De acord cu tine, themis, Fr. Deak si D. Chirica pot sa arate ca in opinia lor termenul incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii indiferent de momentul in care succesibilul a luat cunostinta de moartea lui
is de cujus succesionis agitur insa pe mine ma intereseaza mai putin solutia la care au ajuns cei doi prestigiosi profesori si mai mult argumentele in temeiul carora au ajuns la aceasta solutie. Altfel ajungem ca in perioada de decadere a dreptului roman in care daca-i citai pe Ulpian, pe Papinian, sau pe Gaius aveai automat dreptate.
Cu alte cuvinte : DE CE E ASA SI NU ALTFEL?
De aici deduc că pasivitatea succesibilului, în lipsa unor manopere dolosive ale celorlalţi moştenitori cu privire la moartea lui de cuius nu poate amîna momentul începerii cursului prescripţiei.
Pasivitatea are efecte juridice, in ceea ce priveste prescriptia numai daca cel impotriva caruia curge stie despre prescriptie. Nu se poate vorbi despre pasivitate cata vreme nu exista cunostinta despre actiune. Doar cel care stie ca poate actiona poate fi pasiv.
S-ar parea, din ceea ce ai scris, ca este o sanctiune care il atinge pe cel care, avand o ruda careia i-ar putea succede, nu se intereseaza de ea. Insa sanctiunile trebuie sa fie expres prevazute de lege neputand fi create ad-hoc, pe cale de interpretare. Daca legiuitorul ar fi urmarit aceasta putea sa-l prevada, eventual, ca pe un caz special de nedemitate succesorala.