avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Cititi si Art. II

"Art. II. - Începând cu data intrării în vigoare a pct.97, respectiv 1 iulie 2012, prevederile
art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea
Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările ulterioare,
se abrogă"
Pct. 97 se refera la nivelul venitului folosit la calcularea contributiei...

Si acum un calcul:
Daca eu am un venit net in perioada 1 ianuarie 2012-30 Iunie 2012 10.000 RON / luna si de la 1 Iulie pina pe 31 decembrie 1.000 RON / luna cum calculeaza astia contributia? Fac media lunara (6*10.000 + 6*1000)/12, un venit net MEDIU 5500 RON / luna, imi baga pe Iulie - Decembrie 31.3% din 5500 sau 31.3% din 1000?
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Se pare ca ieri a fost discutata de guvern aceasta ordonanta si a fost si aprobata. Dubios e ca niciun jurnalist nu spune nimic despre acest 31.3% aplicat la venitul net in cazul celor ce desfasoara activitati independente (profesii libere/liberale, PFA, II, IF, drepturi de autor) ...Se poate vedea undeva forma finala a ordonantelor adoptate de guvern?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Popu a scris:

Se pare ca ieri a fost discutata de guvern aceasta ordonanta si a fost si aprobata. Dubios e ca niciun jurnalist nu spune nimic despre acest 31.3% aplicat la venitul net in cazul celor ce desfasoara activitati independente (profesii libere/liberale, PFA, II, IF, drepturi de autor) ...Se poate vedea undeva forma finala a ordonantelor adoptate de guvern?


"În urma aplicării tuturor modificărilor fiscale prevăzute în proiectul de ordonanţă de urgenţă ..." vezi [ link extern ]

iar proiectul este cel cunoscut:
[ link extern ]
O altă modificare constă în preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente. “Până acum, aceste persoane trebuiau să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contribuţiile sociale la Casa de Pensii şi Casa de Sănătate. Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atâtea drumuri”, a afirmat ministrul Finanţelor.

E tare laureatu asta pentru economie, cu "facilitatea/simplificarea" asta iti creste contributia la pensii de la 222 RON / luna la 31.3% din venitul NET...Mergeam pina la bucuresti cu elicopterul pe diferenta asta de contributie sa le platesc...
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Popu, utilizator
20 decembrie
Seful executivului a mai declarat într-o conferinţă pe teme economice că în 2012 nu se vor modifica nici celelalte taxe de bază, făcând referire la contribuţiile de asigurări sociale şi TVA.
Premierul a afirmat că executivul a luat această măsură "tocmai pentru a fi predictibili şi pentru a ne asigura că vom consolida această stabilitate macroeconomică".

[ link extern ]
Unde o fi adevarul? Stiu, de obicei in spatele minciunii dar aici avem de-a face cu un mare puzzle...
L.C.
Nici aici nu spune nimeni nimic...
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)