avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de concediere pentru motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Buna ziua

In data de 02.12.2011 o persoana a primit o instiintare ca este in preaviz de 20 de zile lucratoare, iar incepand cu data de 01.01.2012 contractul de munca al acesteia va inceta (din motive ce nu tin de persoana salariatului - desfiintarea postului de munca).

Intrebarea mea este: Care este termenul legal de primire a deciziei de concediere (in acest caz) si anume pentru motive care nu tin de persoana salariatului?
Citez din mesajul initial :
... o persoana a primit o instiintare ca este in preaviz de 20 de zile lucratoare, .... prin urmare, nu este vorba despre 20 de zile ...:)
Va multumesc tuturor pentru ajutor!!!:)
Buna ziua,

Eu sunt cam in aceeasi situatie, in sensul ca am primit acel preaviz de concediere de 20 de zile lucratoare, ca urmare a desfiintarii postului.

In acel preaviz specifica faptul ca avem voie sa lipsim cate 4 ore zilnic, in vederea cautarii unui alt loc de munca. Acel preaviz a fost comunicat la data de 9 mai, insa noi l-am primit saptamana trecuta propriu-zis, adica pe 17 mai.

Intrebarea mea ar fi: este legal sa instiintez conducerea ca doresc sa-mi petrec restul zilelor (pana la 5 iunie, cand s-ar implini cele 20 de zile lucratoare) cautandu-mi un loc de munca? Asta in conditiile in care, nestiind ca voi primi acel preaviz, am venit program normal de 8 ore/zi la munca de pe 9 mai pana pe data de 16, ba chiar mai mult. Au urmat 3 zile in care am lucrat toata ziua, adica 11 ore, din cauza lipsei de personal.

Facand un calcul matematic, se aduna mai mult de 80 de ore, cat ar insemna 4 ore a cate 20 de zile lucratoare.

Am dreptul de a nu mai veni la lucru?

Daca da, care ar fi forma legala de a face asta? Trebuie mentionat faptul ca deja am instiintat conducerea de situatia mea, am lansat aceasta intrebare, insa nu mi s-a raspuns nimic.

Mi s-a spus ca voi primi un mail de la jurist (asta trebuia sa se intample ieri) prin care ma va informa de tot ceea ce vreau sa stiu. Nu am primit nimic inca.

Consider ca este un lucru care nu poate fi prea complicat pentru persoanele din conducere, sigur s-au mai confruntat cu acest gen de propunere si, deci, ar trebui sa stie ce e de facut.

Trebuie sa luati in calcul aici ca acest punct de lucru necesita un inventar la inchiderea lui.

Asadar, vin cu o a doua intrebare si sper ca nu am fost prea ambigua in exprimare:
In conditiile in care punctul de lucru necesita acest inventar, eu pot pleca fara a participa? Am inteles din codul muncii ca la implinirea celor 80 de ore as fi libera sa plec, insa cu acordul partilor.

Eu nu am primit insa acest acord si sunt amanata si, mai mult, ignorata.

De ieri seara, vazand ca sunt ignorata in continuare, am luat decizia ca, de azi, sa nu mai vin la lucru. Am incercat sa iau legatura telefonic cu cei din conducere, insa nu mi s-a raspuns la apel.

Ce sa fac? Am nevoie de un sfat, va rog...

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2012
lucretiapapadat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incompleta? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Aceasta este decizia de desfacere a contractului de munca pe care am primit-o ieri.Ce sanse credeti ca as avea intr-un eventual proces?Trebuie sa mai primesc ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca Victor-Dan Victor-Dan am o problma ..postul meu s-a restructurat ; pe acelasi post ( as.manager ) sunt cam 12 persoana insa eu am fost aleasa sa plec .este legal ca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65, instiintare vikipatru vikipatru Buna ziua! As vrea sa va intreb, mi-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 01/10/2008, unii angajati de la RU spun ca este decizia de concediere. La ... (vezi toată discuția)