ursulina a scris:
Bună seara!
Am mare nevoie de o lîmurire. Am intrat în posesia unui referat privind proiectul de debranşare al unui apartament de la reţeaua de termoficare, în care se atrage atenţia asociaţiei că este răspunzătoare pentru disfuncţionalităţile apărute ca urmare a debranşării unor apartamente, dacă nu se iau măsuri de montare de robineţi de echilibrare hidraulică la toate coloanele de încălzire afectate prin debranşări. In blocul nostru există 10 centrale de apartament şi instalaţia de încălzire şi cea pentru apa caldă menajeră nu funcţionează normal. Nu am ştiut că acest lucru se datorează centralelor termice.
Aş dori să ştiu dacă există cineva care are cunoştinţă de această problemă şi care ar fi procedura care trebuie urmată pentru realizarea acesteia.
Mulţumiri!
1. Angajati serviciile unui expert tehnic specializat in instalatii termice. Acesta este in masura sa efectueze un studiu de impact, in baza caruia veti putea deduce daca functionarea defectuoasa a coloanelor termice se datoreaza sau nu faptului ca s-au facut prea multe debransari pe anumite coloane. Faptul ca exista 10 debransari anterioare poate sa fie relevant sau NU. Daca vorbim despre 10 apartamente dintr-un total de 100 este o situatie, daca sunt 10 din 40 situatia e complet diferita.
2. Ce nu va spune RADET (pentru ca nu are nici un interes s-o faca) este importanta gradului de colmatare al tevilor care constituie aceste coloane. In blocurile vechi (+25 de ani) diametrul interior al acestor tevi s-a redus semnificativ, rezultand de aici o parte din ineficienta sistemului.
3. Ce nu va spune RADET (pentru ca nu are nici un interes s-o faca) este ca - in cazul blocurilor in care s-au montat repartitoare - orice calorifer oprit duce la aceeasi 'teoretica' dezechilibrare. Cu alte cuvinte, nu doar datorita Dvs celor care va debransati / v-ati debransat poate interveni dezechilibrarea coloanelor termice, ci si oricarui vecin care opreste, din ratiuni economice, unul sau mai multe calorifere.
4. Daca se impune echilibrarea, aveti urmatoarele optiuni:
a. instalarea unor "seturi automate" de robineti pe coloanele afectate, care realizeaza o echilibrare "dinamica", astfel ca acopera
si dezechilibrarile temporare (vecinii care isi opresc temporar unul sau mai multe calorifere). Pretul este -- din punctul meu de vedere - usor prohibitiv (aprox 1200 - 1400 lei / set).
b. instalarea unor robineti manuali, al caror pret este intre 100 si 300 lei / bucata, in functie de dimensiuni. Aveti aici un exemplu:
[ link extern ]
5. Daca se impune echilibrarea, sfatul meu e sa nu acceptati instalarea acestor robineti pe cheltuiala Dvs, mai ales daca in bloc sunt montate repartitoare - in aceasta situatie ar trebui sa fie o cheltuiala a asociatiei. Daca nu exista repartitoare, la aceasta cheltuiala trebuie sa participe cel putin cei debransati anterior (ma refer evident la cei aflati pe coloanele care trebuie echilibrate).
ursulina a scris:
Nu am fost destul de clară în expunere. Mă interesează să ştiu dacă montarea robineţilor de echilibrare hidraulică au vreun efect benefic asupra instalaţiei de încălzire, când se pot monta şi de către cine, dacă se pot monta de către un instalator oarecare sau de către firma care a instalat sistemul de încălzire..Debranşările există deja.
1. Echilibrarea ese benefica, *daca* se impune.
2. Orice firma specializata in instalatii poate realiza montarea.