avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorie la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorie la intretinere

daca te da asociatia de proprietari pe mana executorilor , ce se poate face?
sorin cercel a scris:

Debransati-va.

Oare cum ne putem debransa de la lift, de la iluminatul casei scarii, de la reparatia terasei, atat timp cat avem apartamentul intr-o scara de bloc?
Daca anumite utilitati pot fi contractate individual, de fiecare proprietar cu fiecare furnizor, este normal ca acestea sa nu fie gestionate de asociatie: telefonul, cablul TV, energia electrica din apartament.. Dar sunt destule lucruri pe care proprietarii apartamentelor le gestioneaza in comun.
Iar daca, de exemplu, un proprietar se debranseaza de la sistemul centralizat de caldura si apa calda, sigur ca o face cu acordul furnizorului si-al asociatiei din care face parte. Aceasta schimba situatia costurilor pentru viitor si nu pentru trecut.
In cazul cand s-a ajuns la executor, se au in vedere debitele, datoriile trecute si nu cele viitoare, asa ca restantierul trebuie sa discute cu executorul si asociatia, sa plateasca datoriile si cheltuielile aferente (de judecata, de executare..), altfel apartamentul se scoate la vanzare prin licitatie, vanzandu-se cam la jumatate fata de pretul pietii.
giv a scris:

@sorin cercel,
Ca nu platesti nimic din datorii si ramai in casa pe viata indiferent de cuantumul datoriilor.
LOL



Varianta cu" ramasul in casa pe viata" nu este sustinuta de realitate
Exista temei legal art art 59 din L nr 230/2007 in baza caruia asociatia de proprietari dupa decaderea a 90 de zile de neplata a cotelor individuale de intretinere,poate actiona in justitie orice proprietar pentru recuperarea restantelor acumulate
ynocentta a scris:

giv a scris:

@sorin cercel,
Ca nu platesti nimic din datorii si ramai in casa pe viata indiferent de cuantumul datoriilor.
LOL



Varianta cu" ramasul in casa pe viata" nu este sustinuta de realitate
Exista temei legal art art 59 din L nr 230/2007 in baza caruia asociatia de proprietari dupa decaderea a 90 de zile de neplata a cotelor individuale de intretinere,poate actiona in justitie orice proprietar pentru recuperarea restantelor acumulate



Exact acest lucru am vrut sa il subliniez. Mai voalat ce-i drept.
Eu nu m-am referit la o debransare a proprietatilor comune ale imobilului (iluminatul scarii ,lift...etc) ci doar acele utilitati de care beneficiaza strict ca proprietar. Nu intra in calcul si datoriile acumulate pe care le-a acceptat tacit.
Este absurd sa ne gandim ca persoanelor sarace care nu-si pot permite acest tip de serviciu ,sa le fie bagat pe gat cu forta iar daca nu are posibilitatea sa plateasca ,sa li se execute silit casa si sa fie scosi in strada. Cu tot respectul ...dar in acest caz nu mai putem vorbii de un stat de drept !
Pentru o mai buna informare a cetateanului ,trebuie stiut ca legile Europene au precedenta asupra legilor interne. Astfel de practici in Europa sunt ferm condamnate si contravin pana si drepturilor omului .
LEGA nr. 325 din 14 iulie 2006 nu spune ca proprietarul este obligat sa accepte acest serviciu. Proprietarul are DREPTUL de a refuza orice serviciu care incide direct asupra proprietatii (nu si a proprietatii comune) si este problema furnizorului cum face acest lucru.
Inainte de a ne cunoaste obligatiile noi trebuie sa ne cunoastem mai intai drepturile !....
@sorin cercel,
O tineti pe-a dv cu debransarea, cu furnizorul... Incercati si recititi mesajul initial. Utilizatorul spune ca asociatia la dat "pe mana executorilor" si nu furnizorul. Omul are "datorii la intretinere", asa cum suna si titlul si nu catre furnizorii care-l forteaza cu utilitati. Costurile cu utilitatie, de multe ori, pot fi controlate si dimensionate de fiecare proprietar daca acestea sunt contorizate. Cel care are temporar dificultati financiare poate sa faca economie la apa rece sau calda avand robinet si apometru in apartament. Poate face economie la caldura avand repartitorul instalat pe calorifer... Pai decat sa se debranseze (operatiune costisitoare si care necesita aprobari, avize...) mai bine-si inchide singur robinetul.

Cu "statul de drept", nu este o noutate pentru adesea cei care au probleme, dau vina pe stat, se considera nedreptatiti, invoca incalcarea drepturilor, iar adesea au dreptate, daca ne gandim doar la scaderea veniturilor bugetarilor din ultimii doi ani...
Dar in acest caz statul de drept sau de stramb, nu are tangenta directa cu datoria unui cetatean fata de asociatie ca si fata de o banca, fata de o alta persoana fizica sau juridica. Ai consumat, ai imprumutat..., trebuie sa dai inapoi, sa platesti, sa achiti.
Fiecare-si cunoaste posibilitatile, isi evaluiaza perspectivele si poate sa-si ia masuri sa nu ajunga dator vandut sau sa pastreze un grad de indatorare suportabil intr-un orizont de timp.

Alte discuții în legătură

Intrerupere furnizare apa florip florip Buna ziua, Poate asociatia de proprietari a unui bloc sa intrerupa furnizarea de apa intr-un apartament prin montarea unor robineti prin care sa sisteze ... (vezi toată discuția)
Debransare rau-platnici de la utilitati te055 te055 Locuiesc intr-un imobil cu contorizare separata pentru fiecare apartament a apei calde, apei reci si incalzirii. Imobilul are centrala proprie. Sunt multi ... (vezi toată discuția)
Conditii debransare pentru neplata invicta invicta Buna ziua Spuneti-mi va rog care sunt pasii pentru debransarea de la utilitati pe motiv de neplata. Sa va explic mai exact: la inceputul lunii aveam datorii ... (vezi toată discuția)