Buna seara! Tinand cont de tot ce am citit pe acest forum, am si eu o intrebare simpla: A mai fost data vreo sentinta de custodie unica in Bucuresti dupa 1 Oct. 2011??? Intrebarea se adreseaza in principal avocatilor prezenti pe acest forum, dar si celorlalte persoane care ar putea sa aibe un raspuns. Stiu ca acest minunat si super bine facut cod pe care atat il laudati unii dintre dumneavoastra este aplicat, dar as vrea sa mai cred ca inca traiesc intr-o tara unde o lege nu se aplica pe banda rulanta, ci se mai tine cont si de fiecare speta in parte. As vrea tare mult sa aflu raspunsul la aceasta intrebare pentru ca asa macar stiu la ce ma astept si nu ma mai chinui sa platesc un avocat sau sa ma mai duc cu dovezi si martori aiurea, daca tot aceasi sentinta se va da.
Multumesc pentru raspunsuri! Mi-am dorit tare mult ca acest copil sa stie cine este tata, de cand ne-am despartit! A fost o perioada de 2 luni in care ma duceam in fiecare weekend la tatal copilului sa il vada, iar el refuza sa iasa din camera sa...nu dorea sa vada acest copil. Chiar mama lui a incercat la un moment dat sa il bage la el in camera sa il vada si in secunda urmatoare acest tata a urlat la mama sa sa iasa din camera. Si asta este doar o intamplare. In fapt au fost mult mai multe. Deci cele cateva intalniri cu acest copil au avut loc mai mult fortat si toate la domiciliul lui actual, deoarece imi spune ca daca imi iubesc asa mult copilul e treaba mea sa-l duc sa il vada pe tatal lui. Iar ca ajutor financiar....am primit nimic. Nici macar atunci cand copilul a avut probleme de sanatate si l-am rugat sa ne duca pana la spital, el avand masina, a refuzat si mi-a zis doar sa ma descurc. Si asta am facut in acesti ani...doar ca acum apare custodia comuna. Si pe cuvant daca pot sa inteleg de ce se dau aceste sentinte pe banda rulanta.
@av.antoanelageaman - "Eronat!" - pe langa faptul ca stiu chiar si eu ca nici o lege nu este retroactiva (bine, in mod normal), chiar art citat spune "efecte viitoare" :)
in plus, ar trebui sa asteptati noul C.P.Civ. sa intre in vigoare, iar in plus C. Fam e tot ala din 2007 :)
si va rog cu respect sa nu bagati in ceata utilizatorul simplu ca mine interpretand eronat un articol de lege, schimband astfel fundamental mersul firesc al lucrurilor (Toate procesele incepute pe vechiul cod se judeca pe vechiul cod, nici nu s-ar putea altfel, adica ar trebuii rescrisa toata actiunea ?! - actiunea veche neavand nici macar un articol de lege corect, daca ar fi s-o iei ca numerotare doar)
efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere = (foarte pe scurt) urmarile situatiilor deja existente, unde se incadreaza si obligatia legala de intretinere (in anul X s-a nascut copilul si ia nastere obligatia de intretinere; in 2011 se doreste exercitarea autoritatii parintesti de un singur parinte = se aplica dispozitiile codului civil in vigoare de la 1 Octombrie)
xald, codul familiei este "incorporat" in noul cod civil. Pentru ca un parinte sa fie decazut din drepturile parintesti e nevoie de mai mult decat de refuzul tatalui sa isi vada copilul, ca exemplu; trebuie sa se dovedeasca faptul ca respectivul ar pune in pericol copilul respectiv - fizic si / sau psihic.
maripirvu a scris: se mai tine cont si de fiecare speta in parte.
Categoric ca se tine cont de fiecare caz in parte. Dna avocat a scris cum sa motivati, in drept, cererea: art 398 C.civil si in fapt motivati asa cum considerati, aducand probe (inclusiv martori) in sprijinul afirmatiilor. Pe scurt: trebuie sa dovediti ca este in interesul copilului ca dv sa fiti singura care sa exercitati autoritatea parinteasca.
E posibil - si probabil - ca tatal sa fie de acord ca numai dv sa exercitati autoritatea parinteasca (scriu aceasta in ideea ca tatal nu vrea sa stie de copil, cum scrieti, ceea ce nu-l va scuti de la plata pensiei de intretinere) Aceasta "invoiala" poate conduce instanta de tutela la o solutie asa cum va doriti dv (sigur, si / sau alturi de alte probe: raportul de ancheta psiho-sociala, opinia copilului in aceasta privinta - daca a implinit varsta de 10 ani)
Citez din codul civil, art. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Exemple, independente de aceasta speta (care poate fi un exemplu)
1. din 2006 copilul e crescut de ambii parinti. La 1 Nov 2011 (dupa intrarea in vigoare a codului) parintii divorteaza (desi sunt casatoriti din... 1900 toamna) si unul dintre ei doreste exercitarea autoritatii parintesti – se va judeca cererea cf dispozitiilor codului civil in vigoare.
2. In 2010 s-a dat o sentinta de incredintare minor catre mama, ca exemplu – aceste sentinte NU sunt irevocabile deoarece intre timp situatia luata in calcul s-ar putea schimba... Asadar, in acest exemplu, tatal cere exercitatea autoritatii parintesti de ambii parinti – se va judeca dupa noul cod civil...
Si exemplele pot continua.
De-ar fi cum spuneti dv inseamna ca azi nu se poate divorta – prin acord – in fatza notarului, ca exemplu, doar pentru ca cei doi s-au casatorit in primavara trecuta. Dar se intampla aceasta, cf dispozitiilor art 6 din noul cod civil, care a fost mentionat.
Asadar amuzati-va (si) zilele acestea ca de asteptati dupa CEDO in sensul amintit de dv s-ar putea sa nu va mai distrati curand :D
Precizare divort
gabitza12
Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)