Cu cat timp inainte de data limita ( data de la care intervine prescriptia sultei ) trebuie incepute formalitatile de executare silita, asfel incat sa nu existe riscul pierderii acesteia ( prin prescriere)
Eu stiu ca prescriptia intervine la implinirea a 3 ani de la data pronuntarii irevocabile a hotararii de partaj.
Daca este in posesia unei sentinte judecatoresti definitive ,irevocabile si executorii,competenta este a executorului judecatoresc.Acesta se adreseaza instantei de judecata pentru incuviintarea executarii silite ,dupa care va proceda la executarea silita.
Pai eu nu vreau s-o execut silit, ci vreau sa stabilesc cu partea adversa un termen in care imi va da acesta sulta si intelegerea asta o perfectez la notar. Dvs imi ziceti ca nu pot ? Eu cred ca da
Promovati executarea silita la executor,dupa care ramane la latitudinea dvs.daca o continuati sau nu.Angajamentul de plata nu mai este titlu executoriu.Daca debitorul dvs.nu este de acord sa semneze un alt act la notar,cum oare puteti intrerupe cursul prescriptiei????
pai celalalt cred ca vrea, ca doar e in interesul lui.. poate n-are acum ( ca altfel mi-ar da ) si daca n-are si nu vrea sa fie ajutat atunci da, il execut silit.
Deci plecam de la premisa ca vrem amandoi ca sulta sa mi-o dea de bunavoie mai tarziu si astfel mergem sa perfectam intelegerea la notar.
Dvs imi ziceti sa merg la executor (sa-l platesc deci ) apoi daca ma razgandesc.. si trec 6 luni , se perima.. si o iau de la capat. Cam asa ?
Cum intrerup cursul prescriptiei ? Cu acea intelegere ca de aia o fac.. ca altfel.. daca ma inteleg verbal cu partea cealalta ca mi-o da cand o avea.. mi-am luat adio
Art. 389-cpc
Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei.
In caz de suspendarea executarii, termenul de perimare curge de la incetarea suspendarii.
Daca se face o noua cerere de executare, se va face mai intai, o noua somatie, la care nu se va mai alatura titlul ce se executa.
Art. 390
Dispozitiile Art. 387 si 389 nu se aplica in cazurile cand legea incuviinteaza executarea fara somatie.
Art. 454
(1) Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la Art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
Prin urmare, art 389 (perimarea) nu opereaza in cazul in care legea incuviinteaza executarea fara somatie. Poprirea este o executare fara somatie....
Sau ,la notar incheiati un contract de imprumut cu cealalta parte pe suma respectiva ( cu termen stabilit sau nu).
Perimare
lucinda2010
Buna ziua. Executorul judecatoresc, la cererea creditorului, a constatat prin proces verbal perimarea executarii silite. Avand in vedere ca, pe parcursul ... (vezi toată discuția)