avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare gresita a cheltuielilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare gresita a cheltuielilor?

Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente.
Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe verticala apartamentului meu) a trebuit reparat.
S-a procedat in felul urmator: proprietarul apartamentului de la etajul 4 a chemat o societate specializata si s-a apucat de lucru.
Cand a terminat, societatea a taiat o factura pe numele lui in valoare de 1500 lei, factura cu care s-a prezentat la asociatia de proprietari in vederea decontarii. Printr-un afis, asociatia ne comunica repartizarea cheltuielilor sub forma: 375 ron/ apartament, dar numai pentru cele 4 apartamente aflate sub portiunea de acoperis reparat.
Nu am fost de acord cu repartitia facuta (am precizat aceasta si intr-o comunicare pe care am facut-o asociatiei), deoarece dupa cum am citit in textul legii, pentru aceste tipuri de reparatii, cheltuielile se repartizeaza conform cotei indivize. Si in ziua de astazi (reparatia a fost acum 1 an) figurez cu restanta la plata intretinerii si pe deasupra am si penalitati din aceasta cauza.
In comunicarea pe care am facut-o asociatiei am precizat ca sunt de acord sa platesc cheltuielile aferente reparatiei numai dupa calcularea corecta a cheltuililor.
In urma studierii legilor in vigoare am mai constatat ca nu exista un contract de prestari servicii intre societatea respectiva si asociatia de proprietari si bineinteles nici oferte de piata pentru contractarea unei societati.
Rugamintea mea este de a mi confirma se daca am procedat corect si daca am inteles corect textul legii sau dipotriva daca gresesc!
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 02:54, 28 August 2009
Legea 203/2007 prevede ca reparatiile proprietatii comune se fac prin asociatia de proprietari:
Art. 34. -
(1) Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

Asa cum un proprietar a facut pe cont propriu reparatia terasei , de ce nu plateste separat ( nu prin asociatie) administratorul, instalatorul, curatenia, etc. ?

Procedura de a realiza reparatiile este prevazuta in lege si reluata in norme:

Art. 37. - Pentru lucrările privind proprietatea comună, administratorul, ţinând seama de preţ, durată de execuţie şi calitate, supune spre analiză, selecţie de oferte şi aprobare comitetului executiv al asociaţiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerinţele, în vederea executării lucrărilor, conform legislaţiei în vigoare
Problema

La noi in bloc, salariul femeii de serviciu este calculat pe numar de persoana, iar al personalului de paza per apartament.
Din ceea ce stiu, normele de aplicare a Legii 230, prevad ca toate cheltuielile de salarizare se repartizeaza pe cota indiviza.
Asta nu e o problema atat de grava. Diferenta este absolut nesemnificativa.
Chestiunea cu acoperisul reparat numai deasupra unui tronson:
- reparatia terasei se face normal prin asociatie, cu negocierea pretului, cu urmarirea lucrarii, cu plata in rate etc;
- daca nu s-a putut face asa si locatarul de la ultimul etaj si-a facut singur aceasta lucrare....si atunci trebuia sa puna la punct cu reprezentantii asociatiei o implicare minima a lor in aceasta lucrare, avand in vedere pretentia ulterioara de decontare a lucrarii;
- daca nu s-a facut nici acest lucru si vine acum cu aceasta pretentie care i se aproba, factura si chitanta sunt acte care intra la calcul, indiferent de ce crede unul sau altul din locatari. Pe baza acestor acte s-au platit niste bani care se doresc a fi recuperati de catre locatarul cu pricina;
- in acest moment comitetul ar trebui sa decida urmatoarele:
- cine plateste, cat si in cate rate se achita lucrarea catre locatar;
Cine plateste? Toti platesc si e normal asta, pentru mentinerea unui principiu unitar la orice fel de reparatie. Daca azi plateste un tronson, maine alt tronson, poimaine un etaj....se creaza discrepante si se face abatere de la principiul proprietatii comune si impartirii cheltuielilor pe cota-parte indiviza.
Cititor: 27.08.09 Abuz nr. 3 al "Asociatiei de Proprietari"
peraspera a scris:

Cititor: 27.08.09 Abuz nr. 3 al "Asociatiei de Proprietari"

Am vazut si nr 2 . Acum nr 3. Dar traduceti sa mai inteleaga si muritorii de rand . Ori sunt mesaje pentriu cei care au intrat in spirala lui Bivolaru sau MISA ?

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie etaj iv(ultim) patrician patrician Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, ... (vezi toată discuția)
Plata acoperis tvictory68 tvictory68 Stau intrun bloc cu acoperis si vrem sa-l reparam, dar nu vor toti vecini sa contribuie cu bani. Cum se poate legal sa-i facem si pe ceilalti locatari sa ... (vezi toată discuția)
Situatie speciala, rog opinie: scara de bloc a carei terasa trebuie ... liviu.p liviu.p Situatie speciala, rog opinie: Scara de bloc a carei terasa trebuie reparata. Se cunoaste legislatia, cota indiviza etc, obligatia tuturor proprietarilor de ... (vezi toată discuția)