avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... HOTARARE JUDECATOREASCA CE TINE LOC DE CONTRACT DE V-C
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

HOTARARE JUDECATOREASCA CE TINE LOC DE CONTRACT DE V-C

Buna ziua, am o intrebare legata de o situatie in care o persoana a cumparat i urma cu 15 ani un teren extravilam in jud. Ilfov, acest lucru facandu-se la momentu respectiv printr-o chitanta de mana. Desi vanzatorul mostenise respectivul teren de la parintii sai, nu deschisese succesiunea. La momentul actual, succesiunea inca nu a fost deschisa, existand mai multi mostenitori, din considerente financiare. Cumparatorul, din cate am inteles are la indemana posibilitatea de a-l da in judecata pe vanzator pentru a obtine o hatarare judecatoreasca ce tine loc de contract de vanzare-cumparare. Tin sa mentionez ca vanzatorul e de buna- credinta si doreste sa coopereze (singura sa problema fiind faptul ca nu are disponibila suma necesara pentru a deschide succesiunea, iar cmparatorul este de acord sa suporte toate cheltuielii de judecata). In aceasta situatie cam care ar fi costurile toatale (fara a socoti onorariul avocatului), cam cat dureaza procedura si de ce acte ar fi nevoie.
Multumesc anticipat
Nu stiu daca e neaparat o sugestie, dar ... pana la proprietari in indiviziune, nu ar trebui sa vedem despre acceptarea mostenirii?
Ca poate a acceptat tacit doar vanzatorul, ca de 15 ani un alt mostenitor putea sa incerce sa-l dea afara pe cumparator... Trebuie vazut, daca numai el a acceptat mosteirea, vanzarea e perfect valabila si nu mai exista conditie rezolutorie.
Zic si eu...
daca e sa fie ca la carte e clar primul pas succesiunea.
Cu siguranta nu au acceptat mostenirea in mod expres nici unul dintre mostenitori, cred insa ca din momentul vanzarii bunului vanzatorul a acceptat tacit de catre vanzator, nu? Despre ceilalti comostenitori nu stiu amanunte. Sincer nu prea stiu ce cale ar fi mai buna. Precizez ca sunt avocat stagiar si sunt de partea cumparatorului care face parte din familie.
Va rog mult, daca puteti sa imi spuneti care este calea cea mai usoara pentru a rezolva aceasta problema. Cumparatorul doreste sa vanda terenul respectiv in primavara anului viitor, este oare vreo sansa sa se termine procesul pana atunci (vorbsc de fond, nu cred sa se exercite si apelul).
Va multumesc
Trebuie sa chemati mostenitorii vanzatorului in judecata.
Daca reusiti sa va judecati, in sensul sa fie toti citati si sa se prezinte si sa fie de acord puteti termina repede procesul.
Eu am inteles ca nu cunoasteti toata situatia, dar o solutie buna se da cu toate amanuntele de fapt... asa ca, intai, aflati daca au acceptat tacit ceilalti.
Vanzatorul a acceptat tacit daca a vandut in 6 luni dupa deces... nu mai tarziu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare Doncean Doncean Partile indivize intr-un contract de vanzare cumparare este un lucru determinat? Codul civil: SECTIUNEA III Despre obiectul conventiilor Art. 964. ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren Unchiul meu (fratele bunicii) a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, care la aceea data era proprietatea strabunicii(decedate) ptr. ca nu ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortata - contract autentic de vanzare cumparare lovit de nulitate relativa ? kamir kamir am un contract de vanzare cumparare in forma autentica din 2004 asupra unui teren aflat in indiviziune; la baza acestui contract a stat un ante-contract de ... (vezi toată discuția)