avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarire care tine loc de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarire care tine loc de vanzare-cumparare

As vrea si eu opinii legate de o situatie si anume reclamantul cere o hot care tine loc de vanzare-cumparare avand un antecontract de v-c din 28 febr 2001.Parati sunt trei mostenitoare ale promitentului vanzator.In 2001 dupa ce s-a incheiat antecontractul, la termenul stabilit in antecontract partile se prezinta la notar si incheie contractul de vanzare in forma autentica.In 2006 are loc un proces prin care contractul de vanzare este desfiintat prin hot jud.datorita unei nulitati exprese prev in Lg 18 (nu se pot instraina terenurile pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in circuitul civil al terenului)
Mai este sau nu mai este valabil antecontractul pentru a cere o astfel de actiune?
P.S nulitatea contractului de vanzare-cump. a fost constatata din oficiu de inst care a fost investita sa judece titlu promitentului vanzator si contractul incheiat, intr-o actiune formulata de primar.
Cel mai recent răspuns: Chiriac Roxana , Avocat 10:36, 24 Octombrie 2008
Lucente a scris:

Faptul ca s-a incheiat contractul in forma autentica de catre promitentul vanzator nu poate fi considerata ca o indeplinire a obligatie din antecontract?timp de 5 ani cumparatorul a fost proprietar.
In antecontract se mentioneaza ca va cere in instanta o hotarire de vanzare-cumparare in cazul in care promitentul vanzator nu se prezinta la notar sa incheie in forma autentica.S-a prezentat la notar prin urmare eu zic ca obligatia promitentului vanzator a fost indeplinita.


Contractul încheiat fiind lovit de nulitate absolută, el nu poate produce niciun fel de efecte. Nu poate stinge, prin urmare, nici obligaţia de a încheia un contract valid.

Cam aşa văd problema.

Liviu S.Bordaş
Multumesc themis
Plăcerea a fost de partea mea.

Revin asupra acestui subiect si va cer din nou opinii.Asa cum am spus eu reprezint mostenitoarele.In momentul in care am vazut ca opinia generala inclusiv a judecatoarei este cea de a admite aceasta actiune , am formulat o actiune in numele uneia din mostenitoare in care am solicitat constatarea nulitatii absolute a antecontractului de vanzare motivat de faptul ca antecontractul considerat ca o proiectie a viitoarei vanzari presupune indeplinirea conditiilor referitoare la pret si bun.La acel moment asa cum am mai spus terenul se afla sub incidenta Legii18, si mai mult in antecontract este specificat momentul cand trebuia sa se prezinte la notar promitentul vanzator, adica identifica o data certa.la acel moment nu se putea incheia o vanzare valabila.Prin urmare consider ca partile se obligau sa vanda in conditiile in care legea interzicea vanzarea, ar fi o cauza ilicita sau chiar lipsa obiectului deoarece terenul care reprezenta obiectul material era inalienabil temporar.Cum vedeti aceasta noua actiune a mea?
Multumesc oricum
Lucente, Părerea mea, sinceră, e că nu ţine nici invocarea lipsei obiectului, nici cauza ilicită.

Termenul de 10 ani este stabilit atît de ambiguu de legiuitor, încît fiecare poate înţelege ce vrea. Conform legii 18, termenul de interdicţie curge începînd din prima zi a anului următor celui în care s-a făcut înscrierea proprietăţii. Înscrierea în ce, unde? În registrele agricole? În registrele de inscripţiuni/transcripţiuni? În registrul fiscal?

E greu de dovedit că, stabilind un termen cert în antecontract, părţile au avut în vedere fraudarea legii. Cu atît mai mult cu cît transmiterea dreptului de proprietate presupunea un nou act, încheiat sub controlul unei persoane investite cu autoritate publică - notarul.

Vorbind despre cauza ilicită, aici trebuie dovedit scopul mediat al părţilor (uneia dintre ele) şi caracterul ilicit al acestuia, deoarece numai scopul mediat poate fi ilicit, cel imediat fiind acelaşi pentru genul de contract analizat - prefigurarea transmiterii proprietăţii bunului, respectiv a plăţii preţului, care, prin ele însele, nu pot fi ilicite.

Greu. Fără şanse în ceea ce priveşte posibilitatea de a convinge instanţa.

Liviu S.Bordaş.

Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2008
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare fara consimtamantul uneia dintre parti steelboy_dexter steelboy_dexter Buna Ziua! Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei ... (vezi toată discuția)
Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)
Pact asupra unei succesiuni viitoare Daniela Covaci Daniela Covaci Prin antecontractul de vânzare încheiat în formă autentică sub nr.346/21.02.2016, vânzătorul-promitent A.B. şi promitentului cumpărător C.D. şi-au ... (vezi toată discuția)