avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul proprietarului de a nu plati orice suma i se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul proprietarului de a nu plati orice suma i se impune de catre asociatia de proprietari fara a primi explicatii asupra calculului din care a rezultat

In cazul unui proprietar restantier peste 90 zile legea vine in ajutorul asociatiei de proprietari si prevede ca restantierul sa fie actionat in instanta pentru recuperarea datoriilor.
Cum apara legea un proprietar care nu este de acord sa plateasca suma exagarata care i s-a impus spre plata (reprezentand placare exterioara), pentru care cere si nu primeste explicatii (mod de calcul si facturi) de la presedintele asociatiei, presedinte care da dispozitie casierului sa nu incaseze intretinerea daca nu se plateste integral aceasta suma si care asteapta termenul de 3 luni pentru actionarea in instanta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:27, 29 Noiembrie 2011
Gasiti aceste referiri in Codul Civil
Gasiti aceste prevederi in legea contabilitatii, in normele de aplicare a acestei legi si chiar in proaspatul Cod Civil ce-l gasiti in M.O. 505 din 15 iulie 2011.
Aceaste prevederi nu sunt noutati. Ordinea stingerii debitelor indiferent catre cine se face, se supune acelorasi legi. Nu avem ceva special pentru asociatia de proprietari, ceva special pentru banci, stat, institutii, firme, persoane fizice sau juridice...
In noul Cod Civil, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, se face totusi o modificare, ce pune lucrurile in normalitate, si-anume in cazul existentei unor accesorii (penalizari, dobanzi...) aferente debitelor de baza, se achiata mai inati debitul si-apoi acele accesorii dar fara a incalca regula cu vechimea. Adica se platesc cele mai vechi debite si-apoi cele mai vechi penalizari, apoi urmatoarele debite si urmatoarele penalizari...
Sigur ca stingerea datoriilor se poate face, asa cum prevede Codul Civil, conform acordului partilor, dar in situatia cand partile nu se inteleg, Codul precizeaza:
Art. 1.507 (2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta..
Ce drept are administratorul sa-mi bage toate pierderile de apa calda de pe coloana daca eu nu am dat citirea apometrelor in luna respectiva? e legal asa ceva? multumesc
se platesc cele mai vechi debite doar atunci cand acele sume nu sunt contestate.In momentul in care se contesta unele sume....nu poate fi obligat sa le plateasca,debitorul platind numai sumele pe care le crede de cuviinta.Asociatia are obligatia de a da in judecata proprietarul care are un debit mai mult de 90 zile si a dovedi veridicitatea acelor sume.Faptul ca nu se da in judecata ,se motiveaza prin dorinta asociatiei de a mari val penalitatilor.
Consultati regulamentul de repartizare a "pierderilor de apa" din asociatia dv.
Fiecare asociatie isi face propriul regulament.
Legal ar trebui sa va puna aceste pierderi dupa 90 zile, adica dupa trei luni in care nu ati dat citirea apometrelor.

Alte discuții în legătură

Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Achitarea pierderilor de apa iricon iricon Buna ziua, Dati-mi un sfat cu privire la achitarea pierderilor de apă de la întretinere. Suntem cinci persoane şi consumăm în fiecare lună între 10 ... (vezi toată discuția)