Gasiti aceste prevederi in legea contabilitatii, in normele de aplicare a acestei legi si chiar in proaspatul Cod Civil ce-l gasiti in M.O. 505 din 15 iulie 2011.
Aceaste prevederi nu sunt noutati. Ordinea stingerii debitelor indiferent catre cine se face, se supune acelorasi legi. Nu avem ceva special pentru asociatia de proprietari, ceva special pentru banci, stat, institutii, firme, persoane fizice sau juridice...
In noul Cod Civil, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, se face totusi o modificare, ce pune lucrurile in normalitate, si-anume in cazul existentei unor accesorii (penalizari, dobanzi...) aferente debitelor de baza, se achiata mai inati debitul si-apoi acele accesorii dar fara a incalca regula cu vechimea. Adica se platesc cele mai vechi debite si-apoi cele mai vechi penalizari, apoi urmatoarele debite si urmatoarele penalizari...
Sigur ca stingerea datoriilor se poate face, asa cum prevede Codul Civil, conform acordului partilor, dar in situatia cand partile nu se inteleg, Codul precizeaza:
Art. 1.507 (2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta..