MirceaSCALAT a scris:
...executia bugetara nu poate fi inchisa cu EXCEDENT.
Atunci cand se intocmeste proiectul de buget pentru anul urmator, acesta se schiteaza echilibrat. Se discuta, se completeaza, se modifica si aproba in adunarea generala, dar ramane tot echlibrat (veniturile = cheltuielile).
Sigur ca in cursul anului asociatia poate avea venituri mai mici sau mai mari (restante, sponsorizari, fonduri, alte venituri) ca si cheltuieli mai mici sau mai mari (modificari de preturi, avarii, cheltuieli neprevazute...) fata de cele planificate in buget.
Asa ca in orice moment se analizeaza executia bugetara (treimestrial, semestrial, anual), se poate constata ca veniturile difera de cheltuielile efectuate. Este ceva normal si firesc.
Daca ne aruncam o privire pe o situatie a soldurilor elementelor de activ si pasiv, iar putem constata ca orice incasare (indiferent din ce surse si indiferent de scop) se reflecta in contul casa sau banca (ACTIV). Asa se inregistreaza incasarea unor penalizari, in casa sau banca. Aceeasi suma o regasim in fondul de penalizari sau in fondul de reparatii sau alte fonduri (PASIV). Si-asa se pastreaza echilibrul si-n aceasta situatie folosita in contabilitate in partida simpla ca si in balanta intocmita de cei ce conduc contabilitatea in partida dubla, reflectata dealtfel si in bilant.