avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare facut prin avocat !!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare facut prin avocat !!!

Buna ziua!

In urma cu cativa ani parintii mei au facut un contrat de vazare cumparare pe numele meu prin care se specifica intrarea in posesie a imobilului cat si a terenului unde ei au locuit, eu am suportat toate cheltuielile in ceea ce a privit intretinerea lor cat si costurile privind inmormantarea lor. Problema e ca contractul a fost intocmit de catre avocat si semnat de catre ambii parinti, avocatul nu mi-a adus la conostinta faptul ca trebuie sa mergem si la notariat dupa semnarea contractului. Specific ca ambii parinti sunt decedati. Puteti sa-mi spuneti care ar fi procedurile care trebuie urmate pentru intabularea terenului pe numele meu si daca fratii ar avea posibilitatea de a pretinde ceva constienti de faptul ca eu am suportat toate costurile in ceea ce a privit intretinerea lor cat si inmormantarea.


Va multumesc anticipat !!!


Cu respect,
Vanciu Adrian
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:38, 20 Decembrie 2011
In baza art 3 lit. c din Legea nr 51/ 1995...avocatul putea sa se prezinte la notar fara parti...dar...notarii nu luau in seama o lege organica intrucat nu era legea lor...
Este ca si cum fiecare in tara are cate o lege si nu mai respecta legea...
De aceea...ziceam ca situatiile de acest gen sunt teribil de sensibile...
Mai exista si problema cu cei 30 % din care notarul trebuia sa scada din onorariul sau...daca vine avocatul...
Se cam poate spune ca ar cam exista un oarecare conflict de interese...intre avocati si notari pe aceste aspecte...
Daca dvs aveti o lege si notarii au o lege, legea 36/1995. Iar in lege la autentificare se spune ca partile trebuie sa fie presente fie personal, fie reprezentate. Daca ati asistat partile la autentificare probabil ati remarcat ca incheierea de autentificare pe langa identificarea partilor contine si urmatoarele precizari : partile care au citit, au consimtit si au semnat prezentul inscris! Autentificarea nu este nici atestare, nici certificare! Este o procedura care da siguranta partilor semnatare ale actului, iar notarul raspunde pentru constatarile lui person ale pana la inscrierea in fals, iar acele constatari sunt tocmai ca partile s au prezentat au citit si au consimtit la autentificarea inscrisului. Avocatul poate sa le ajute la redactare, la consiliere, oricum nu poate consilia sau reprezenta ambele parti!
Legea prevede clar...foarte clar...prezentate spre autentificare...
Or, daca avocatul nu autentifica se va ajunge la notar in conditiile LEGII nr 51/95, lege organica...
Exista o ierarhie a legilor dar nu este cazul sa o discutam intrucat legea este... clara...

In general politistii sustin ca ei au o lege...sau un regulament ( mai ales cu regulamentul o tin tare, iar ca si ierarhie regulamentul este net inferior legii...) si nu respecta o lege organica...cum este cea cu confidentialitatea discutiilor dintre avocat si client...si culmea...reglementare tot din Legea nr 51/1995....ba chiar exista si jurisprudenta CEDO pe astfel de aspecte...dar...vorba lui Mircea Badea...traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul...
Poate ca au ceva dreptate cei care sustin ca in Romania legea nu se respecta decat...daca se stie a se uza de ea...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

si nu respecta o lege ...vorba lui Mircea Badea...traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul...
Poate ca au ceva dreptate cei care sustin ca in Romania legea nu se respecta decat...daca se stie a se uza de ea...


Foarte adevarat! Ma bucur ca va cunoasteti atat de bine legea...organica!

Imi permit sa va dau articolele din Legea 36/1995 referitoare la procedura autentificarii:

Art. 59

(1)Pentru autentificarea unui act, notarul public verifica si stabileste, in prealabil, identitatea partilor.

(2)Partile pot fi reprezentate la autentificare printr-un mandatar cu procura speciala autentica. In aceasta situatie, notarul este obligat sa verifice in Registrul national notarial daca acea procura a fost revocata, iar in cazul revocarii va respinge cererea de autentificare.

(3)In vederea aplicarii alin. (2), regulamentul va prevedea organizarea si modalitatile de intocmire si de consultare a Registrului national electronic al revocarilor procurilor autentice.

Art. 60

Când notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamântul in momentul incheierii actului.

Art. 61

(1)Pentru a lua consimtamântul partilor, dupa citirea actului, notarul public le va intreba daca au inteles continutul acestuia si daca cele cuprinse in act exprima vointa lor.

(2)Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar in aceeasi zi, consimtamântul partilor care figureaza in act. In acest caz, in incheierea de incuviintare a autentificarii se va mentiona ora si locul luarii consimtamântului fiecarei parti.

Art. 65

(1)Toate exemplarele originale ale inscrisului autentificat, cerute de parti, precum si cel ce se pastreaza in arhiva biroului notarial, impreuna cu anexele care fac parte integranta din acest inscris, se semneaza in fata notarului public de catre parti sau reprezentantii lor si, dupa caz, de cei chemati a incuviinta actele pe care partile le intocmesc, de martorii-asistenti, atunci când este ceruta prezenta lor, si - daca este cazul - de cel care a redactat inscrisul, in conditiile prezentei legi.

(2)Fiecare parte poate solicita cel putin un exemplar original al inscrisului autentic.
Incheierea care constata autentificarea unui inscris va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, pe lânga datele prevazute la art. 50, si urmatoarele mentiuni:

a)constatarea ca s-a luat consimtamântul partilor;

b)constatarea ca inscrisul a fost semnat in fata notarului de toti cei tinuti sa-l semneze.

Mentiunea notarului public ca una dintre parti nu a putut semna tine loc de semnatura pentru aceasta;

c)numarul anexelor cuprinse in actul autentic;

d)dispozitia de investire cu forma autentica, care se exprima prin cuvintele: "Se declara autentic prezentul inscris".

Insa cred...tind sa va dau dreptate ..ca traim in Romania...si oricum userului nostru nu cred ca ii sunt de folos afirmatiile privind legea organica....
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
ContSters141818, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Legea prevede clar...foarte clar...prezentate spre autentificare...
Or, daca avocatul nu autentifica se va ajunge la notar in conditiile LEGII nr 51/95, lege organica...
Exista o ierarhie a legilor dar nu este cazul sa o discutam intrucat legea este... clara...




Domnule Lascoschi, io zic s-o lasam balta.

Legea speciala in materia autentificarii actelor este legea notarilor publici.

Solicitati unui notar autentificarea inscrisului pe care il veti prezenta, cereti incheiere de respingere daca notarul refuza autentificarea si atacati incheierea in instanta.

Sunt curios daca demersul va avea si alte rezultate in afara pierderii de timp si de energie.

:bow:

Alte discuții în legătură

...autentificare... ContSters4579 ContSters4579 ...\"Art. 92 (1)Un act juridic semnat in fata avocatului, care poarta o incheiere, o rezolutie, o stampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a ... (vezi toată discuția)
Cum pot să împuternicesc o persoană în românia, din australia? am nevoie de cazierul judiciar owanacristinamuresan owanacristinamuresan Am nevoie de Cazier Judiciar din Romania pentru a aplica pentru viza de resident in Australia. Actual, locuiesc in Australia si vreau sa imputernicesc o ... (vezi toată discuția)
Citatia pentru dezbaterea succesiunii se poate trimite din oficiu, la cererea consiliului local? roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare tatal meu a decedat am primit o citatie prin care se cere dezbaterea masei succesorale a unui imobil,respectiv un apartament,insa ... (vezi toată discuția)