avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Cel mai recent răspuns: dteo13 , utilizator 10:53, 27 Noiembrie 2009
the_pretty_nurse a scris:

buna seara!
...va rog din suflet lamuriti-ma si pe mine#-oca tot nu inteleg???....eu am nascut in 3 martie 2008 ,din 11 februarie pana in 15 iunie 2008am beneficiat de concediul prenatal(126 zile)....din 16 iunie 2008 beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului de 600 ron..................acum,va rog sa-mi spuneti la care 12 luni se va raporta cei 85%?....la perioada 3.03.2007-3.03.2008 sau alta?.........(lucrez in domeniul medical-asistenta medicala)

...va multumesc anticipat pentru raspuns:)

Art 1 alin 1 din OUG 148/2005 republicata prevede:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal3, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Din textul legal rezulta ca venitul luat in calcul la stabilirea indemnizatiei este cel realizat in ultimil an anterior datei nasterii copilului; in cazul dumneavoastra este perioada 03.03.2007- 02.03.2008.

P.S.
art.1 alin. din OUG nr.148/2005 are un alt continut incepand cu data de 01 ianuarie 2009 ;)
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna Ziua!

Am o nelamurire desi mi-am pertecut ultmele zile stand pe net citind printre sute de articole din multe legi.

In momentul de fata sunt studenta in primul an la doua masterate de cate doi ani la zi, la una la buget si cu bursa la cealalta la taxa, si sunt insarcinata in luna a saptea urmand sa nasc candva dupa sesiune. Am auzit prin televizor printr-un jumatate de cuvant, ca ar exista posibilitatea de a intra in concediu de ingrijirea copilului si pentru studenti. Pentru confirmarea acestui lucru tot caut legea potrivita dar fara succes.

Intrebarea mea este daca chiar exista o asfel de lege, si in cazul in care mi s-ar aplica, ar trebui sa imi suspendez studiile pe acesti doi ani sau ar fi posibil ca intre timp peste un an jumatate se termin masteratele (sau macar una... sa vedem cat de ingeras va fi copilasul) ;)? Daca nu imi suspendez studiile pot sa primesc indemnizatia de 600 lei si eventual si bursa de 350 lei pe care o am acum?

Ii multumesc anticipat pentru raspus celui care stie mai multe!!!
O zi buna!!!
....va multumesc mult pentru raspunsuri....dar tot sunt nedumerita.....deoarece vad ca raspunsurile difera#-o....sper sa inteleg si eu pana la urma....:)
the_pretty_nurse a scris:

buna seara!
...va rog din suflet lamuriti-ma si pe mine#-oca tot nu inteleg???....eu am nascut in 3 martie 2008 ,din 11 februarie pana in 15 iunie 2008am beneficiat de concediul prenatal(126 zile)....din 16 iunie 2008 beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului de 600 ron..................acum,va rog sa-mi spuneti la care 12 luni se va raporta cei 85%?....la perioada 3.03.2007-3.03.2008 sau alta?.........(lucrez in domeniul medical-asistenta medicala)

...va multumesc anticipat pentru raspuns:)

Veniturile care se iau in calcul la stabilirea bazei pentru calculul indemnizatiei pentru CIc sunt cele realizate in perioada 3 martie 2007 - 3 martie 2008.
szerendipity a scris:

Buna Ziua!

Am o nelamurire desi mi-am pertecut ultmele zile stand pe net citind printre sute de articole din multe legi.

In momentul de fata sunt studenta in primul an la doua masterate de cate doi ani la zi, la una la buget si cu bursa la cealalta la taxa, si sunt insarcinata in luna a saptea urmand sa nasc candva dupa sesiune. Am auzit prin televizor printr-un jumatate de cuvant, ca ar exista posibilitatea de a intra in concediu de ingrijirea copilului si pentru studenti. Pentru confirmarea acestui lucru tot caut legea potrivita dar fara succes.

Intrebarea mea este daca chiar exista o asfel de lege, si in cazul in care mi s-ar aplica, ar trebui sa imi suspendez studiile pe acesti doi ani sau ar fi posibil ca intre timp peste un an jumatate se termin masteratele (sau macar una... sa vedem cat de ingeras va fi copilasul) ;)? Daca nu imi suspendez studiile pot sa primesc indemnizatia de 600 lei si eventual si bursa de 350 lei pe care o am acum?

Ii multumesc anticipat pentru raspus celui care stie mai multe!!!
O zi buna!!!

Prevederile legale referitoare la indemnizatia pentru CIC sunt prevazute in OUG nr.148/2005 .
Cele 12 luni pot fi constituite integral din perioada in care persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii.

Nu aveti de ce sa va suspendati cursurile pe perioada cat beneficiati de indemnizatia pentru CIC, intrucat legea nu interzice ca pe aceasta perioada sa nu urmati cursurile unei institutii de invatamant. Numai daca realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit, atunci se suspenda plata indemnizatiei.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu anamarianastase anamarianastase Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)