avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scoatere de la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scoatere de la intretinere

Buna seara, de 1 luna si 2 saptamani de zile am si eu un bebe mic si am chemat pe mama soacra sa stea cu noi pt. a ne ajuta la cresterea lui.intrebarea mea este daca sunt obligat sa platesc inca 1 pers la cotele colective ce sunt stabilite de noi in locatia unde stam.Specific ca sunt eu cu sotia si bebe deci 3 per. mama soacra plateste lunar intretinera la domiciliul dansei si nu vrea sa se scoate de acolo .din motive pers.Viluta unde locuim acum are 5 apartamente si momentan nu avem asociatie dar ne impartim la mica intelegere cheltuielile comune.Daca soacra mea aduce 1 adeverinta de la domiciliul dansei precum plateste lunar intrtinerea, mai trebuie aici sa platim ceva si pt ea chiar daca sta 5 luni?
Va multumesc! Incercam sa imi dau seama daca este vorba de bunavointa administratorului sa fim scosi de la intretinere daca am lipsit intr-o luna 6 zile si in urmatoarea 11 (deci 17 zile consecutive) sau este dreptul nostru. In HG 1588/2007 am citit ca "pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna". De aici as intelege ca zilele din doua luni diferite nu se cumuleaza (desi mi se pare totusi absurd).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa nu vi se para absurd poate-mi ingaduiti comparatia cu alte situatii mai apropiate de absurd:
Avem un abonament la telefon de 5 euro/luna. Daca luna aceasta nu am vorbit decat de 2 euro, tot 5 euro voi plati, adica abonamentul intreg.
Avem un abonament la televiziunea publica unde platim pe intreaga luna chira daca ne uitam 2 zile la televizor sau nu ne uitam deloc.
Avem un cont bancar si facem 2-3 operatiuni pe an, dar platim comision de administrare a contului luna de luna.
Cu un bilet de tramvai calatorim de la un cap la altul al traseului 15 statii. A doua zi coboram dupa doar doua statii iar biletul ne-a costat la fel ca si-atunci cand am mers 15 statii. Si nu putem sa folosim aceladsi bilet sa mai mergem peste o ora sau doua inca 2-3 statii.
..................

@adriantot
Totusi..... la telefon sau biletul de tramvai este un abonament.
In cazul nostru, la asociatii, cheltuielile pe numar de persoane inseamna totusi consum. De abonamente la diversi nu-i scuteste nimeni, le platesc.

Ar fi ceva-ceva la gunoi, ca si acolo este un abonament, dar, la drept vorbind si cinstit vorbind, am indoieli serioase ca un administrator de bloc sau, hai sa zicem, majoritatea administratorilor se duc la prestator sa le creasca abonamentul daca le intra persoane la intretinere. Tot asa si in cazul celor care ies de la intretinere.
Cel putin eu nu fac modificarea numarului de persoane nici in plus, nici in minus, impartim plata "gunoiului" la cei care suntem prezenti, mai multi sau mai putini.
Noi nu impartim valoarea facturii de la gunoi la numarul de persoane din bloc si sa rezulte un alt tarif pe persoana decat cel facturat de prestator. Ci trecem pe lista de plata exact pretul unita pe persoana asa cum este facturat de prestator. Puteti vedea listele noastre de plata si observati ca de la o luna la alta numarul persoanelor se schimba iar pretul gunoiului pe persoana ramane acelasi.
Este o nedreptate ca cineva care lipseste din apartament 6 zile sa nu fie trecut la plata gunoiului atat timp cat a locuit 25 de zile, iar pe factura furnizorului sunt incluse si persoanele acelui apartament, pentru ca, asa cum spuneti, nu notificati prestatorul de scaderea numarului de persoane. Asta inseamna ca ceilalti suporta si cheltuiala persoanelor care au fost scoase de la intretinere in luna respectiva chiar daca au locuit 25 de zile.
Acelasi lucru se intampla si cu gazul consumat timp de 25 de zile si suportat de ceilalti, cu energia electrica consumata de lift si pentru iluminatul casei scarii.
Sigur ca pe persoane sunt cheltuieli modeste si nu afecteaza simtitor pe ceilalti proprietari dar nu este corect din moment ce legislatia precizeaza 15 zile si nu 6 sau 25 zile.
In multe situatii jumatatea + 1 este aplicabila si-amintesc ca impozitele si contributiile, de exemplu, se rotunjesc in sus sau in jos, la leu, daca din calcul rezulta peste 50 de bani sau sub 50 de bani.
Adica pentru un proprietar care lipseste 6 zile si locuieste 25, mi se pare ca este mai mare perioada in care locuieste decat cea in care lipseste.
Nu spun ca nu se intampla si la noi in asociatie asa ceva. Poate se intampla sa mai fim amagiti de unii cateodata declarand ca lipsesc o perioada mai mare. Dar numai asa putem gresi si nu scoatem noi, in mod constient de la intretinere o persoana pentru ca lipseste 6 zile intr-o luna.

