avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii -demisia la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii -demisia la zi

ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile calendaristice? cu tot cu sambata si duminica sau fara? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 31 Iulie 2013
Art.81 alin.7 C.mun. : Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Asadar, chiar daca a inceput efectuarea preavizului , angajatorul are posibilitatea de a renunta la preaviz ...
Si in acest caz, decizia prin care angajatorul ii inceteaza CIM unilateral va fi semnata de ambele parti (angajat, angajator)? Sau e suficienta o notificare? Ma gandesc ca angajatul nu vrea sa anunte la preaviz (intrucat mai tarziu si-a dat seama ca a facut o greseala)
Nu angajatul renunta la preaviz , ci angajatorul ... decizia de incetare a c.i.m. va fi semnata de catre angajator ....

Problema cu renuntatul partial la termenul de preaviz este putin mai complicata .. intrucat eu sunt de parere ca renuntarea partiala trebui sa fie exprimata la data cand angajatorul ia cunostinta de demisia salariatului si nu dupa ce acesta a inceput efectuarea preavizului ...
Acelasi raspuns am primit si de la ITM, trebuia ca angajatorul sa isi exprime optiunea cand a luat la cunostinta... Tocmai din aceasta cauza nu prea stiu cum sa procedez: salariatul imi aduce co medicale si tot suspenda acest preaviz..
O solutie pentru stoparea acelor concedii medicale ar fi invocarea in fata salariatului a faptului ca acest concedii medicale vor fi verificate , inclusiv preeznta lui la domiciliu pe perioada concediului medical. ....

In acest caz, nu prea vad cum se mai poate renunta la efectuarea preavizului .... chiar daca legiuitorul nu a prevazut in Codul Muncii un termen in care angajtorul trebuie sa-si exprime optiunea de a renunta total sau partial la efectuarea preavizului de catre salariat....totusi, se poate invoca un principiu de drept , unde legea nu distinge nici interpretul nu treguie să distingă , fapt ce ar face ca renuntarea la efectuarea zilelor de preaviz ramase sa se poate face pana la expirarea acestuia.

Alte discuții în legătură

Demisie papaceala papaceala Buna ziua, Eu ma aflu in present in concediu medical dar doresc sa imi depun demisia in aceasta perioada cu prima zi lucratoare dupa perioada finalizarii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)