avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in evacuare

Ma puteti ajuta si pe mine cu temeiul de drept pentru actiunea in evacuare?
O pot face pe calea ordonantei presedintiale?

Trei persoane ocupa abuziv un imobil. Nu au contract de inchiriere nici cu actualul proprietar nici cu fostul proprietar.

Fostul proprietar a imprumutat niste bani de la aceste persoane, au incheiat un act de imprumut la notariat acum 10 ani (un act simplu de imprumut, fara garantii...ipoteci,..cu specificatia ca se pot indrepta impotriva imprumutatului pe orice cale)dar nu le-a facut contract de inchiriere sa stea in apartament ci i-a lasat sa stea acolo asa, doar in baza unui acord verbal.
Exact in ziua in care fostul proprietar a facut acel act de imprumut, a facut si acest contract de vanzare-cumparare cu noul proprietar.

Intre timp, noul proprietar a ipotecat apartamentul, a ridicat ipoteca iar acum vrea sa intre in apartament, dar cei care locuiesc acolo refuza sa iasa, invocand faptul ca ei inca nu si-au recuperat banii care i-au dat cu imprumut fostului proprietar.

Acum doua zile noul proprietar i-a notificat prin executor ca el este noul proprietar si ca ii someaza sa paraseasca imobilul in termen de 30 de zile, daca nu urmand sa le faca plangere penala pentru tulburare de posesie.

Cum trebuie procedat pentru a-i scoate din apartament ?

Multumesc.:coffee:
Eu incercam sa va incurajez.
Nu cred ca aveti nicio sansa cu plangerea penala.
Ce va pot spune daca nu sunt intrunite elementele constituitive ale infractiunii ?

Acesta este rolul avocatului pe care il veti angaja.Nu aveti un contract sau aveti ?
Trebuie stabilit mai inainte raportul juridic in baza caruia a locuit acolo 10 ani pentru ca un raport juridic imi pare ca a existat.
Dupa ce se stabileste raportul juridic se poate stabili si temeiul de drept.

avocat Claudiu Lascoschi
Tulburarea de posesie = ocuparea in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia. A ocupa un imobil inseamna a-l lua in stapanire... Nu conteaza daca respectivii au reusit sau nu sa ramana multa vreme in casa. Pt a fi tulburare de posesie ocuparea casei tb sa fie facuta fara drept (ei pot invoca acordul fostului proprietar dar in urma demersului dv nu prea mai pot invoca un drept de a sta acolo). Azi, nu mai au niciun „titlu legitim” (= acordul fostului proprietar) pt a ramane. Faptul ca fostul proprietar nu le-a restituit intreaga suma nu va priveste (legal) pe dv, dar... aveti probleme...
In cazul acestei fapte actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a pers vatamate, plangere care se adreseaza direct instantei de judecata (judecatorie, daca imobilul se afla in posesia unei persoane private). Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Cum ati expus prima data, pare ca primul proprietar a vandut de 2 ori apartamentul. O data cu acte si o data fara acte.
Trebuie stabilit raportul juridic, cum a spus Claudiu. In penal nu vad sanse.
Pe civil, asa cum spunea colega mea mai sus nu se justifica urgenta. Ati stat 10 ani fara sa faceti nimic.
Nu, prima data s-a incheiat la Notariatul de Stat (asa cum era la acea vreme), un contract de imprumut fara nicio clauza privind aparamentul(fara garantii, fara ipoteca).
Deci exista contract si pentru imprumut cat si pentru vanzare-cumparare.
Domnilor, fiind eu un jurist de modă veche (potrivit vîrstei, căci, dacă o luăm după data dobîndirii acestei calităţi, probabil că sunt de modă mult mai nouă decît domniile voastre), deci, de modă veche fiind eu, am purces în mare grabă la citirea cu maximă atenţie a art.220 al Codicelui penal, care grăieşte cu mare limpezime:

Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţămîntul acestuia, - bla, bla, bla, - ori refuzul eliberării imobilului astfel ocupat - şi iarăşi bla bla bla...

Acuma, lămuriţi-mă şi pe mine: cînd a fost acest imobil în posesia noului proprietar, pentru a putea afirma, pe text de lege, că în propoziţie este vorba despre infracţiunea de tulburare de posesie? A cui posesie au tulburat-o cei trei?

Părerea mea, sinceră şi dezinteresată, este aceea că art.220 Codice penal are în vedere protecţia, pe calea legii penale, a posesiei ca stare de fapt, şi nu a dreptului de proprietate. Cu alte cuvinte, valoarea ocrotită de legea penală, în acest caz, este posesia (pe care o au cei trei) şi nu proprietatea.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Cum scap mai rapid de chirias Mircea Razvan Mircea Razvan Dupa nesfarsite procese am reusit a pune in executare silita PMB cu obligatia de a face, retrocedare in natura apartament nationalizat, notificat cu Legea 10, ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare imobiliara calandrino calandrino Am sansa de castig intr-o [b]actiune in revendicare intentata impotriva sotului din apartamentul proprietate personala[/b](fac mentiunea ca [b]bunul este ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate ContSters14151 ContSters14151 In 10.05.1994 A introduce o actiune in justitie de evacuare impotriva lui B si C din imobilul situat in strada Tacerii, Bucuresti. In sept. 1993 A a obtinut ... (vezi toată discuția)