avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela

M-am lovit de o problema. la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase. Problema a intervenit odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod civil. Se incearca vanzarea unui bun din masa succesorala si curatela nu mai este valabila am inteles deoarece acum se instituie de catra instanta (cred). Notarul a spus ca nu are destule informatii pentru a ne putea ajuta cu noua curatela deoarece nu este la curent cu noile modificari. Am vazut ca mai sunt alte postari pe aceasta tema, insa simpla citare a articolelor modificate din Cod nu ma ajuta.
As dori sa stiu in concreto unde sa ma adresez. La judecatoria Iasi, deoarece domiciliul minorului este in Targu Frumos jud Iasi, sau la Primaria TG Frumos care se va ocupa de hartogaraie. Legea zice ceva de instanta de tutela..cum ar trebui interpretata aceasta expresie (judecatorie sau pur si simplu autoritate tutelara). Banuiesc ca actele necesare ar fi aceleasi, dar nu stiu in ce directie sa o apuc. Bata-l vina de Cod Civil.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:40, 16 Februarie 2012
domnul avocat munteanu a exprimat o opinie corecta. va adresati judecatoriei cu cerere pt numire/desemnare curator. este adevarat ca si notarul are aceasta posibilitate legala,dar in 99,99% acesta "sfatuieste" clientul ca acesta trebuie sa faca cererea in instanta :oops:
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
Mircea Popescu mircea, Avocat
mihaicalara a scris:

cazul din speta se incadraza in cazurile de instituire a curatelei?


Depinde.
Nu prea inteleg mare lucru din expunerea dvs.

mihaicalara a scris:

la dezbaterea succesiunii s-a instituit curatela unui minor intrucat tatal lui mostenitor de drept decedase.

Se incearca vanzarea unui bun din masa succesorala si curatela nu mai este valabila


Dezbaterea succesiunii e una, iar vanzarea unui bun din succesiunea deja dezbatuta e alta poveste.

Ce se vrea de fapt!? Dezbaterea unei succesiuni sau vanzarea unui bun dintr-o succesiune care a fost DEJA dezbatuta? (adica vanzarea unui bun care se afla deja la rubrica masa succesorala dintr-un certificat de mostenitor?).

Exista DEJA un certificat de mostenitor? De pe urma mortii CUI? Pentru ca expresia
(din care va lipsesc virgulele) "tatal lui mostenitor de drept decedase", ma duce cu gandul la mostenirea ...bunicului/bunicii minorului. (adica un defunct pe care tatal minorului l-ar fi mostenit, daca n-ar fi fost el insusi decedat).

Daca este asa, atunci are importanta ..."ordinea inmormantarilor" (data deceselor).
Cine a murit mai intai? Tatal minorului sau cel/cea despre a carui/carei mostenire este vorba (si la care tatal ar fi fost, cum spuneti dvs. "mostenitor de drept")?

In functie de raspunsul la aceasta intrebare putem stabili DACA este:
1. - mostenire prin reprezentare (la care vine NUMAI minorul)
sau
2 - mostenire prin retransmitere (la care vine SI sotia supravietuitoare).

Daca se pune problema vanzarii unui bun din mostenirea pe care minorul a cules-o singur prin reprezentarea tatalui sau PREdecedat (decedat inaintea celui despre ca carui mostenire este vorba) atunci ...nu vad interesul contrar (sau n-am DATE destule). Daca mama minorului NU a venit la aceasta mostenire, atunci nu are o cota parte din bunul care se doreste a fi vandut. (sau NU o are dobandita pe cale succesorala, dar nu este exclus sa o aiba dobandita pe te miri ce alta cale: donatie, vanzare, etc).

Daca suntem in cazul 2, atunci exista interes contrar intre mama si minor (au fiecare cate o cota parte din bun).

Eu pot s-o tina asa cu "daca si cu parca" pana mai pe seara. (si, cu siguranta, un "daca" ..."atunci" se va ...nimeri cu situatia de fapt).
Dar nu asa se procedeaza. Cu toate datele (si hartiile/inscrisurie) in fata, raspunsul ar putea fi clar, simplu si la obiect. Altminteri e ...bâjbâială si pierdere de vreme.

