avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare ITM

Buna ziua, imi poate spune cineva ce sa fac daca angajatorul nu mi-a platit a doua luna de munca si nu vrea? Mentionez ca.. mi s-a spus la inceput voi fi ca intr-o perioada de proba, mai exact 2ua luni, cu minimul pe economie, apoi am evidentiat angajatorului faptul ca dupa aceasta perioada nu vreau sa lucrez fara carte de munca, a spus ca este ok, ca nici nu se pune problema. Nu stiu sigur cat este acea perioada de proba cu noua lege.. La 1 decembrie expira cea de-a 2ua luna si subit mi-a spus ca nu mai are bani si nu mai are nevoie de mine. Ziua de salariu la ete pe data de 15 a lunii, in concluzie mi s-a spus ca voi fi sunat sa mi se achite si banii pe luna anterioara dar...nimic, nu sunt bani, nu am cum, nu nu stiu ce, poate peste o saptamana poate peste o luna... dupa telefoane mai insistente am inteles ca am tupeu, pe munca mea ce-i drept si ca mi-a facut un calcul cu orele lucrare cu minimul pe economie brut si ca daca vreau imi da cam 30 de ron diferenta pentru 2ua luni, cand..in prima luna am primit 750 ron. Adica s-a facut una undeva la 390 ron pe luna.. Tind sa cred ca, chestia asta a fost premeditata sa "angajeze" cate o persoana la fiecare 2ua luni si...luati prostilor..., ce pot sa fac in cazul acesta? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
alex19882011, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:20, 5 Februarie 2012
Intre timp puteti depune si actiunea in instanta ...pana la primul termen de judecata o sa va parvina si raspunsul de la ITM.
freeelis a scris:

@ nana29

1. ati depus o solicitare scrisa la angajator sa vi se dea o copi conforma cu originalul de pe pagina din registru unde sunt mentionate datele despre persoana dvs ?

2. Daca ati depus si aveti dovada depunerii, atunci in cazul in care se tergiverseaza eliberarea acestui document puteti sesiza ITM-ul - online, prin posta sau la registratura institutiei.

3. Inspectia Muncii - linia telefonica gratuita pentru sesizari privind munca fara forme legale este activa. Aceasta este accesibila apelantilor prin intermediul numarului verde
0800 868 622.
Functionarea serviciului este asigurata de luni pana vineri, intre orele 08.30 si 16.30, apelurile putand fi realizate din retele fixe.



Multumesc pentru raspuns, domn/a consilier, dar faptele sunt urmatoarele:
- aceasta firma, nu foloseste documente, solicitante de semnatura angajatilor
- contractul pe care l-am semnat, a fost o intamplare, nu stiu exact ce imprejurare a creat aceasta obligatie
- am solicitat de doua ori, verbal, confirmarea de pe revisal, anuntandu-mi decizia ca nu voi mai merge la lucru, incepand cu 20, ale lunii, daca nu primesc acea confirmare
- luni 20. dec. am fost asteptata cu o hartie, pe care pot citi datele mele personale si data inregistrarii in revisal, REGES, insa in josul paginii, unde ar trebui sa apara istoricul si data incarcarii, apare EROARE. Insa, in coltul drept, jos, al paginii apare data 16 12 2011, ora 13:19.
Am tacut malc, gandindu-ma ca daca mai deschid gura, nu voi incasa nici acea bruma de bani, pe care azi mi-a dat-o, semnand pe o foaie de hartie in dreptul numelui meu. Asta este statul de plata! Nu stiu daca sa rad, sau sa plang! Doamna administrator, mi-a spus ca sunt banii pentru cele 15 zile din luna decembrie, iar pentru lichidare sa merg pe 12 ian 2012.
Am intrebat-o, bineinteles, daca se va face si o nota de lichidare, un document semnat de ambele parti, cum ca perioada de lucru a incetat. Raspunsul a fost, categoric NU, ci doar ca se vor scoate din registrul revisal, datele mele. Nu are rost sa mai povestesc, in ce conditii am muncit. Banuiesc, ca... si imi cer scuze pentru comparatie, dar cred ca si in penitenciare, sunt conditii mai bune!
Va reamintesc, faptul ca, este vorba despre un contract pe termen de o luna, dar care inceteaza fortat pe 22 ale lunii, prin motiv, ca vin sarbatorile de iarna.
Raman la propria mea parere! Legislatia este conceputa doar pentru A FI, nu pentru a preveni sau corecta abaterile din societate!
Cat despre sesizare, daca ITM-ul si-ar face constiincios temele, aceasta poate fi verificata chiar si ulterior perioadei reclamate.
Sunt in posesia acelui contract, precum si acea hartie revisal. Contractul contine datele reale ale firmei. Indiferent cat ar nega cineva ca nu m-am prezentat la munca, sunt anumite detalii care pot fi anchetate si verificate. Dar banuiesc, ca statul nu are interesul asta!
Nimeni, care are un loc de munca, legal sau nu, nu va folosi acel numar de telefon in conditiile in care angajatorii au sistem intern de interceptare a zgomotelor sau dialogurilor. Ca sa nu exagerez, vorbind si de camere de luat vederi, pe care le pot folosi doar in propriul lor avantaj.
1. Referitor la acuzatiile aduse ITM-ului , eu nu as generaliza atitudinea inspectorilor ... cunosc destul de bine munca acestor oameni si nu i-as acuza fara sa am dovezi concludente ... faptul ca banuim sau nu ca accepte atentii nu constituie o proba ... prezumtia de nevinovatie este aplicabila tuturor cetatenilor din tara ...pe acest subiect se poate discuta mult timp, insa nimeni nu ma va convinge ca daca o parte din functionari nu-si fac treaba bine, atunci toti nu-si fac treaba bine.

2. Cu privire la aspectele semnalate de incalcare a legislatiei muncii , de cand ati luat cunostinta de ele ? ... este o intrebare retorica sau de curiozitate ..

3. Daca aveti c.i.m. si acea hartie de ce nu mergeti la ITM sa vedeti daca este veridic ceea ce sustine angajatorul dvs ?
Buna ziua tuturor, am revenit cu vechea mea problema, am primit raspunsul de la ITM, referitor la sesizarea pe care am facut-o, si suna ceva de genul...ca in urma verificarilor actelor puse la dispozitie de firma x, (daca se poate sa ii dau si numele ar fi ideal), s-a constatat ca nu figurez ca angajat si ca daca vreau pot sa ii actionez in judecata pentru a-mi dovedi calitatea de angajat... clar nu m-a multumit raspunsul lor, insa ma intreb daca cretinul ala de patron a luat vreo amenda de la ITM, ca din raspuns mi se pare ca a scapat foarte usor, nu zicea nimic ca i-ar fi sactionat cu ceva...mentionand in sesizare ca mai are 2 angajati la negru...multumesc..
Este un raspuns normal , atata timp cat din verificarile efectuate s-a constatat ca nu aveti incheiat c.i.m. si ca nu ati figurat ca salariat la acea societate ...
Recomandarea privind actionarea in instanta este o solutie intrucat numai in instanta pueti dovedi contrariul celor afirmate de patronul dvs ...
In urma controlului se poate aplica sau nu o sanctiune ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pre-contract...sau? whitescorpion whitescorpion Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa ... (vezi toată discuția)