2007_rozi a scris:
In conformitate cu prevederile OUG 148/2005:
Art. 1.
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
(2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
La calculul indemnizatiei dumneavoastra se va tine cont de veniturile realizate in ultimele 12 luni, respectiv salariul si indemnizatiile primite pt cresterea copilului.
Un an nou fericit si plin de realizari si ....un bebe sanatos si voinic;)
In prezent ne aflam in aceeasi situatie cu utilizatorul FOREVER caruia i-a fost adresat raspunsul de mai sus sprijinit si de afirmatiile domnului consilier juridic.
Sotia a fost in CIC pt primul copil iar apoi a mai lucrat 7 luni si l-a nascut pe cel de al doilea. Inainte de primul a lucrat 14 luni. In lege este scris: "venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal". Indemnizatia de 600 RON nu este supusa impozitului pe venit si deci nu poate fi luata in considerare. In concluzie se vor lua doar cele 7 luni ce corespund criteriului enuntat si ar trebui sa se mai considere inca 5 luni dinaintea nasterii primului copil. Acest venit se va imparti la 12. Cealalta varianta este sa se ia media veniturilor din cele 7 luni de cotizatie avand in vedere ca restul de perioada pina la ultimile 12 luni o reprezinta CIC in care nu impoziteaza veniturile.
Va rog sa comentati afirmatiile mele prin prizma unui specialist.
Va multumesc anticipat.