avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... abuz de drept,art.723 Cod proc.civ.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

abuz de drept,art.723 Cod proc.civ.

O asociatie de proprietari cheama in judecata o persoana care detine o casa si nu are in proprietate un apartament care este in zona reclamantei, obligand parata sa plateasca datorii la intretinere! Parata formuleaza intampinare si cerere reconventionala prin care incearca sa demonstreze instantei ca a fost chemata in judecata pe nedrept, solicitannd instantei plata unor daune morale in suma de 5000 de lei pentru care a platit o taxa de timbru judiciar de 383 lei. Se admite in parte cererea reconventionala a paratei, instanta recunoscand ca parata a fost chemata in judecata pe nedrept, dar diminueaza valoarea daunelor morale de la 5000 lei la 500 lei, iar cheltuielile de judecata facute cu acest proces care au constat in suma de 383 lei taxa judiciara de timbru, se diminueaza la suma de 46 lei! Prin aceasta solutie instanta de fond a incalcat dispozitiile art.274 alin.(2) Cod proc. civ.! Impotriva acestei sentinte parata a declarat recurs, invocand dispozitiile articolului sus mentionat. Recursul paratei a fost respins ca nefondat!( La recursul declarat a achitat taxa de timbru judiciar la valoarea de 50%, adica 190 lei!).Intrebare: printr-o contestatie in anulare este valabil si aplicabil temeiul dispozitiilor art.318 Cod procedura civila? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: danl92831 , utilizator 22:06, 27 Octombrie 2008
Multumesc! O completare vreau sa fac: pe fond paratei i se admite doar in parte cererea reconventionala prin care a cerut daune morale in valoare de 5.000 lei, pentru care a platit o taxa de timbru judiciar de 383 lei la valoarea pretentiei de despagubire, in sensul ca instanta diminueaza valoarea daunelor morale de la 5.000 lei la 500 lei, iar cheltuiala facuta cu plata taxei judiciare de timbru judiciar este diminuata de la 383 lei la 46 lei. In acest caz instanta de fond a incalcat grav dispozitiile art.274 alin.(2) Cod proc. civ.! Acesta a fost si motivul pentru care, parata a declarat recurs, evident respins ca nefondat!
Intr-adevar, instanta a avut dreptate .... la pretentiile paratei de 5000 lei taxa judiciara de timbru este de 383 lei., diminuand pretentiile paratei la valoarea de 500 lei , taxa judiciara de timbru este de 46 lei.
Cum ramane cu respectarea dispozitiilor art.274 alin.(2) Cod procedura civila? "Art. 274.(2) Judecatorii nu pot micsora cheltuielile de timbru, taxe de procedura si impozit proportional, plata expertilor, despagubirea martorilor, precum si orice alte cheltuieli pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut." Parata a demonstrat ca a platit taxa de timbru judiciar in valoare de 383 lei!
elis a scris:

Intr-adevar, instanta a avut dreptate .... la pretentiile paratei de 5000 lei taxa judiciara de timbru este de 383 lei., diminuand pretentiile paratei la valoarea de 500 lei , taxa judiciara de timbru este de 46 lei.
Nu raspunzi "Elis" la ultima intrebare completatoare in contextul dispozitiilor art.274 alin.(2) Cod procedura civila? De ce? Sunt aplicabile dispozitiile art.318 Cod procedura civila, ca temei legal intr-o contestatie in anulare? Astept un raspuns corect "Elis", nu evaziv!
Nu e nimeni obligat sa va raspunda. Si nici sa se justifice de ce n-a vrut sa raspunda.
Aici raspundem benevol cand avem timp si ... chef.
E bine sa stiti cat vi se datoreaza pentru a nu cere omenilor mai mult decat vi se cuvine.

Evident ca 318 e pus in cod pentru a servi ca temei legal intr-o contestatie in anulare. (asa ca intrebarea dvs e formulata anapoda).

Intrebarea e daca e admisibila contestatia in anulare pentru ... ceea ce incercati dvs sa "inghesuiti" in disp art 318 c.p.c.

E asta o greseala materiala evidenta in legatura cu aspectele formale ale judecatii? Sau o greseala de judecata? Daca instanta a interpretat gresit o dispozitie legala (sau daca pur si simplu asa ..."a vrut muschiul ei" sa analizeze textul legii si a dat acolo un amarat de rationament ...mai mult sau mai putin juridic) pe acesta cale nu este admisibil sa se examineze justetea solutiei pronuntate.

Alte discuții în legătură

Contestatie ContSters30487 ContSters30487 nu prea am motive de contestatie in anulare, as zice ca mai multe motive am la revizuire. Ce spuneti as putea sa ma folosesc la contestatie , de aplicarea ... (vezi toată discuția)
Cai de atac teslovan florentina teslovan florentina Daca recursul a fost respins si nu ma vad in nici un motiv care sa ma ajute la cele doua cai extraordinare ce mai pot face?Cineva m-a indrumat la o contestatie ... (vezi toată discuția)
Ultima instanta pentru litigii de munca baltat_alina baltat_alina Am fost concediata, am primit castig de cauza la tribunal dar la recurs am pierdut. Se mai poate face ceva? Recurs in anulare? (vezi toată discuția)