avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu a depus declaratiile la casa de pensii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu a depus declaratiile la casa de pensii

Buna ziua,

am o problema care ma framanta tare si nu stiu cum sa o rezolv.In mare, lucrurile stau in felul urmator:sunt angajat la o firma de 9 ani si am fost la casa de pensii sa scot o adeverinta privind stagiul de cotizare(pentru ca in ultimii ani nu am primit aceste adeverinte).Cand colo stupoare, eu nu mai sunt trecut din 2004, adica nu s-au mai depus declaratii nominale din 2004.#-oCum ma poate afecta la pensie acest lucru?Am informat conducerea despre acest lucru, dar de 2 luni nu s-a intamplat nimic.Contabila tot amana rezolvarea problemei.Ce e de facut?Care sunt caile legale pentru a rezolva problema?
Va rog sa ma ajutati cu solutii!:worthy:
Puteti merge la Casa de Pensii sa cereti un Certificat cu perioadele de cotizare care vi se elibereaza pe loc, contra cost (eu am platit ultima data 10 lei) si acolo scrie si daca a platit angajatorul contributia respectiva.
In mesajul initial s-a specificat ca in certificatul emis de Casa de Pensii nu mai apare cu stagiu de cotizare din 2004. ;)

Incercati sa vorbiti cu contabila despre acest lucru. Incercarea moarte n-are. :)
@elis
Se vede ca ma apropii de pensie, uit repede ce am citit mai inainte.:slap:
Sa va tineti tot asa, tanar si ferice!:wave:
elis a scris:

Incercati sa vorbiti cu contabila despre acest lucru. Incercarea moarte n-are. :)

Am contactat-o telefonic pe contabila si era vadit suparata ca am facut valuri cu cea perioada de cotizare la sistemul public de pensii.Dupa o lunga discutie in care a subliniat ca e foarte mult de munca(daca nu le-a facut cand trebuia!) a "promis" ca le va face.
Dumnezeu stie ce-o mai fi de acum incolo...........va tin la curent cu noutatile.
ANCA_MADALINA a scris:

elis a scris:

Am contactat-o telefonic pe contabila si era vadit suparata ca am facut valuri cu cea perioada de cotizare la sistemul public de pensii.Dupa o lunga discutie in care a subliniat ca e foarte mult de munca(daca nu le-a facut cand trebuia!) a "promis" ca le va face.
Dumnezeu stie ce-o mai fi de acum incolo...........va tin la curent cu noutatile.

Asta chiar este o explicatie amuzanta :)) nu exista sa nu ai timp pentru declaratiile lunare si ca ai sa le faci asa........cand ai tu chef :P.
Contraventii
(a) Nedepunerea la termen a declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat;
(b) Nedepunerea la termen a declaraţiei de asigurare în cazul persoanelor obligate prin lege să participe în această formă la sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale;
(c) Nerespectarea cotelor de contribuţie de asigurări sociale stabilite prin lege;
(d) Nerespectarea metodologiei de încadrare în condiţii deosebite de muncă, conform legii;
(e) Nerespectarea prevederilor legale privind baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale;
(f) Nerespectarea prevederilor legale privind dobânzile pentru neachitarea la termen a contribuţiei de asigurări sociale;
(g) Nerespectarea prevederilor legale privind obligaţia anunţării modificărilor survenite pentru acordarea pensiei;
(h) Neachitarea de către angajator a indemnizaţiilor de asigurări sociale care se suportă din fonduri proprii, conform prevederilor legale;
(i) Calculul şi plata eronată ale indemnizaţiilor şi ajutoarelor de asigurări sociale de către instituţia care efectuează plata conform prevederilor legale;
(j) Nerespectarea prevederilor legale privitoare la obligaţia angajatorilor, persoane fizice şi juridice, de a pune la dispoziţia CNPAS şi a caselor teritoriale de pensii datele şi documentele necesare pentru atribuirea codului personal şi întocmirea evidenţelor privind stagiul de cotizare;
(k) Nevirarea, în condiţiile legii, la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale la termenele legale;
(l) Nevirarea, în condiţiile legii, la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, timp de 3 luni consecutiv;
(m) Refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control ale MMSSF, ale direcţiilor teritoriale de muncă, solidaritate socială şi familie şi personalului împuternicit al CNPAS şi al caselor teritoriale de pensii documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea stabilirii obligaţiilor de asigurări sociale, precum şi în vederea recuperării creanţelor prin executare silită.

Contraventiile de mai sus se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
Cele prevăzute la lit. (b), (c), (f), (g) şi (i) cu amendă de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei;
Cele prevăzute la lit. (a), (d), (e), (h), (j), (k) şi (m) cu amendă de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;
Cele prevăzute la lit. (l) cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.

Nivelul amenzilor se actualizează prin hotărâre a Guvernului.

La asa amenzi nu depui declaratia dupa 3 ani......................
Sigur ca nu le pica bine "valurile" dar daca nu le faceti...................... pensie la batranete mai putinica.................. ca de ....... daca nici macar nu au declarat ca ar avea ceva de plata ............. cum sa faca plata in sine.
Chiar daca sunteti doar salariata nu inseamna ca nu aveti acces la astfel de date de la Administratia Financiara..... incercati ce aveti de pierdut?

Alte discuții în legătură

Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale blod blod Daca intreprinderea la care am lucrat nu mi-a platit asigurarile sociale pe o perioada de trei ani, iar aceasta s-a desfiintat, ce pot face? Pot sa achit eu ... (vezi toată discuția)
Lipsa stagiu cotizare Doina Elena Doina Elena Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005. Acest ... (vezi toată discuția)