avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrare numeleui dupa casatorie in contractul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrare numeleui dupa casatorie in contractul de munca

Buna seara
Doresc sa stiu ce trebuie facut pentru schimbarea numelui in contractul de munca in momentul in care o angajata isi schimba numele dupa casatorie
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 26 Noiembrie 2011
Cu tot respectul insa interpretarea dumneavoastra este eronata.
Si un astfel de caz include exceptia la care faceam referire anterior.

Angajatorul nu are temei pentru a incheia act aditional pentru ca el nu isi exprima vointa in acest caz. Orice act aditional presupune un acord de vointa al partilor intre care se incheie actul, implicit o negociere a termenilor ce se doreste a fi schimbati/modificati in prealabil.
Angajatul is exprima acordul de vointa pentru schimbarea numelui in raport cu sotul/sotia nu cu angajatorul. Cu sotul/sotia a purtat negocierile, nu cu angajatorul.

In plus ar suna penibil o astfel de informare si un astfel de act aditional. "partile au convenit de comun acord sa modifice urmatoarele...."
Ce a convenit angajatorul ca nici macar n-a fost consultat? Poate angajatorului nu-i place noul nume ales de angajat si refuza semnarea actului aditional? :D
crimson a scris:

Cu tot respectul insa interpretarea dumneavoastra este eronata.
Si un astfel de caz include exceptia la care faceam referire anterior.

Angajatorul nu are temei pentru a incheia act aditional pentru ca el nu isi exprima vointa in acest caz. Orice act aditional presupune un acord de vointa al partilor intre care se incheie actul, implicit o negociere a termenilor ce se doreste a fi schimbati/modificati in prealabil.
Angajatul is exprima acordul de vointa pentru schimbarea numelui in raport cu sotul/sotia nu cu angajatorul. Cu sotul/sotia a purtat negocierile, nu cu angajatorul.

In plus ar suna penibil o astfel de informare si un astfel de act aditional. "partile au convenit de comun acord sa modifice urmatoarele...."
Ce a convenit angajatorul ca nici macar n-a fost consultat? Poate angajatorului nu-i place noul nume ales de angajat si refuza semnarea actului aditional? :D

pai atunci poate imi explicati cand pot sa incheie un act aditional in baza prev art 17 al 5 CM referitor la art 17 al 3 lit a CM - identitatea partilor, avand in vedere ca sunt obligati prin lege. Cand se vor consulta si vor negocia cu privire la acest aspect?
eu din cate stiu se negociaza doar CLAUZELE contractului, nu si identitatea partilor. Insa Cod Muncii prevede intocmirea unui act aditional in cazul unei astfel de modificari si nu doar o notificare.
Cat despre faptul ca este expres prevazuta de lege.........eu nu am vazut ca Parlamentul sa dea legi ori de cate ori o persoana se casatoreste si isi schimba numele.
Buna intrebare, si eu ma intreb acelasi lucru ca dumneavoastra.
Nici eu nu stiam ca identitatea partilor se poate negocia si apoi se consimte print-un act aditional. :))

Asta ca o gluma ca nu incetam sa ne miram legat de faptul ca anumite prevederi legislative sunt confuze, lipsite de logica sau contraditorii in loc sa fie clare si usor de aplicat

Explicatia personala e relativ simpla. Din comoditate (sa nu folosim alt termen) art 17 nu reglementeaza distinct obligatiile partilor la momentul angajarii de cele de pe durata desfasurarii contractului individual de munca. Rezultatul il observam cu totii.
Si nu e singura situatie care da batai de cap, din pacate. Intreg articolul 17 referitor la modalitatea de informare a persoanei selectate sau a salariatului naste confuzii in practica.

Nici macar notificare in scris nu este necesar. Este suficienta copia dupa certificatul de casatorie. Legea cu privire la actele de stare civila (119/1996 republicata) stabileste de la primele articole ca actele de stare civila sunt inscrisuri autentice care dovedesc nasterea, casatoria sau decesul unei persoane.
1. De cele mai multe ori practica statueaza niste reguli care, daca nu sunt ilegale, duc la o cutuma stabilita intre unitati si ITM care rezolva problemele.
2. Codul muncii nu a putut sa prevada chiar toate amanuntele care pot interveni in modificarea CIM.
3. Schimbarea numelui unui salariat este importanta dar nu duce la intocmirea atator acte care fac posibila discutia noastra, aici.
4. Daca un angajator vrea sa faca act aditional la CIM pentru schimbarea numelui nu are decat sa faca acest lucru (colega mea, @crimson, a adus destule argumente pentru a demonstra ca nu este obligatoriu a se intocmi act aditional la CIM in acest caz).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie angajat Diana_B Diana_B Buna ziua, Ce trebuie facut pentru angajat care a adus un certificat de casatorie si o copie dupa buletinul cu noul nume? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Schimbare nume justice86 justice86 Buna ziua.Daca imi schimb numele datorita faptului ca ma casatoresc trebuie ca angajatorul sa imi faca un act aditional la contractul de munca in care sa ... (vezi toată discuția)
Act aditional u_ella u_ella Va rog frumos sa imi raspundeti si mie la o intrebare.Vreau sa fac un credit si mi-au cerut act aditional pentru schimbare de nume(sunt casatorita de curand ... (vezi toată discuția)