avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUM SA FAC ACTE PE O CASA INAINTE DE CASATORIE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUM SA FAC ACTE PE O CASA INAINTE DE CASATORIE?

Acum 5 ani am construit o casa pe numele surorii mele. Acum doresc sa o trec pe numele meu in anumite conditii. Eu am 2 copii dintr-o casatorie anterioara, dar doresc sa ma casatoresc din nou, viitorul meu sot avind si el 2 copii. Sub ce forma trebuiesc facute actele ( inainte de casatorie) pentru ca , acea casa sa ramina in cazul decesului uneia dintre parti, doar sotului supravietuitor, fara ca vreunul dintre copii sa aiba drept de mostenire? Deci, ideea este ca noi dorim ca cel care supravietuieste sa aiba drept deplin asupra casei fara a intra in conflict cu mostenitorii directi ai sotului decedat. In acest moment nu sintem casatoriti, casa este tot pe numele surorii mele, pentru ca nu am gasit varianta de intocmire a actelor. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariana v , utilizator 11:25, 19 Noiembrie 2011
Dar daca as face actele pe casa in timpul casatoriei, aste bun obtinut impreuna, deci ar avea o cota mai mare din casa? Sau ar fi aceeasi solutie pe care mi-ati oferit-o?
mariana v a scris:

Dar daca as face actele pe casa in timpul casatoriei,


V-ati putea MARI sansele de a ramane pe drumuri (exact cum spuneati mai sus) in cazul unui divort sau daca ar muri sotul dvs. cel dintai.

Doamna, in drept NU EXISTA RETETE.

Exista solutii aplicabile cazului particular, unele cu un risc mai mare, altele cu un risc mai mic.
Unele prin care te feresti de dracu' ...dar exista riscul sa dai de tac-su'.

Unele comporta acte care, odata facute, nu mai pot fi revocate (cu riscul de-as plange de mila cel care vazut lucrurile prea ROZ bombon la inceputul unei relatii).

Altele comporta acte care ar mai putea fi modificare/revocate, dupa cum mai evolueaza si ...viata asta care bate filmul.

De aceea solutiile (sunt intotdeuna mai multe) se gasesc dupa discutii mai lungi in biroul unui avocat si se ALEGE in functie de particularitatile fiecarui caz, de riscul pe care ar vrea sa si-l asume Gheorghe, dar nu si l-ar asuma niciodata Vasile... si multe altele.







Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
E acelasi solutie pe care v-am dat-o. Prin clauza de preciput toata casa ar intra in patrimoniul sotului supravietuitor inainte de dezbaterea mostenirii. Asta cu conditia sa aveti alte bunuri care sa acopere rezerva.
opinez si eu ca este complet imoral ceea ce faceti, ba mai mult, impresia mea este ca de teama de a imparti ceva cu copiii fostei sotii a viitorului dumneavoastra sot, intelegeti sa va lasati proprii copii fara nici un fel de drept asupra casei in cauza.

lasand la o parte aceste considerente strict personale, legiuitorul raspunde, oarecum, nevoilor dvs in art. 333 din noul cod civil care normeaza "clauza de preciput". aceasta clauza permite sotului supravietuitor sa preia, fara nici un fel de plata, la data decesului celuilalt sot, un anumit bun inainte de orice dezbatere succesorala.
din fericire, tot legiuitorul a avut in art 1096 inspiratia sa prevada, in termeni simpli, ca in ipoteza in care sotul decedat nu apucase in timpul vietii sa daruiasca o valoare similara fiecaruia din copiii sai (proprii si comuni) acestia au dreptul de a cere o parte din casa .
astfel, daca aveti o incredere mai adanca in viitorul dumneavoastra sot decat in actualii dumneavoastra copii, va recomand din considerente de eficacitate a clauzei sa achizitionati bunul ulterior incheierii casatoriei.

si ca sa puteti reflecta putin, in scurta mea activitate profesionala, 9 parinti din 10 ma intreaba inaintea casatoriei cum sa transmita casa proprie spre copiii minori astfel incat aceasta operatiune sa nu poata fi atacata de viitorul sot.

:)

later edit: scuze nu am vazut ca ati informat-o deja pe mariana despre clauza de preciput.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
Mihail Zaharia-Ciorcila, Notar
Am inteles, deci sint slabe sanse de a rezolva problema cum as dori eu. Sotul meu dintai e mort deja. Doar copii sint singurii mei mostenitori si nu as dori ca sa isi bata joc niciodata de acest om cu care sint de mai multi ani, Dar sint convinsa ca asa vor face si de aceea doresc sa il protejez pina la deces. Nici el nu e un sarantoc, dar nici nu as dori sa acorde timp si bani unei case de care nu ar beneficia la b atrinete . Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial. clauza de preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire magdalena36 magdalena36 Buna seara. Suntem divortati amandoi si avem copii din casatoria anterioara. Eu m-am mutat la el. Copii lui nu sunt de accord pentru ca le este teama ca vor ... (vezi toată discuția)
Succesiune în cazul unei convenții matrimoniale cu separare de bunuri, și copii din căsătorie anterioară. cum se poate face ca bunurile să rămână copilului din actuala căsătorie? paula38 paula38 Buna ziua ,doresc sa stiu urmatoarele aspecte,sunt casatorita ,intre mine si sotul meu exista o conventie matrimoniala cu separare de bunuri,detin o casa ... (vezi toată discuția)