avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... probleme transfer
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

probleme transfer

problema mea este urmatoarea:
in anul 2007 , am participat la un concurs organizat de Agentia Nationala a functionarilor publici, pentru ocuparea unei functii publice de secretar al unitatii administrativ-teritoariale.
In urma promovarii examenului, datorita faptului ca nu aveam vechimea in specialitatea studiilor, respectiv 2 ani, ANFP a emis o adresa catre primarie, in care scrie :
" Avand in vedere rezultatele concursului organizat,in perioada 12-13.02.2007, in vederea aplicarii dispozitiilor art.54 alin. (2) din legea 188/1999, va transmitem propunerea de numire, astfel:
- pentru functia publica de conducere de secretar al comunei , d-l. Calinescu Mihai-Valerian
Precizam ca prezenta este valabila pentru o perioada de 1 an de la data emiterii dispozitiei primarului de numire in functia publica, urmand ca pana la expirarea acestei perioade, in conf. cu prevederile art. V alin. (2) din legea 251/2006 sa ne solicitati o noua procedura de concurs"
Dispozitia a fost emisa, si am fost numit in functia publica, pe o perioada de 1 an de zile.
Dupa expirarea termenului pentru care am fost numit, s-a solicitat o noua procedura de concurs, la care am participat. In urma promovarii examenului, ANFP a emis o adresa catre primarie, in care specifica:
"avand in vedere rezultatele concursului organizat in data de 24-25.03.2008, pentru ocuparea functiei publice de secretar, in vederea aplicarii dispozitiilor art.62 alin. (2) din legea 188/1999 va transmitem propunerea de numire in functia publica de secretar a d-lui. Calinescu Mihai-Valerian"
in urma acestei adrese, primarul a emis dispozitia de numire in functie, de data aceasta, pe perioada nedeterminata. Dispozitia a fost trimisa catre institutia prefectului, in vederea verificarii asupra legalitatii, si nu a fost atacata in instanta.Precizez ca, dispozitia a doua a fost emisa in data de 1.04.2008, iar la ora actuala,nu mai poate fi atacata in instanta de contencios, intrucat au trecut 6 luni de la data la care au luat la cunostina despre existenta ei.
in data de 09.10.2008, am formulat o cerere de transfer catre alta primarie, in interes persoanal .Cererea mi-a fost aprobata de primarul comunei la care doream transferul. Astfel, acesta a emis o adresa catre primaria la care lucram, solicitand emiterea dispozitiei de aprobare a transferului. Primarul a emis dispozitia, mi s-a operat in cartea de munca, modificarea rapoturilor de seviciu, si cu acestea, m-am prezentat la primaria la care am solicitat transferul.Primarul, a emis dispozitia de numire in functie, prin transfer, dupa care, s-a dus cu ea la Institutia prefectului, s-o depuna, in vederea exercitarii controlului asupra legalitatii. De acolo, i s-a spus ca dispozitia este ilegala si trebuie revocata, intrucat, deja s-a inceput procedura de concurs, pe care el personal, (primarul) a solicitat-o in data de 06.10.2008, cu 3 zile inainte de a-mi aproba cererea de transfer.primarul s-a intors, a dat o dispozitie, prin care, se revoca dispoztia mea de numire in functie, avand in vedere prevederile art.45 alit. d din HG 611.2008, si astfel am ramas fara loc de munca. M-am dus cu cele doua dispozitii , de numire si revocare in functia, la prefectul judetului, care, a chemat un jurist,acesta sustinand ca dipozitia pe care mi-o dat-o primarul, de numire in functie este de 2 ori ilegala, intrucat, deja s-au demarat procedurile de concurs, si oricum n-as fi putut face transferul, deoarecere nu am decat 1,8 luni in functia publica, si nu 2 ani, iar a doua adresa a ANFP-ului prin care s-a transmis propunerea de numire in functie, nu este buna,deoarece ar fi trebuit sa fie tot pentru un an de zile. In aceasta situatie, ce pot face eu? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu , utilizator 13:59, 27 Martie 2009
Domnilor, revin la acest subiect, cerand cateva lamuriri....ca eu nu mai inteleg nimic....
Am atacat actul prin care am fost practic dat afara, in instanta de contencios, cerand, in paralel, suspendarea sa, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei de fond.
