Poate am sa supar prin parerea mea dar asta este.
Oamenii adevarati se tin de cuvant fara semnaturi, stampile, acte...
Cel care-si da acordul pentru ceva trebuie sa rationeze, sa gandeasca inainte si apoi sa promita. Eu sunt mai intelegator si raman prieten, daca se poate, cu cineva care nu este deacord cu o actiune, dar nu sunt deacord si nu prea pot ramane prieten cu cei care astazi spun ceva iar maine spun altceva.
Apoi, sigur ca este democratic si conform legii sa se ceara acordul proprietarilor, dar conform legislatiei nu este obligatoriu acordul tuturor, adica 100%, pentru realizarea unei lucrari la terasa blocului si chiar a unei mansardari.
In ce priveste calitatea sotilor de a decide prin semnatura lor, puterea semnaturii sotului sau sotiei, va sugerez un exercitiu. Chiar daca in actul de proprietate este trecut numai sotul, acesta sa mearga la o banca si sa incerce a obtine un imprumut garantand cu apartamentul. Eu va asigur ca nici o banca nu va incheia contractul fara semnatura si acordul sotiei, chiar daca numele ei nu este in contract. Asadar sotia este la fel de proprietar ca si sotul.
Mai sus amintea cineva de "caiet de sarcini" si alte conditii, fara nici o legatura cu legislatia dupa care se desfasoara activitatea in asociatiile de proprietari. In asociatiile de proprietari hotararile se iau in adunarea generala, deciziile in comitet si nu se fac licitatii si caiete de sarcini, acestea fiind specifice altor persoane juridice si obligatorii institutiilor bugetare, dar si aici de la anumite valori in sus si nu pentru orice achizitie sau reparatie.
Una peste alta, daca vreti sa o tineti asa, mergeti la presedinte, spuneti-i sau faceti o adresa in care explicati de ce nu vreti sa se mansardeze, de ce v-ati razgandit cu privire la lucrare. Poate faceti o propunere mai buna. Dar sa nu va razganditi inca odata.
Oricum daca cei mai multi proprietari sunt deacord cu lucrarea aceasta se va realiza.
In functie de schimbarile prevazute este necesar acordul a 50%+1 sau 2/3 dintre proprietari si uneori acordul obligatoriu al celor direct afectati, adica cei de la ultimul etaj. Dar aceste acorduri nu sunt intotdeauna strict necesare, iar cei care nu vor, daca sunt putini, trebuie sa se supuna majoritatii.