, cred doar ca ponderea e prea mare la interviu, atat timp cat o dicutie de 15 minute poate schimba dramatic ierarhia.
PS: nici nu stiu la ce nota sa ma astept, probabil va fi una mica :)
Felicitari pentru ca ai ajuns la acest nivel! Incearca sa nu te incarci negativ, chiar daca e grea asteptarea! Ai facut ce ai depins de tine si daca te consumi nu schimbi cu nimic situatia. Poate ca atitudinea lor, aparent lipsita de bunavointa a fost un test, sa vada cum reactionezi in conditii de stress. Caci in sala de judecata oricum sunt destule situatii generatoare de stress. Ai incredere si lupta-te cu tine! Succes! Astept vesti si iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit din experienta ta.