avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare importanta...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare importanta...

Buna seara! Tinand cont de tot ce am citit pe acest forum, am si eu o intrebare simpla: A mai fost data vreo sentinta de custodie unica in Bucuresti dupa 1 Oct. 2011??? Intrebarea se adreseaza in principal avocatilor prezenti pe acest forum, dar si celorlalte persoane care ar putea sa aibe un raspuns. Stiu ca acest minunat si super bine facut cod pe care atat il laudati unii dintre dumneavoastra este aplicat, dar as vrea sa mai cred ca inca traiesc intr-o tara unde o lege nu se aplica pe banda rulanta, ci se mai tine cont si de fiecare speta in parte. As vrea tare mult sa aflu raspunsul la aceasta intrebare pentru ca asa macar stiu la ce ma astept si nu ma mai chinui sa platesc un avocat sau sa ma mai duc cu dovezi si martori aiurea, daca tot aceasi sentinta se va da.
deci un proces, orice proces, a inceput in 29 noiembrie, sa spunem.

actiunea in sine are 100 de pagini, cu tot cu dovezi, etc.

dupa Dvs, nu se judeca pe codul vechi, ci in 1 octombrie ar trebui rescrisa actiuunea, reintrodusa si repusa pe rol (bine, dupa mine ar fi o cu totul si cu totul alta actiune)?

iar avocatii si judecatorii care vor schimba regulile in timpul jocului vor fi cei care vor da motive CEDO sa nu ma faca sa astept ;)

apropo de divort, daca cei doi se duc la divort dupa 1 oct, pot divorta in fata notarului, daca s-au dus la 29 nov, pot prin acordul partilor pe vechiul cod, si exemplele pot continua :D; DAR nu poti ca o actiune deja deschisa s-o judeci asa cum iti convine, ci ar cam trebui respectate niste reguli de bun simt, nu toate actiunile sunt scrise pe jumatate de pagina fara nici o referire la Lege (am trecut prin experienta neplacuta ca un avocat sa imi faca o asemenea actiune...)

so, nu mai bateti campii :)
Greu-greu, xald ... Din pacate, nu sunteti singurul care interpreteaza dispozitiile legale asa cum vrea, cum i-ar fi mai bine pentru cauza sa si care, mai apoi, striga: ”justitia din RO e nu-stiu-cum”. Da, sunt si erori si neplaceri etc dar cei ca dv isi fac singuri rau.
Dispozitiile codului civil in vigoare se aplica pentru mai toate cauzele dar sunt si exceptii – cand se aplica dispozitiile codului in baza caruia a luat nastere un raport juridic – dar nu este cazul in acest topic.

In art 6 cod civil, al 2) scrie:
Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

Dar in cazuri precum incredintarea minorilor, pensia de intretinere pentru minor – ca exemple - sentintele date inainte de acest cod NU erau (si nici azi nu sunt) irevocabile = cand interveneau (intervin) modificari in situatia celor implicati se putea (poate) incepe o noua actiune = o situatie juridica noua.
Altfel spus: aceste cauze pot fi – si sunt – judecate dupa noile dispozitii.

Citez si articolele din L 71 / 2011 pentru punerea in aplicare a noului cod civil:
Art. 4. - La data intrării în vigoare a Codului civil, actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate, prevăzute de Codul civil din 1864, precum şi de alte acte normative, rămân supuse dispoziţiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit Codului civil sau dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 5. - (1) Dispoziţiile Codului civil se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după
intrarea sa în vigoare.
(2) Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil


Mai mult n-am sa mai scriu – deviem de la tema pentru care initiatoarea a solicitat raspuns.
exact ce spuneam si eu, multumesc ca imi confirmati afirmatiile, chiar daca nu intelegeti ce scriu.

si da, cand intervin modificari, IN ORICE SPETA, hotararile vechi nu mai sunt definitive, fiind deja, datorita modificariilor, ALTE situatii, cu exceptiile de rigoare.

Sarbatori fericite!

Greu-greu


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Ecaterinaa Ecaterinaa Exista o sentinta definitiva si irevocabila cu exercitarea autortatii parintesti de catre un parinte, proces inceput dupa vechea lege, insa sentinta s-a ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil se aplicã și proceselor de divorț aflate în curs de soluționare? uttzza uttzza Dispozitiile noului cod civil se aplica si proceselor de divort incepute sub imperiul legii anterioare? Sunt de acord ca legea civila nu retroactiveaza. ... (vezi toată discuția)