avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sunt singura fiica al tatalui meu din prima casatorie. Dupa ce a divortat de mama,tatal meu cu ajutorul parintilor si-a cumparat un apartament. Dupa cativa ani s-a recasatorit nemai-avand alti copii.'E casatorit de 18 ani'. Apartamentul era trecut pe numele lui dar de putin timp a trecut-o si pe noua sotie. Ce drepturi am in aceasta situatie? Pot sa mostenesc tot apartamentul s-au numai cota-parte?Mentionez ca noua sotie a tatalui meu a incercat de multe ori sa ma desparta de acesta si cam95% a reusit.Mai e vorba si de o succesiune ptr pamanturi unde tot numai tatal meu e trecut avand in vedere ca e mostenire de la bunicii din partea lui,decedati. Intreb aceste lucruri deoarece tatal meu e grav bolnav si numai dumnezeu stie cat o mai duce.:sorry:Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:34, 30 Decembrie 2011
Pana acum cateva luni singurul proprietar al apartamentului era tatal meu,dar de cand e grav bolnav sotia l-a convins sa mearga la notar sa o treaca si pe ea coproprietar ca sa mosteneasca si ea o parte din ceea ce a avut tatal meu inainte de a se casatori cu ea.Am tot auzit ca ceea ce detinea tatal meu inainte de casatorie cu noua sotie nu intra la masa succesorala.E mit s-au realitate?
e mit, de mostenit, oricum mosteneste.. char daca bunurile erau proprii ale tatalui.
Tatal ori i-a facut testament pe o parte din bunuri , ori i-a donat.. veti afla cat mai aveti de mostenit dupa decesul tataluidvs
Am inteles.Legat de o alta problema. Puteti sa-mi spuneti ce inseamna taxa de timbru la valoarea de circulatie?

EDITAT (copiat aici mesajul consecutiv)

va doresc noapte buna.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
trope_doi, utilizator
!!!!! daca tot ne aflam in treaba: Am mentionat interzisa pentru a folosi limbajul celor ce nu sunt jurisiti; Aici nu incercam sa folosim cuvinte ca sa impresionam oamenii ci sa-i ajutam.
Revocabila este donatia evident! Potrivit art.937 alin.l C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila".
Va suna cunoscut ??????

yha a scris:

Am tot auzit ca ceea ce detinea tatal meu inainte de casatorie cu noua sotie nu intra la masa succesorala.E mit s-au realitate?

E o tampenie si m-am saturat sa o tot aud.

Notiune:
Mostenirea este transmiterea PATRIMONIULUI unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta.

Patrimoniu = toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani.

Deci TOATE aceste drepturi si datorii care au apartinut mortului (si care nu s-a stins prin moarte - cum ar fi pensia, de exemplu) se transmit mostenitorilor.

Cand spunem TOATE, inseamna ca nu ne intereseza de cand le avea, de la cine le avea, pe ce cale le-a dobandit si nici cu a cata nevasta traia pe vremea cand le dobandea.

Dar ne intereseaza sa stim exact CE AVEA (sau mai bine zis CAT avea) mortul.
Daca mortul avea o bicicleta in comun cu nevasta (sau cu vecinul), atunci in masa succesorala a mortului nu poate sa intre toata bicicleta, ci doar PARTEA mortului din dreptul de proprietate asupra bicicletei.

Aceasta este singura ratiune pentru care se cerceteaza ce avea mortul in comun cu ...cine avea (cu nevasta, cu fratele, cu vecinul, cu amanta). Pentru a nu include in masa succesorala a mortului ceea ce mortul NU avea (respectiv acea partea din dreptul de proprietate care apartine INCA unuia viu si neingropat - nevasta, fratele, vecinul, etc)
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Dreptul la inchiriere daca succesiunea nu este dezbatuta? carmen61 carmen61 din suprafata 467 mp pe care sunt construite 6 camere,din care 2 au fost cedate cu act de comodat de proprietar (tatal meu)care este decedat,fratelui meu care ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Buna seara detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala ... Raul611 Raul611 Buna seara Detin un apartament dinaintea casatoriei cu actuala sotie. Cu actuala sotie nu am copii, dar am un fiu dintr-o alta casnicie. In caz de decesul ... (vezi toată discuția)