avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte asociatie proprietari

Buna seara! Am citit un mesaj si raspunsurile la acesta referitor la presedintele unei asociatii de proprietari care este chirias. La mine in asociatie, in ultima adunare generala a fost schimbat presedintele si a fost aleasa o persoana care nu este de fapt proprietarul apartamentului, ci fiul acestuia. Noi l-am ales, nimeni nu dorea functia si ma bucur ca a acceptat, fiind si un tip care se intereseaza de problemele asociatiei. Citind legea 230 am gasit un articol in care se spcifica ca la adunarile generale pot participa si vota si membrii ai familiei proprietarului pe baza de imputernicire scrisa si semnata de catre proprietar. Asta m-a derutat. Daca poate vota in adunarea generala doar pe baza de imputernicire din partea proprietarului, atunci un membru al familiei acestuia poate fi presedinte, cenzor?
Astept un raspuns si multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:32, 16 Decembrie 2016
Sa facem un calcul elementar. In Craiova sunt 1289 de administratori iar cei 50 de care spuneti dv, reprezinta doar 3,9%, se pare ca foarte departe de cei 80% pe care-i prezentati in mesajul anterior.
O sa-i numar si pe cei din Oradea sa vedem cati sunt.
Adriantot a scris:

Cu riscul de a supara, repet ceea ce am mai spus si altadata.
Sa nu confundam chiriasul si membrii familiei chiriasului cu proprietarul si membrii familiei proprietarului unui apartament dintr-un bloc.
Un proprietar daca vrea sa-si vanda apartamentul nu o poate face decat daca este deacord si sotul (sotia), daca nu cumva si ceilalti membri ai familiei in functie de continutul actelor de proprietate, de varsta.... Asadar acea proprietate nu este a unei singure persoane ci a intregii famili, prin familie intelegand sot sotie, copii ce locuiesc si traiesc impreuna. Tot pe familie sau membru de familie se acorda ajutoarele, se calculeaza veniturile...
Chiriasul nu este legat de proprietate si poate pleca din asociatie oricand, poate rezilia contractul oricand, fara a avea vreo obligatie sa anunte asociatia, sa ceara vreo adeverinta ca si-a achitat debitele..., pe cand proprietarul nu poate pleca, nu poate vinde, fara adeverinta de la asociatie, apoi i se poate institui privilegiu imobiliar, instanta...
Daca proprietarul ce figureaza in acte trece pe lumea cealalta, ceilalti membri ai familiei raman cu apartamentul dar si cu datoriile. Acestia sunt membri ai familiei, sunt ca si proprietari, viitori proprietari, sunt mostenitori... si-au interesul ca proprietatea lor sa fie bine administrata pentru ca traiesc acolo sau pentru ai conserva valoarea in eventualitatea vanzarii, interes pe care un chirias nu-l are.

Asa ca din punctul meu de vedere sotul, sotia, feciorul major, fiica majora..., pot fi alesi in comitet si in functia de presedinte al asociatiei.
Dar, sigur, acolo unde sunt mai multi care vor aceasta functie si proprietarii cred ca sunt potriviti ca sa-i reprezinte, este bine sa fie alese persoane titulare ale actului de proprietate.


Buna ziua,

Recent am fost ales presedintele unei Asociatii de Proprietari. In urma unor nereguli financiare s-a decis demiterea fostei conduceri a Asociatiei inclusiv a administratorului care este condamnat penal. Se contesta verbal ce catre vechea conducere si de catre cei care o sustin ca eu nu am dreptul sa fiu ales presedinte pentru ca nu sunt titularul contractului de proprietar. Eu sunt unul dintre cei 3 fii ai parintilor si se dezbate succesiunea in cadrul unui proces pe rol. Nu mai pun faptul ca am fost jignit, numit "chirias", dar practic se contesta dreptul la proprietate prin mostenire, si sunt amenintat cu judecarea. Din ce mentioneaza domnul Adriantot nu ar fi probleme, dar as dori un articol de lege prin care sa pot contracara valul de acuze si de amenintari venite asupra mea. Am deranjat pe multi pentru ca am demonstrat cu extrasul de cont al Asociatiei ca a fost devalizat de vechea conducere inclusiv prin evaziune fiscala, fals, uz de fals, flas in inscrisuri cu facturi false. Multumesc.
Foarte frumos explicat, domnule @adriantot !! =D>
Intr-adevar, omul conteaza in orice situatie!
Ceea ce s-a preluat mai sus este o postarea a mea din 2011 dar este valabila si astazi.
Dar in situatii diferite sunt si solutii diferite. Si aici as vrea sa precizez sau sa punctez ca intr-o asociatie de proprietari, organele de conducere se aleg prin votul membrilor asociatiei care participa la adunarea generala.
Ori daca dintre cei care sunt proprietari, titulari conform actelor de proprietate, nu sunt persoane care sa accepte functia de presedinte, atunci si numai atunci nu avem incotro si trebuie sa alegem pe cineva iar daca acest cineva este coproprietar, este din familia proprietarului, locuieste in acel bloc... o sa-l alegem si mergem inainte.

Iar daca sunt unii proprietari care nu sunt de acord, eu le sugerez sa candideze la urmatoarea adunarre generala, sa se supuna votului vecinilor si sa preia conducerea asociatiei.
Cineva spune mai sus:
Se contesta verbal ce catre vechea conducere si de catre cei care o sustin ca eu nu am dreptul sa fiu ales presedinte pentru ca nu sunt titularul contractului de proprietar.
..... am demonstrat cu extrasul de cont al Asociatiei ca a fost devalizat de vechea conducere inclusiv prin evaziune fiscala, fals, uz de fals, flas in inscrisuri cu facturi false.

In adunarea generala trebuia discutat deschis, pe baza realitatii faptul ca voiau sa candideze mai multi pentru functia de presedinte. In aceasta situatie inainte de a se lua hotararea, trebuia sa se explice si sa se puna la vot doar candidatura proprietarilor. Alegerea unui membru al familiei proprietarului se poate face numai daca nu avem de ales si nu la concurenta cu un proprietar.
Cui ati demonstrat ca cei dinaintea dv au facut evaziune fiscala, fals, facturi false...? Daca le-ati demonstrat lor, celor care au facut-o, ati gresit. Trebuia sau trebuie sa o demonstrati sa o sesizati politiei si sa depuneti plangere penala. Daca ceea ce spuneti este adevarat, cei vizati nu numai ca se vor linisti dar vor si plati.
Sunt si eu in aceeasi situatie Părinții sotului meu sunt proprietari, trăiesc, dar in adunarea generala, am fost exclusă din C.E.motivul fiind:" nu e proprietara, nu suntem trecuți in Cf", desi locuim in apartament de 20 ani. Rog păreri.

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)