avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii dovada prezenta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

dovada prezenta

cum poate un salariat sa faca dovada prezentei sale la serviciu in conditiile in care la firma unde lucreaza nu exista condica de prezenta?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 19 Ianuarie 2012
Pe ce baza in statul de plata,se regasesc "n" zile neplatite ,si alte n zile platite,daca in acest caz nu exista un document de evidenta primara a prezentei zilnice la program,respectiv o condica de prezenta,dupa care in mod normal se intocmeste pontajul lunar si care sta la baza calculului drepturilor salariale efective cuvenite lunar din st. de plata?
Deci,in opinia mea,statul de plata nu constituie o dovada ,caci posibil sa nu reflecte realitatea ...
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
ondino a scris:

Pe ce baza in statul de plata,se regasesc "n" zile neplatite ,si alte n zile platite,daca in acest caz nu exista un document de evidenta primara a prezentei zilnice la program,respectiv o condica de prezenta,dupa care in mod normal se intocmeste pontajul lunar si care sta la baza calculului drepturilor salariale efective cuvenite lunar din st. de plata?
Deci,in opinia mea,statul de plata nu constituie o dovada ,caci posibil sa nu reflecte realitatea ...

Sunt de acord in mare masura cu ceea ce afirmati, de aceea am afirmat "cred ca...".
Se poate pune problema si invers: ce ar insemna ca eu ca angajator intocmesc un stat de plata conform legii fara a taia din salariul unui angajat zilele in care acesta nu este prezent la locul de munca?
Am ajuns la un punct in care utilizatorul ar trebui sa intervina cu detalii suplimentare in ceea ce priveste necesitatea dovedirii prezentei la locul de munca.
L.C.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat, se prevede la art.119 C.mun.

In practica, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenta.
In lipsa acestor documente se pot folosi martori - nu este nicio problema cu acestia , chiar dac la randul lor nu au semnat asa ceva - , intrucat din declaratiile lor rezulta cutuma - o regulă de conduită ce se formează spontan ca urmare a aplicării ei repetate într-o perioadă de timp relativ îndelungată într-o colectivitate umană. In speta, regula fiind inexistenta foii de pomtaj sau a condicii de prezenta prin care se poate dovedi prezenta la munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am semnat in condica de prezenta R-Haz R-Haz Va salut! Lucrez intr-o Primarie de comuna din septembrie 2012 pe functia de administrator public, iar astazi doamna contabila m-a intrebat cum justifica ea in ... (vezi toată discuția)
Foi colective de prezenta CRISTINANEGURA CRISTINANEGURA trebuie sa stea foile colective de prezenta la punctul de lucru? (vezi toată discuția)
Condica/pontaj/semnatura angajatului wolfususro wolfususro In procesul pe care il am cu angajatorul acesta nu tinea nici o evidenta-sau cel putin eu nu am semnat nici un act legat de nr ore prezent la lucru. ... (vezi toată discuția)