avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovedirea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovedirea dreptului de proprietate

Buna ziua,

pentru inchirierea unui spatiu, autorizatia emisa de catre primarie este act doveditor al proprietatii? Este vorba de o autorizatie emisa inainte de '89 si in zona respectiva doar in baza unor astfel de acte s-au repartizat casele acolo. Imobilul este in Barlad.
Cel mai recent răspuns: Claudiu Leanca , utilizator 15:36, 6 Ianuarie 2012
Actul doveditor de proprietate pentru case, terenuri este in opinia mea doar extrasul CF. Restul actelor nu sunt 'opozabile tertilor'. Asta nu inseamna ca nu este proprietar cine spune ca este, dar trebuie sa indeplineasca toate demersurile pentru inscriere in CF. Ca inseamna o procedura administrativa sau o actiune in justitie depinde de caz.
Pentru a inchiria, nu e necesar sa fii proprietar, poti fi si un simplu posesor de buna-credinta, ba chiar si un detentor caruia nu i-a fost interzisa inchirierea (de ex. Art. 1805 NCC).
Bineinteles, in masura in care trebuie sa justificati calitatea in care inchiriati pentru inregistrarea Contractului la AFP sau chiar pentru inregistrarea sediului/punctului de lucru a unei firme la ORC (in eventualitatea in care inchiriati unei firme), autorizatia de construire + procesul-verbal de receptie a lucrarilor ar trebui sa fie suficiente.
Personal, am inregistrat sediu societate in baza acestor 2 documente (societatea era cea care era chiar proprietar al constructiei - caz in care de obicei ORC verifica si mai riguros actele de proprietate).
In plus, daca intentia Dvs este doar aceea de a inregistra Contractul la AFP, acestia nu ar trebui sa aiba obiectii prea mari, pentru ca pe ei ii intereseaza in principiu sa incaseze impozitul. Eventualele litigii privind proprietatea nu ii privesc direct.
Desigur, pentru definitivarea situatiei imobilului, sunt total de acord cu sfatul de mai sus al colegului cismasu, si anume, ar trebui sa demarati demersurile pentru inregistrarea proprietatii in CF pe numele Dvs.
Va multumesc tuturor pentru interventie. Intr-adevar trebuie intregistrat la AFP potentialul chirias fiind o PJ, insa parerea mea este ca doar un extras CF la zi poate arata daca locatorul mai este intr-adevar si proprietarul de drept. In CF se inscriu de ex ipotecile, ce atesta si necesitatea primirii acordului din partea unui creditor.
La ORC trebuie depusa copia contractului - ca este de chirie sau de comodat. Ei nu solicita depunerea in copie si aactelor ce au stat la baza contractului, aceasta fiindde fapt vointa partilor.
Stimate APET_R vi se poate da autorizatie de constructie si pe un teren concesionat/inchiriat pe o perioada determinata, nu faceti confuzie intre "PROPITETE" si "NUDA PROPIETATE"; "DREPTUL DE PROPIETATE" si "DREPTUL DE UZUFRUCT".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am inchiriat o constructie care nu are autorizatie de constructie kyky22 kyky22 Buna ziua. Detin o societate comerciala care in urma cu 6 luni a inchiriat o cladire pe un termen de 5 ani. In urma cu putin timp am aflat ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament pentru activitati de birou rlddev rlddev Buna ziua. Detin un imobil situat la demisol pe care intentionez sa-l inchiriez unui client ce va desfasura activitati de birou. Mentionez ca imobilul ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta intre autorizatia de constructie si actul de vanzare cumparare dgabri dgabri In urma cu 6 ani am cumparat un imobil P+M, intr-o comuna limitrofa Buc. Cumpararea s-a realizat la notariat, pe baza actelor de proprietate, a cadastrului, ... (vezi toată discuția)