avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Din fericire in forma finala adoptata de guvern s-a renuntat la baza de calcul pentru pensii = venitul net si s-a revenit la baza de calcul = venitul declarat.

Ordonanta in forma finala a fost publicata in
[ link extern ]

M. Of. Partea I nr. 938, pagina 28 jos ...
@Popu
Din fericire in forma finala adoptata de guvern s-a renuntat la baza de calcul pentru pensii = venitul net si s-a revenit la baza de calcul = venitul declarat.


Multumim pentru vestea buna!
:love2:
Slava Domnului ca nu a fost decat un licar de nebunie stins probabil de ratiunea ce de pe urma.
Un An Nou fericit tuturor si la cat mai putine taxe si impozite!
L.C.
Offtopic: s-au introdus 2 CAENuri pt IT in cadrul activitatilor impuse pe baza de norme: 6202 si 6203
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
ciuc143, utilizator
Deci pana la urma ramane sa platesc 31.3% din venitul ales la CAS cand am facut contractul cu ei chiar daca pe PFA am castig mult mai mare?


M. Of. Partea I nr. 938 / 2011
Art. 296^21: Contribuabili
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
...
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
...

Art. 296^22: Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Atentie daca va incadrati in activitatile CAEN 6202/6203, dezvoltarea de programe este la 6201.

Popu a scris:

Din fericire in forma finala adoptata de guvern s-a renuntat la baza de calcul pentru pensii = venitul net si s-a revenit la baza de calcul = venitul declarat.

Ordonanta in forma finala a fost publicata in
[ link extern ]

M. Of. Partea I nr. 938, pagina 28 jos ...


Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
alexberi, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)