avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare ITM

Buna ziua, imi poate spune cineva ce sa fac daca angajatorul nu mi-a platit a doua luna de munca si nu vrea? Mentionez ca.. mi s-a spus la inceput voi fi ca intr-o perioada de proba, mai exact 2ua luni, cu minimul pe economie, apoi am evidentiat angajatorului faptul ca dupa aceasta perioada nu vreau sa lucrez fara carte de munca, a spus ca este ok, ca nici nu se pune problema. Nu stiu sigur cat este acea perioada de proba cu noua lege.. La 1 decembrie expira cea de-a 2ua luna si subit mi-a spus ca nu mai are bani si nu mai are nevoie de mine. Ziua de salariu la ete pe data de 15 a lunii, in concluzie mi s-a spus ca voi fi sunat sa mi se achite si banii pe luna anterioara dar...nimic, nu sunt bani, nu am cum, nu nu stiu ce, poate peste o saptamana poate peste o luna... dupa telefoane mai insistente am inteles ca am tupeu, pe munca mea ce-i drept si ca mi-a facut un calcul cu orele lucrare cu minimul pe economie brut si ca daca vreau imi da cam 30 de ron diferenta pentru 2ua luni, cand..in prima luna am primit 750 ron. Adica s-a facut una undeva la 390 ron pe luna.. Tind sa cred ca, chestia asta a fost premeditata sa "angajeze" cate o persoana la fiecare 2ua luni si...luati prostilor..., ce pot sa fac in cazul acesta? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
alex19882011, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:20, 5 Februarie 2012
freeelis a scris:

Am inteles ... puteti merge la ITM sa depuneti sesizarea respectiva si in acelasi timp sa promovati si o actiune in instanta impotriva aceslui angajator ... actiunea va avea mai multe capete de cerere ...actiunea nu este supusa platii taxelor de timbru si se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati.


Chestia cu instanta e putin aiurea ca stau in Ploiesti, fara mutatie, si domiciliul in am in Judetul Suceava :D

Oricum va multumesc mult pentru sfaturi si informatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
alex19882011, utilizator
Nu conteaza puteti depune actiunea si la Tribunalul Prahova ...art.269 alin.2 C.mun. pevede ca, cererile referitoare la conflictele de munca se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul îsi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Dvs avand resedinta in mun.Ploiesti va puteti judeca la Tribunalul Prahova.
pneagu a scris:

Da, dar in cazul meu nu exista un CIM, ma enerveaza ca INCURAJEAZA munca la negru si ca si-a batut joc de munca, timpul, stresul si buna-vointa mea.

Scuze, cine "incurajeaza"? Nu cumva cel care accepta sa lucreze fara contract? Sau cel care accepta un salariu mai mic in contract in speranta ca ii ramane bani mai multi in mana prin neplata impozitelor si contributiilor asupra sumelor primite la negru uitand ca ii afecteaza punctul de pensie?
Pana nu respectam fiecare regulile stabilite prin legislatie nu putem avea o societata si o economie sanatoasa. Asa ca... haideti sa ne schimbam in bine mentalitatea si comportamentul. Nu pacalim niciodata statul, in final ne pacalim pe noi.



Parerea mea este ca, nu doar cel care accepta sa lucreze fara contract incurajeaza munca la negru. Insasi legislatia este cea care incurajeaza si implicit autoritatile, care sunt in masura sa previna si sa stopeze aceste nereguli. Personal, ma aflu in situatia asta de trei saptamani. Am sentimentul ca CIM-ul meu este perfect legal, in paralel cu ilegalitatea acestuia. Patroana, sau cum s-o numi reprezentanta firmei, amana intr-un mod pervers, confirmarea de pe revisal. Pe 30 expira contractul, iar dumneaei, vrea sa inchida sectia, pe data de 22. Daca am insistat mai mult si m-au auzit colegele cele vechi, au inceput sa ma critice, ca pe o redutabila infractoare. Posibilitatea ca o firma sa fie deschisa peste alta, fara un capital decent, cu sediul la ana si punctul de lucru la caiafa. Contabila e la tara, iar protectia muncii o face amicul nu stiu care... Cum va explicati acestea domnilor? Pana ajung sa-i fac sesizarea, firma se muta cu sediul in Craiova, si prinde orbul scoate-i ochii.
Cineva mentiona pe acest forum despre un oarecare numar pe site-ul ITM, pentru sesizari. M-am uitat special pentru asa ceva si n-am intalnit. Am sa-l caut. Si daca am sa-l gasesc si am sa sun chiar luni din mijlocul sectiei, o sa imi raspunda cineva, sau va fi ocupat non-stop?
Iar despre CIM cu salariu minim, se practica la greu. Daca faci contestatii peste contestatii, pai atunci chiar mori de foame, ca nu te mai ia nimeni sa te plateasca. ITM-ul nu-ti ofera si de munca, doar sanctioneaza ca sa mai traga niste bani la buget.
Cat despre fortele de munca ANMOFM, nu stiu daca am zis bine. Apoi, am trecut si pe acolo. Pierdere de timp, iar functionarii se vaicaresc, mai rau ca cei care n-au ce manca, dar nici de lucru nu-si gasesc.
@ nana29

1. ati depus o solicitare scrisa la angajator sa vi se dea o copi conforma cu originalul de pe pagina din registru unde sunt mentionate datele despre persoana dvs ?

2. Daca ati depus si aveti dovada depunerii, atunci in cazul in care se tergiverseaza eliberarea acestui document puteti sesiza ITM-ul - online, prin posta sau la registratura institutiei.

3. Inspectia Muncii - linia telefonica gratuita pentru sesizari privind munca fara forme legale este activa. Aceasta este accesibila apelantilor prin intermediul numarului verde
0800 868 622.
Functionarea serviciului este asigurata de luni pana vineri, intre orele 08.30 si 16.30, apelurile putand fi realizate din retele fixe.
Astazi am fost la sediul firmei in speranta ca poate recuperez macar cei 30 de ron, insa, si-a schimbat opinia de la cei 30 de lei la 255 de lei, aveau usa incuiata la firma, deci clar ca se simt cu musca pe caciula, nu am rezolvat nici macar cu cei 30 de ron ca nu avea bani, dar sunt convins ca ceilalti 2 "angajati" au fost platiti, nu sunt bani pentru mine :)), mai mult m-am enervat ca m-am certat pe acolo, asa ca de la firma am mers direct la ITM Prahova cu sesizarea scrisa inca de aseara, nu am mai "actualizat" declaratia cu cei 255 de ron, ci exact cum mi s-a spus vineri, sa astept ca voi primi restul de plata cand vor fi bani, sincer, m-am saturat de astfel de discutii asa ca am mers direct la ITM si voi primi raspuns in 30 de zile.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pre-contract...sau? whitescorpion whitescorpion Vreau sa angajez 2 muncitori.Acestia se vor angaja cu contract de munca din ianuarie sau februarie;nu stiu exact sigur cand se vor angaja cu CIM.Ei doresc sa ... (vezi toată discuția)