avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii -demisia la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii -demisia la zi

ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile calendaristice? cu tot cu sambata si duminica sau fara? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:42, 31 Iulie 2013
Am si eu niste intrebari referitoare la demisie. In cazul meu in CIM apar cele 15 zile calendaristice in cazul demisiei, dar conform noului cod al muncii se spune ca ar trebui sa stau 20 de zile lucratoare, daca eu nu am semnat niciun act aditional la CIM si niciun contract colectiv de munca atunci eu ma supun caror reguli? Celor din CIM?
Daca imi cer demisia la zi si nu imi va fi acceptata, decat cu preaviz - pot sa o anulez si sa fac alta prin care sa invoc faptul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale?
Multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2012
rebelu, utilizator
concediul medical suspenta contractul de munca.
in perioada suspendarii contractului de munca se suspenda si preavizul.
este interzisa concedierea salariatului in perioada in care acesta se afla in concediu medical.
deci nu, nu il puteti concedia pe salariat.
@ rebelu

1. Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. , daca nu s-a incheiat un act aditional de modificare a acestuia ... prin urmare, Codul Muncii nu instituie obligativitatea stabilirii termenului de preaviz de 20 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie , ci el prevede ca acest termen nu poate avea o durata mai mare de 20 de zile lucratoare ..

Art.81 alin.4 C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

2. Demisia poate fi cu sau fara preaviz .. nu este sintagma ”demisie la zi” ... daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin c.i.m., atunci in baza art.81 alin.7 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Demisia nu mai poate fi revocata dupa ajungerea ei la cunoştinţa angajatorului, decat cu acordul expres sau chiar tacit, dar neechivoc, al angajatorului.
freeelis a scris:


2. Demisia poate fi cu sau fara preaviz .. nu este sintagma ”demisie la zi” ... daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin c.i.m., atunci in baza art.81 alin.7 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


O mica corectura - in baza art.81 alin. 8 - alin.7 face referire la renuntarea partiala sau totala a preavizului.
Intr-adevar, se poate interpreta si asa dar Codul Muncii nu prevede expres "demisia la zi" ...

Alte discuții în legătură

Demisie papaceala papaceala Buna ziua, Eu ma aflu in present in concediu medical dar doresc sa imi depun demisia in aceasta perioada cu prima zi lucratoare dupa perioada finalizarii ... (vezi toată discuția)
Contract de munca alexapaula alexapaula Buna ziua, Am semnat un contract de munca pe o perioada de 6 luni ca asistent vanzari. In momentul de fata sunt in perioada de proba. As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)