avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii garantia oprita din salariul lunar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

garantia oprita din salariul lunar

cui trebuie sa ma adresez daca institutia la care am lucrat la incetarea contractului ,si plata drepturilor salariale la zi ,u mi-a inapoiat garantia oprita din sal timp de 11 ani?
Cel mai recent răspuns: despadaniela , utilizator 09:48, 7 Decembrie 2011
Primul pas este o somatie de plata redactata de un avocat / mediator, de obicei are efect.
@despadaniela,

ART. 16,Legea 22/1969

Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia

Mai mult,cred ca ati incheiat si un contract de garantie materiala,pe care daca il aveti ar fi indicat sa-i studiati clauzele. Si acolo ar trebui sa se regaseasca o clauza care sa prevada
ca "angajatorul va reţine (primi) sumele aferente de la angajatul-gestionar şi se obligă să o depună în cont la C.E.C. evidenţiind operaţiunea respectivă în contabilitatea sa. De asemenea, angajatorul se obligă să restituie suma reţinută în contul garanţiei materiale, împreună cu dobânzile aferente, acestuia, numai în cazul încetării contractului de muncă sau la trecerea sa într-o funcţie pentru care nu este necesară constituirea garanţiei materiale".

Daca va regasiti in situatia descrisa de articolul de lege,puteti solicita dvs.angajatorului ,printr-o cerere sa va elibereze carnetul de consemnare si o adresa catre CEC sau unitatea bancara la care angajatorul a deschis contul,prin care sa arate ca aveti dreptul sa va ridicati garantia si dobanda aferenta.
Daca angajatorul refuza sa va elibereze cele specificate, il puteti actiona in instanta.
va multumesc tare mult pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie materiala Vali14 Vali14 Buna ziua ! Mi-am dat demisia in urma cu 2 luni de la ultmul loc de munca si inca nu mi-am primit garantia materiala care mi-a fost oprita. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ... Ioanamia Ioanamia Buna ziua, Cum se procedeaza in cazul in care angajatorul nu ii da posibilitatea angajatului la participarea inventarului in timpul preavizului. Si il obliga ... (vezi toată discuția)
Garantii retinute si nerestituite la incetarea comtractului de munca sabinela sabinela cui ma pot adresa (cu exceptia angajatorului la care am facut-o deja) pentru recuperarea garantiilor banesti care au fost retinute pe timpul cat am fost ... (vezi toată discuția)