Va rog frumos dati-mi o solutie.
Am o persoana care a absolvit 4 ani de liceu dar nu are diploma de bacalaureat .Are un certificat de absolvire a liceului specializarea "Tehnician in lucrari publice si constructii".
In firma noastra va lucra ca si agent de vanzari -cor:341904 -dar nu-l pot incadra fara studii medii.
Imi este neclar ce inseamna studii medii ?
Liceul cu sau fara diploma de bacalaureat???
Multumesc anticipat ptr.raspuns.
Domnule Valeriu va multumesc pentru raspuns dar sunt nelamurita.Va-s ruga sa-mi raspundeti si la urmatoarele intrebari.
1. Daca angajarea se face pe postul de asist.med.generalist in baza actelor de studii de ce la salarizare nu sunt recunoscute ca fiind superioare de scurta durata?
2. Fiind societate privata poti angaja in diferite functii persoane fara a tine cont de studii ? II incadrezi pe toti ca necalificati? Pt ca asta inseamna salariu minim
3. Incadrarea conform COR nu-mi influenteaza salarizarea?
Ce nu inteleg?
1. Cum v-am raspuns anterior, puteti sa-i dati ce salariu doriti (peste minim pe economie). De ce va intereseaza recunoasterea sau nu a studiilor? Nu inteleg la ce va referiti.
2. Nu! Ii incadrati pe posturile pe care le aveti si care necesita anumite conditii de pregatire.
3. Chiar unui necalificat, nu sunteti obligata sa ii dati salariul minim. Puteti sa-i dati mai mult daca firma isi permite si el merita banii.
4. COR este orientativ. El este obligatoriu numai in sensul de a trece in CIM o ocupatie inscrisa in acesta.
5. Nu stiu ce doriti dvs. de fapt. Eu va spun ca pe asistenta in cauza, daca este pregatita profesional si aveti nevoie de ea la firma si va raspunde profesional necesitatilor firmei, o puteti incadra cu un salariu foarte mare (cat va puteti permite dvs.) fara a fi obligatoriu ca persoana in cauza sa aiba studii de un anumit nivel (ex: studii superioare).
6. Daca nu ati inteles, reveniti (eventual pe mesaj privat).
Incadrarea potrivit COR-ului nu poate influenta salarizarea , angajatorul este obligat sa stabileasca un salariu cel putin egal cu minimum prevazut de lege pentru acea functie. Prin urmare, angajatorul poate acorda un salariu mai mare decat minimum prevazut de lege.
Potrivit art.15 din Legea nr.76/2002, utilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania este obligatorie la completarea documentelor oficiale.
Buna ziua !
Legea invatamantului nr.85/1995, republicata si actualizata, are modificat prin O.U.G.97/2009, art.26, care la alin.(1),(2) si (3) stipuleaza :
" Finalizarea studiilor liceale se atesta printr-un certificat de absolvire, care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, dreptul de sustinere a examenului national de bacalaureat, respectiv a examenului de certificare/atestare a competentelor profesionale.
(2) Absolventii ciclului superior al liceului dobandesc si portofoliul personal pentru educatie permanenta si, la cerere, foaia matricola.
(3) Absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii."
Citind cu atentie aceste prevederi si coroborand alin.(1) cu alin.(3) , este clar ca diploma de bacalaureat confera in plus, fata de certificatul de absolvire, dreptul de a accede la invatamantul superior.
Din acelasi art. 26 se intelege clar ca in categoria absolventilor de liceu si cu aceleasi drepturi( mai putin accederea la invatamantul superior) fac parte si cei cu adeverinta de absolvire si cei cu diploma de bacalaureat. In concluzie si unii si ceilalti sunt absolventi de studii medii.
Cu stima !
Intrebare
vali2010eu
as vrea sa stiu daca pentru meseria de dispecer iti trebuie diploma de bacalaureat sau merge doar cu certificatul de absolvire a liceului (vezi toată discuția)