1. Adica sa inteleg ca daca intr-o luna va lipsesc 2 locatari fata de luna precedenta va duceti la prestator si spuneti sa va factureze cu 2 persoane in minus, iar luna urmatoare cand va intra 3 persoane iarasi va duceti la prestator si spuneti sa va factureze cu 3 in plus?

2. Daca o persoana lipseste 20 zile, 10 intr-o luna si 10 in urmatoarea, inteleg ca nu o scadeti deloc.
Un locatar care nu pleaca deloc consuma in aceste doua luni timp de 60 zile gaz, gunoi, electricitate. Cel care lipseste 20 zile consuma 40 zile in acest rastimp. Deci, daca revenim la socotitul pe o luna intreaga, atunci consuma 30 de zile dintr-o luna (luna intreaga) si 10 zile din cealalta socotit aritmetic. Deci ar fi indreptatit sa fie scos de la intretinere o luna ca si altul care intamplator in aceeasi luna lipseste 17 zile. Nu credeti?
Cel despre care vorbesc in prima luna a platit 30 zile de consum desi a stat numai 20, deci a platit in plus si pentru ceilalti proprietari. Nu-i normal sa isi recupereze aceasta cheltuiala in a doua luna cand de asemenea nu a stat 30 zile, ci numai 20.

La urma urmei, sa luam consumul de gaze, in 2 luni (60 zile) el consuma doar 40 zile. E normal sa nu fie tratat la fel cu unul care intamplator lipseste din bloc 18 zile, dar din fericire pentru el se intampla ca aceste zile sa fie intr-o singura luna. Deci si acesta pe 2 luni (60 zile) consuma 42 zile.
De ce, in aceste conditii, unul sa se bucure de scoaterea de la intretinere numai pentru ca absenta lui s-a intamplat sa fie intr-o singura luna calendaristica si celalalt sa nu fie scos de la plata acestor cote numai pentru ca absenta lui de 20 de zile consecutive s-a intamplat sa fie pe doua luni calendaristice?

Ma rog, obiceiuri si obiceiuri... dar discutam de dragul principiului...

Alte discuții în legătură

Cate zile trebuie sa lipsesti de acasa pentru a fi scos de la intretinere? ionutzlazar_1976 ionutzlazar_1976 Cele 15 zile in care sunt plecat de acasa trebuie sa fie consecutive? Eu vin acasa, vineri seara in jurul orei 20 si plec duminica la ora 19. In consecinta ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli apartament nelocuit adrianpetrea adrianpetrea Buna ziua, Un proprietar al asociatiei noastre a mostenit apartamentul de la sora lui. El locuieste in alt judet dar vine in fiecare luna in bloc, foloseste ... (vezi toată discuția)
Presedinte de bloc care abuzeaza! deea_elena deea_elena Buna ziua, Incerc sa fiu scurta si la obiect.Locuiesc cu mama mea intr-un apartament cu 2 camere.Eu de 6 luni am un job unde lucrez 24/24h..deci o zi si o ... (vezi toată discuția)