avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poprire asupra pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poprire asupra pensiei

Buna ziua!
Socrului meu i se retine deja din pensie 1/3 pentru rate si alte datorii.Acuma a primit o comunicare de la executor judecatoresc in baza unui contract de microcredit IFN neonorat, prin care se specifica faptul ca s-a dispus poprirea veniturilor pe care le primeste de la Casa Judeteana De Pensii pana la concurenta sumei de 26.000 lei.
Au voie sa-i opreasca toata pensia?pana se recupereaza toata suma?
Sau putem face ceva legal pt a impiedica acest lucru,suntem de acord sa se opreasca jumatate din pensie si sa se impartala toti creditorii, dar nu se poate sa nu primeasca nici un leu, ca nu are din ce trai.Va rog sa-mi spuneti ce putem face.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:07, 6 Decembrie 2011
Asta se intampla pentru ca bancile nu stiu ce reprezinta sumele din conturi si nu cunosc legile.
Este pentru prima oara cand spuneti ca socrul are debite si la finante si ca incaseaza pensia prin cont bancar. Daca spuneati asta de la inceput, va raspundeam ca in toata ecuatia asta casa de pensii nu face decat sa trimita banii si actele la banca si va mutam discutia intr-un forum in care, poate, ati fi primit raspunsuri mai complete.

Banca este obligata sa indisponibilizeze toate sumele aflate in cont, potrivit art. 149, alin. (11) si alin. (12) din Codul de procedura fiscala:
Art. 149
...................................................
(11) Pentru stingerea creanțelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriți prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, odată cu transmiterea somației și a titlului executoriu, făcută debitorului potrivit art. 44, se transmite băncii la care se află deschis contul debitorului adresa de înființare a popririi. Despre această măsură va fi înștiințat și debitorul.
(12) În măsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizării băncii, potrivit alin. (11), sumele existente, precum și cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei și în valută sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizării, respectiv de la data și ora primirii adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, băncile nu procedează la decontarea documentelor de plată primite,respectiv la debitarea conturilor debitorilor, și nu acceptă alte plăți din conturile acestora până la achitarea integrală a obligațiilor fiscale înscrise în adresa de înființare a popririi, cu excepția:
a) sumelor necesare plății drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor și contribuțiilor aferente acestora, reținute la sursă;
b) sumelor necesare plății accizelor de către antrepozitarii autorizați. În acest caz, debitorul va prezenta unității bancare odată cu dispoziția de plată și copia certificată, conform cu originalul, a autorizației de antrepozitar;
c) sumelor necesare plății accizelor, în numele antrepozitarilor autorizați, de către cumpărătorii de produse energetice;
d) sumelor necesare plății impozitelor, taxelor și contribuțiilor de care depinde menținerea valabilității înlesnirii. În acest caz, debitorul va prezenta unității bancare odată cu dispoziția de plată și copia certificată, conform cu originalul, a documentului prin care s-a aprobat înlesnirea la plată.
..........................................................

Renuntarea la contul bancar pare sa fie unica solutie, avand in vedere art. 149, alin. (4) Cod procedura fiscala. Atunci poprirea va fi dispusa potrivit prevederilor art. 409 Cod procedura civila.
Art. 149
..........................................................
(4) Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.
...........................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe venituri salariale ContSters195143 ContSters195143 Buna ziua, Ma numesc Florentin, iar prin neonorarea unui credit bancar mi-a fost blocat cardul destinat veniturilor salariale. Mentionez ca prin blocarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am poprire pe pensie de la casa de pensii . primesc ... Lucky3 Lucky3 Buna ziua ! Am poprire pe pensie de la casa de pensii . Primesc restul prin posta . As dori sa imi fac cont bancar . M-ar ajuta o adeverinta de la Casa de ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie andreean78 andreean78 buna seara, tatal meu, in anul 2001 si-a infiintat o societate comerciala si a incheiat un contract cu Casa de Pensii prin care se obliga sa plateasca lunar o ... (vezi toată discuția)