Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns? Am afalt din surse neoficiale ca angajatorul doreste sa diminueze salariul de baza cu 60%. Este legal ce vor sa faca? Este adevarat ca in ultima perioada nu e mers foarte bine firma. In plus se fac si reduceri de personal. Din cate am inteles ei vor sa faca ceva de genul:astea sunt conditiile, daca va convine bine, daca nu sunteti liberi sa plecati. Ce masuri poti lua eu, ca si angajat daca nu sunt de acord cu cele expuse de angajator? Multumesc anticipat
1. Raspunsul la intrebarea dvs. se afla in interventiile de mai sus.
2. Ca sa va modifice salariul trebuie sa faca un act aditional la CIM pe care trebuie sa-l semnati si dvs. Daca nu sunteti de acord nu il semnati. Daca argumemntele angajatorului va conving puteti semna actul aditional.
Orice modificare adusa la c.i.m. impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin urmare, angajatorul are obligatia de a informa salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice.
Aveti doua posibilitati : prima, sa acceptati micsorarea salariului si a doua , sa refuzati aceasta micsorare. In cea de-a doua situatie , exista posibilitatea ca angajatorul sa va incadreze in lista restructurarii de personal.
Extrem de interesant subiectul. Se pare ca si la noi la firma se doreste implementarea unui sistem de micsorare a salariului dar, doar pentru un singur departament. Situatia este, pe scurt, urmatoarea:
1. incadrearea ramane aceiasi (ingineri)
2. salariul de baza se micsoreaza intre 300 si 500 lei, nu s-a stabilit inca
3. in functie de interventii si de lucrarile realizate, inginerii vor primi - sa zicem, un salariu de baza de 2000 lei - la care se vor adauga bonus-targeturi functie de lucrari
4. nici unul din angajatii in cauza nu este de acord cu aceasta decizie a conducerii firmei
5. conform CCM National, micsorarea salariuli se face doar cu acordul partilor
6. eu sunt membru de sindicat CCM. Am demarat, insa, nu am realizat inca CCM la nivel de unitate.
Cum pot sa intervin ca sa stopez aceasta nedreptate?
Modificare salariu
rrramor
Din cate stiu, orice modificare a CIM se realizeaza doar cu acordul salariatului si totusi....se poate modifica salariul anhajatului pe carea de munca fara ... (vezi toată discuția)