avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am fost dat in judecata pentru plata penalitatilor

Buna ziua. Am fost dat in judecata pt plata penalitatilor in suma de 7700 ron, asociatia de proprietari intemeindu-si actiunea in instanta pe raspundere civila delictuala. Mentionez ca am achitat 10500, suma reprezentand debitul fara aceste penalitati. A fost adoptat acel act normativ pt anul 2011 - 2012 prin care cei care achita datoria sunt absolviti de plata penalitatilor? In cazul in care pierd si solicit acordarea unui termen de gratie, in cat timp ar trebui sa achit aceste penalitati?( 3 luni, 2 ani?) Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 20 Ianuarie 2012
@MirceaSCALAT

Va contrazic, AS nu sunt non-profit. AS pot sa aiba profit din activitati economice. Daca acel profit nu este folosit pentru reparatii si investitii (ca el acolo se duce direct) statul nu are nici o problema sa impoziteze AS. Poate n-ar fi rau sa studiati putin legile inainte de a veni cu combateri: OMF 1969 care reglementeaza si conducerea contabilitatii in partida simpla (cazul AS) ar trebui sa va dea cateva raspunsuri la dileme.

Penalizarile incasate in schimb nu sunt activitati economice, si nu sunt considerate profit. De aceea AS nu are nici un excedent din acest motiv.
Fondul de rulment nu poate fi majorat la infinit ca sa acopere restantierii, pentru ca nu e normal. Si daca restantierii continua metehnele lor cine plateste fondul de rulment? Tot aia bun platinici. Ce vina au ei?

AS. trebuie sa ia masurile de recuperare a restantelor, chiar si prin instanta. Dar ce faci cand procesele dureaza cu lunile (cateodata ani)? ii taxezi pe bun platinici in continuare? ramai fara utilitati?

Operatorul Dvs. de telefonie mobila nu va penalizeaza cand nu platiti? Credeti ca el are la randui restante la alt furnizor?

Normele de convietuire (de care va agatati) nu ar trebui sa-i spuna restantierului-consumator sa plateasca ce consuma? Atentie, legea 230 nu lasa AS. sa dea in judecata un restantier decat dupa 90 zile. Altfel ii va fi respinsa actiunea.
MirceaSCALAT a scris:
...executia bugetara nu poate fi inchisa cu EXCEDENT.

Atunci cand se intocmeste proiectul de buget pentru anul urmator, acesta se schiteaza echilibrat. Se discuta, se completeaza, se modifica si aproba in adunarea generala, dar ramane tot echlibrat (veniturile = cheltuielile).
Sigur ca in cursul anului asociatia poate avea venituri mai mici sau mai mari (restante, sponsorizari, fonduri, alte venituri) ca si cheltuieli mai mici sau mai mari (modificari de preturi, avarii, cheltuieli neprevazute...) fata de cele planificate in buget.
Asa ca in orice moment se analizeaza executia bugetara (treimestrial, semestrial, anual), se poate constata ca veniturile difera de cheltuielile efectuate. Este ceva normal si firesc.

Daca ne aruncam o privire pe o situatie a soldurilor elementelor de activ si pasiv, iar putem constata ca orice incasare (indiferent din ce surse si indiferent de scop) se reflecta in contul casa sau banca (ACTIV). Asa se inregistreaza incasarea unor penalizari, in casa sau banca. Aceeasi suma o regasim in fondul de penalizari sau in fondul de reparatii sau alte fonduri (PASIV). Si-asa se pastreaza echilibrul si-n aceasta situatie folosita in contabilitate in partida simpla ca si in balanta intocmita de cei ce conduc contabilitatea in partida dubla, reflectata dealtfel si in bilant.
As.Proprietari este infiintata in baza unei legi speciale L.230/2007, care este circumscrisa prevederilor generale de infiintare si functionare a entitatilor NON-PROFIT, din punct de vedere fiscal fiind categorisita ca "entitate fara scop patrimonial"
.................
SCOPUL INFINTARII
Art. 4. - (1) Asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune care, pe lângă drepturi, impune obligaţii pentru toţi proprietarii.
~~~~~~~~~~~~~
Intre SCOP si aievea intotdeauna pot fi abateri, deci unele actiuni ale AS-P pot avea si consecintele unor activitati profitabile (de ex.Inchrierea, cu acordul membrilor, de spatii excedentare ale condominiumului catre terti, care produce VENITURI din activitati impozabile)
.................
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
~~~~~~~~~~~~~
Sistemul propriu de penalizari trebuie sa asigure recuperarea eventualelor prejudicii ale AS-P, iar excedentul acestuia va urma o terta destinatie reglementata in art.45, alin.(3), despre aceasta destinatie am comentat ca nu este tocmai cosher si nici morala.

In rest TÃTE Bune, si Vă rog nu mai citiţi în diagonală.
:offtopic:
Pai si daca citim fiecare cuvant, tot la aceeasi concluzie ajungem: sunteti un pic pe dinafara!
:offtopic:Eu personal, poate deformatie profesionala, nici nu stiu sa citesc in diagonala.
Citesc fiecare cuvant cel putin odata.

Ontopic:
Daca vreti sa discutam strict pe definitii din DEX, recunosc am gresit, incercand doar sa se inteleaga mai bine de catre cat mai multi. Deci da, AS sunt non-profit. Dar non-profit nu inseamna fara venituri, venituri care sunt sau pot fi impozabile, dupa caz, si aici am vrut sa ajung.

Asociatiile se infiinteaza si functioneaza pe baza L230 si HG 1588.
Aceste legi spun cum si cand aplici penalizarile si ce faci cu ele. Nu spune ca daca nu ai restante la furnizori nu aplici la randul tau penalizari si v-am explicat si de ce.
Dar daca vreti sa detaliem la infinit, o putem face. Dar hai sa facem o clarificare, sau doua:
- nu toate AS au spatii sa inchirieze ca sa aiaba venituri
- daca nu are venituri din alte surse, inseamna ca "isi penalizeaza" bun platnicii (de ex. prin marirea fondului de rulment) ca sa suporte rau-platnicii si sa nu se trezeasca cu utilitatile taiate.

Asta nu inseamna ca restul de legi nu i se aplica.
Functioneaza ca si o firma din punct de vedere contabil, e adevarat ca mai simplu, si de aia ii este permisa contabilitatea in partida simpla. Deci se supune legilor contabile, de care cel putin 50% din membrii asociatiei nu au habar. Se supune Codului Civil, Codului Muncii, Codului Penal, tuturor legilor Romaniei, inclusiv Constitutie, trebuie sa se supuna si HCL-urilor locale si trebuie sa se supuna si legilor Europene.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)