avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Cum devin procuror?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Cum devin procuror?

Buna ziua, sunt in anul 4 la Drept si as dori sa aflu care sunt posibilitatile pentru a deveni procuror.Mi-a spus cineva ca a terminat un curs sau ceva in Bucuresti si acum cica e procuror.Se poate?


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: danielmunteanu , utilizator 16:54, 30 Decembrie 2011
:offtopic: Interventie moderator
Pe forumul Avocatnet se discuta ideea si nu persoana.
Identificarea unor persoane, fie fizice sau juridice, in mesajele postate sau in titlul topicului, nu este de dorit. Nu uitati ca pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.

Prin urmare, va invit sa purtati discuta numai daca are legatura cu titlul topicului.
Cate modalitati exista pt a deveni procuror, domnisoara draga ?
Exista oare , mai multe posibilitati a accede la aceasta profesie?
Raspunsul este unul afirmativ .Poate ca userul a dorit sa afle informatii suplimentare cu privire la aceasta profesie.
De la stanga la dreapta , nu inseamna automat ca nu ar avea cunostinte solide in acest domeniu.
nu cunoasteti dvs evolutia lui scolara.Lasand trasul de par , sau alte comentarii puerile ,daca doriti sa va implicati intr-o discutie , faceti-o intr-un mod decent , respectuos , constructiv .
daca vreau sa ma devin procuror,care sunt pasii pe care tr sa-i urmez dupa terminarea facultatii?
daca ma poate cineva ajuta concret cu informatii ,le multumesc mult
danielmunteanu a scris:

daca vreau sa ma devin procuror,care sunt pasii pe care tr sa-i urmez dupa terminarea facultatii?
daca ma poate cineva ajuta concret cu informatii ,le multumesc mult

Buna ziua,
Dupa terminarea facultatii,ceea ce aveti de facut pentru a deveni procuror,este sa sustineti examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii (INM).

Legea nr.303/2004
privind statutul judecatorilor si procurorilor

Art. 12.
Admiterea in magistratura a judecatorilor si procurorilor se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii.

Art. 13.
Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala in vederea ocuparii functiei de judecator si procuror se realizeaza prin Institutul National al Magistraturii.

Art. 14.
(1) Admiterea la Institutul National al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii, exclusiv pe baza de concurs.
(2) La concursul pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii se poate inscrie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei. Comisia medicala se numeste prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.

Art. 15.
(1) Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
(2) Datele prevazute la alin. (1) se aduc la cunostinta si printr-un comunicat care se publica in trei cotidiene centrale.
(3) Pentru inscrierea la concursul prevazut la alin. (1), candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii stabileste in fiecare an numarul de cursanti, in functie de posturile de judecatori si procurori vacante, precum si de cele care vor fi infiintate.
(5) Comisia de admitere, comisia de elaborare a subiectelor si comisia de solutionare a contestatiilor sunt numite prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Verificarea dosarelor candidatilor si indeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) se realizeaza de comisia de admitere.
(6) Rezultatele concursului se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(7) Candidatii nemultumiti de rezultatele concursului pot formula contestatii in termen de 3 zile de la afisare la comisia de solutionare a contestatiilor. Aceasta le va solutiona in termen de 3 zile. Decizia comisiei de solutionare a contestatiilor este irevocabila, dispozitiile alin. (6) fiind aplicabile in mod corespunzator.

Art. 16.
(1) Cursantii Institutului National al Magistraturii au calitatea de auditori de justitie.
(2) Formarea profesionala initiala in cadrul Institutului National al Magistraturii consta in pregatirea teoretica si practica a auditorilor de justitie pentru a deveni judecatori sau procurori.
(3) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 2 ani. Dupa primul an de cursuri, auditorii de justitie opteaza, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau procuror.
(4) In perioada cursurilor, auditorii de justitie efectueaza stagii de practica in cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor, asista la sedintele de judecata si la activitatea de urmarire penala, pentru a cunoaste in mod direct activitatile pe care le desfasoara judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate.
(5) Programul de formare profesionala a auditorilor de justitie se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.

Informatii gasiti si pe site-ul
[ link extern ] /
Sincera sa fiu sunt de acord cu tine. Termini facultatea si nu stii prea multe, incotro sa te indrepti, nu ai experienta necesara si este normal sa vrei afli cateva opinii, de la niste persoane cu ceva experienta in domeniu. Nu mi s/a parut nimic anormal si deplasat in ceea ce ai spus. Imi pare rau ca abia acum am vazut mesajul.

Alte discuții în legătură

Curs inm zetea ovidiu zetea ovidiu buna ziua.in ce localitate se pot face cursurile INM pentru procurori?exista si altele inafara de Bucuresti?cat timp dureaza?se pot incepe inainte de a termina ... (vezi toată discuția)
Procurori ContSters148828 ContSters148828 sunt elev in cls a XII-a in Baia Mare si imi doresc sa ajung procuror.In Baia Mare nu exista \"drept\" la o universitate de stat, doar la particular, ... (vezi toată discuția)
Calea catre procuror. PBogdan PBogdan Pentru prima oara imi cer scuze ca am deschis acest topic la categoria \"Avocati si admitere in avocatura\" dar nu am gasit alta categorie unde sa ... (vezi toată discuția)