Andreea Lisievici a scris:
Prevederea pe care ati citat-o este foarte clara. Ea spune "in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit" si apoi ca "n calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ" perioadele asimilate. Prin urmare nu este posibil sa se ia in calcul venitul obtinut mai inainte de cele 12 luni.
Se va lua in calcul salariul pe cele 7 luni, plus indemnizatia primita anterior, si se va imparti la 12. Va legati prea mult pe aspectul impozitarii, de vreme ce alineatul 2 are in vedere perioade asimilate, fiind vorba venituri pentru care nu se plateste impozit. Daca ar fi sa urmam logica dvs ("Indemnizatia de 600 RON nu este supusa impozitului pe venit si deci nu poate fi luata in considerare"), atunci alineatul g) pe care chiar dvs l-ati subliniat nu ar mai avea sens.
Alineatul g) subliniat ca de altfel toate conditiile aliniatului 2 fac parte dintr-o lege care avea o suma fixa drept indemnizatie (600 RON). Acest aliniat stabilea conditiile in care cineva lua sau nu aceasta indemnizatie si nu avea nici o relevanta asupra cuantumului (acesta fiind la data respectiva o valoare fixa). In momentul in care s-a dorit adaptarea legii conform noilor promisiuni (adica 85% din veniturile unui parinte) nu s-a mai tinut cont de cazurile particulare similar expuse de mine precum si de alti participanti la forum, in care cei doi copii s-au nascut la un interval mai mic de 3 ani.
As dori sa va ganditi la urmatorul exemplu in care aplicam logica dumneavoastra pt un parinte ce a realizat venituri supuse impozitarii cel putin in ultimile 12 luni nasterii primului copil:
Primul copil se naste la 1 feb 2009 - indemnizatia I1 = 85% x V (venit ultimile 12 luni)
Al doilea se naste la 1 ian 2011 - indemnizatia I2=85% x I1 = 85% x (85% x V)
Folosind cifre ca exemplu: V=1000 RON, I1=850 RON, I2=722.5 RON.
Vi se pare normala aceasta discriminare? Este normal ca primul copil sa beneficieze de o indemnizatie mai mare decat cel de al doilea? In aceste conditii expuse mai sus sper sa intelegeti logica mea ce sta la baza postului anterior.
Probabil ca in instanta se va da castig de cauza parintelui, acesta fiind un caz clar de discriminare.
Cred ca un pic de mai multa atentie la elaborare legilor precum si a normelor de aplicare are loc in forurile legislative.