Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: o persoana incadrata intr-un grad de handicap care beneficiaza de pensie de handicap este obligata sa adauge la pensia alimentara pentru copil si procent din aceasta pensie de handicap?
Va multumesc.
Buna ziua!
Numele meu este Camelia si vin cu rugamintea de a-mi acorda sprijinul pentru formularea unei cereri de majorare a pensiei alimentare pentru minora pe care o am in ingrijire.
In iunie 2007 s-a pronuntat divortul dintre parti, in septembrie devenind definitiv si irevocabil. La vremea aceea paratul a depus la dosar o adeverinta de venit (conform Fisei Fiscale 1) cu cifra de 550 lei, in baza careia s-a stabilit pensia alimentara de 144 lei in cifre si nu in procent, asa cum ar fi fost normal, datorita inflatiei monetare si a diverselor modificari, etc.
De la data pronuntarii nu am mai facut nicio solicitare de modificare a cuantumului pensiei alimentare, desi salariul paratului a mai suferit 4 modificari, odata cu majorarea salariilor bugetarilor, respectiv martie, aprilie, octombrie 2007, aprilie 2008, urmand ca in octombrie 2008 sa se majoreze iar.
Pe langa cele mentionate, am cunostinta ca paratul mai incaseaza si alte venituri din prestarea de activitati in cadrul Asociatiei de proprietari unde locuieste, pentru functia de presedinte de asociatie. De asemenea stiu ca institutia la care lucreaza depune pentru el la Circa Financiara de sector si Fisa fiscala 2.
Intrebarea mea este: cum sa procedez si care sa fie forma pentru cererea de majorare a pensiei alimentare, tinand cont de toate veniturile paratului, precum si de stabilirea unui procent, si nu a unei sume. Daca ati avea un formular sau un model dupa care sa ma pot orienta, mi-ati fi de mare ajutor.
Cu multumiri
@ marushk
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere se iau în considerare doar veniturile nete obţinute in mod constant.
Puteti detalia modul de stabilire al pensiei de intretinere (ce venituri s-au luat in calcul) ... cum adica sa adauge un procent din pensia de handicap ?
@ acameliac
DOMNULE PREªEDINTE,
Subsemnatul ............................. (numele şi prenumele reclamantului) domiciliat în localitatea ....................... judeţul ....................., str. .............., nr. ......, etajul ......., apart. ......, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe ........................... (numele şi prenumele pârâtului), domiciliată în localitatea ................. judeţul ................, str. ..............., nr. ........, etajul ......, apart. ......, pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să hotărâţi majorarea pensiei de intretinere pe care o datoreaza pentru intretinerea fiului nostru ...................... şi la plata căreia aafost obligat prin sentinta nr. ........... din ................. a ............... la suma de .............. lei luna.
Motivele actiunii sunt următoarele:
În fapt ,
Prin sentinta sus-menţionată a fost obligat să plătesc pârâtei o pensie lunară de .............. lei, pentru intretinerea fiului nostru. Cuantumul pensiei a fost fixat în funcţie de salariul subsemnatului la acea dată, care era de ............. lei.
Cu începere de la data de ............., însă, paratul realizeaza venituri mai mari şi anume de .................... lei.
Dat fiind că s-a schimbat situaţia de fapt care a dus la stabilirea cuantumului pensiei, urmează ca acest cuantum să fie reapreciat.
În drept ,
Îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 94, din Codul familiei.
Înţeleg să mă folosesc de proba cu interogatoriul pârâtei - care urmează a fi citată cu această mentiune - şi de proba cu acte, şi anume de adeverinţa din care rezultă salariul lui în prezent. În acelaşi timp, vă rog să obligaţi pe pârât să facă dovada veniturilor sale.
Depun prezenta cerere, în dublu exemplar, dintre care unul pentru instanţă şi altul pentru a fi comunicat părătei.
Buna seara si va multumesc pentru raspuns,
Prin Sentinta definitiva si irevocabila tatal este obligat la plata pensiei in folosul copilului in cuantum de 1.000.000 lei vechi. Mama face recurs, cere 25 % din venituri, iar tatal este de acord, se da o noua sentinta prin care se stabileste ca pensia sa fie in cuantum de 25% din venituri. Tatal are un handicap, primeste pensie de handicap si se intreaba daca pensia aceasta de handicap poate fi considerata venit, pentru a stii daca trebuie sa trimita un sfert si din ea mamei copilului. Adica atata timp cat tatal nu imparte handicapul, este corect sa imparta drepturile banesti care i se cuvin datorita handicapului?
Va multumesc
Ba da, tatal lucreaza, dar la momentul pronuntarii divortului avea un salariu net de 4.000.000. Dar dupa recurs i s-a stabilit sa plateasca pensia alimentara de 25% din venit. Denumirea sumelor primite datorita handicapului este de" Buget complementar(handicap gradul II)+indemnizatie (gradul II)" conform cupon mandat postal. In momentul pronuntarii divortului tatal avea handicapul, dar nu se acordau drepturi banesti pentru gradul II de handicap.