Am vazut deja pe portalul instantelor de judecata destule solutii de respingere a cererilor de numire curator (promovate, banuiesc, la sfatul notarilor).

Spre pilda:
J2 (ds. 37715/300/2011).
Respinge cererea de instituire a curatelei minorei ....pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect apartamentul nr.... din Bucureşti, sector 3, formulată de mama sa, ..., constatând că între copil şi mamă, reprezentant legal ... nu există interese contrarii.


Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
romascanu, moderator
Imi cer scuze, dar nu sunt familiarizat cu terrmenii precum d-voastra si nu am vazut nici eu actele, doar ma informez pentru o ruda. Tatal minorei este cel decedat, nu bunicul. Speta este cea din situatia a doua. Certificatele de mostenitor exista deja. iar mostenitor de drept sunt acum sotul supravietuitor si minorul intre, care exista interese contrare. Nu stiu in ce faza se afla succesiunea, dar stiu ca este necesara semnatura tuturor mostenitorilor a vinde acel bun...si ne-am lovit de acea curatela care nu mai este valabila.
Va multumesc pentru interventie.
Nu trebuie să confundam tutela si curatela cu tot ca minori in anumite cazuri intrunesc conditiile pentru a să fie instituite amândouă in acelas timp. Trebuie sa diferenţam curatela generală si ceea specială (art, 178 NCC). O curatelă -speciala- este obligat pentru a apara eventuale conflicte de interese la o succesiune, nu neaparat reale, si nu neaparat la deschidere de o actiune judiciara in abstract. Curator special ce reprezinte interesele minorului. În cazul dv între mama si fiul poate -e firesc- că exista interese.comune in continuare, fiind opuse sau diferite "ad cazum" ipotetic, desi nu e obligat sa alcatuiasca consiliul pentru a institui formal tutela minorului, ce este ocrotit in continuare de mama sâ, ci doar pentru a numi un curator special, pentru a acepta in condiţiile legale succesiunea, pentru a verifica validitatea dispozitiile succesorala, etc. Iar pentru a institui curatela e obligat sa alcatuiasca consiliul de familia prin actiunea necontencioasă la instanţa tutelară (în România e necesara instanta de tutela practic pentru tot, o recunosc, am gresit înainte in acest aspect, ghidându-me doar de instinctul juridic spaniol (unde am învaţat cate puţin) atunci cand am zis că nu e necesar să apelez la instanţa, ceea ce mi se pare ciudat). Întretimp, daca există niste obligaţiile urgente, dreptul minorului obliga sa fie numit imediat un curator special. De pilda, pentru a acepta succesiunea la timp, dacă nu mai e timp pentru a constitui consiliul. Acest se constituie printr-o actiune ne contenciosa la instanţa, intrunând la domiciliul minorului rudele cele mai apropiate, conform articol 128 NCC. În concluzia, e posibil si necesar in anumite situaţiile numirea unui curator special provizoriu, ce acepte in nume minorului mostenirea, samd, notarul fiind obligat -repet în anumite cazuri si conditiile-, s-o autentifice. De ce se va opune un notar care e obligat expres prin lege, daca de ea depinde succesul la o succesiunea, fiindcă curatorul asa numit trebui sa fie supus la consiliul familiei ulterior? Daca cazul dv e vorba de o vanzare a un imobil, nu cred că e un caz de numirea urgente curatorului. E mai bine să asteptaţi la instituirea consiliului familiei.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
de ce sa se instituie „formal” tutela atunci cand minorul are un parinte in viata?

Eu raman la parerea ca nu este necesara instituirea consiliului de familie

Alte discuții în legătură

Autorizarea instantei de tutela pentru acte de dispozitie ale minorului clara1801 clara1801 Am urmatoarea situatie juridica, sunt curioasa ce parere aveti cu privire la subiect: Doresc sa obtin autorizarea insantei de tutela pentru a efectua o ... (vezi toată discuția)
Cerere de interdictie judecatoreasca OlteanuCoca OlteanuCoca Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)