In vederea solutionarii cauzei, am solicitat ANFP-ului, in mod oficial, sa-mi comunice daca la data de 20.10.2008, (cand a fost emisa dispozita prin care se revoca dispozita de numire in functia publica, pe motiv ca s-a inceput procedura de desfasurare a concursului) , era inceputa procedura de desfasurare a concursului.
Ca urmare a cererii mele, ANFP-ul mi-a raspuns in scris, urmatoarele :
"Stimate domn, am luat la cunostinta de petitia dvs. transmisa la ANFP cu privire la demararea procedurii de desfasurare a concursului pentru ocuparea fct publice de secretar , si va comunicam urmatoarele :
Concursul se organizeaza la sediul ANFP in data de 17 decembrie 2008, si a fost publicat in data de 17 noiembrie 2008, atat pe site-ul ANFP cat si in M. Of part. IIII "
Deci, avand in vedere faptul ca, art. 44 din O.G. 611/2008 prevede ca " ART. 44 - Desfăşurarea concursului de recrutare constă în etapele cuprinse între prima zi de depunere a dosarelor candidaţilor şi formularea propunerilor de numire în funcţiile publice vacante pentru care s-a organizat concursul.", iar actul prin care a fost revocata dispozitia mea de numire in functie, a fost emis in baza art. 45 lit. d din H.G, 611/2008 "ART. 45 - Funcţiile publice pentru care a fost demarată procedura de desfăşurare a concursului de recrutare nu pot fi: _____d) ocupate prin transfer.", mi se pare cat se poate de evident faptul ca, dispozitia prin care am fost revocat din functie, nu are fundament legal, intrucat, proceduta de desfasurare a concursului, a fost demarata in data de 17.11.2008, deci, cu o luna dupa ce am fost revocat din functie.
Dupa 3 termene, actiunea a ramas in pronuntare. La data la care instanta urma sa se pronunte(5 februarie 2009) ...pronuntarea s-a amanat ,pentru data de 12 feb. 2009.
La data de 12 feb. 2009, instanta s-a pronuntat astfel "Admite cererea de suspendare, si in consecinta, suspenda executarea deciziei nr. 507 din 20.10.2008 (cea prin care am fost revocat din functie), pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. Amana pronuntarea privitor la actiunea de anulare a deciziei nr. 507 din 20.10.2008, pana la data de 19.02.2009."
La data de 19.02.2009, instanta a dispus urmatoarele " repunde cauza pe rol, fiind incidente art.151 din Cod proc. civila. Se va face adresa primariei, sa depuna la dosar copie dupa cererea de transfer nr. ___din 9.10.2008 formulata de reclamant, si inregistrata la primarie, si copia integrala a adresei nr.___ din 6.10.2008, catre ANFP ( cea prin care s-a solicitat concurs) , si de asemnea, se va solicita primariei sa prezinte in instanta, in original, registrul de intrare-iesire a primariei pentru luna octombrie"
Din cate stiu eu, instanta, poate amana pronuntarea, o singura data... dar, dupa cum puteti obs. si dvs, aici a facut-o de mai multe ori.
Partea proasta, e ca, d-l, primar, nu a dorit sa puna in executare solutionarea instantei, cu privire la suspedarea actului , si in consecinta, nu m-am primit la serviciu! Ca o alta coincidenta, in paralel cu refuzul de a executa decizia instantei, a angajat un alt secretar.... nu stiu cum. Daca, la concursul din 17 dec 2008, ar fi fost declarata castigatoare o persoana, aceasta ar fi trebuit sa fie numita in functia publica in maxim 31 zile de la data comunicarii rezultatului concursului , da catre ANFP, deci, sa zicem, maxim 1 februarie...iar persoana in cauza, a aparut la serviciu, abia incepand cu data de 26 februarie.
Va rog, daca intelege cineva ceva din toata brambureala asta, sa-mi explice si mie....ce se poate face in acest caz? pot sesiza instanta ca primarul nu m-a primit la serviciu? are vreo legatura cu procesul, faptul ca d-l. primar a angajat o alta persoana? este fapta d-lui, primar, abuz in functie? va multumesc,
Stimate domn,
de la inchiderea dezbaterilor si pana la pronuntare, instanta poate amana pronuntarea succesiv iar, daca va constata ca nu este lamurita, va putea dispune repunerea cauzei pe rol.Chiar si o parte poate face cerere de repunere a cauzei pe rol in perioada dintre inchiderea dezbaterilor si termenul acordat pentru pronuntare.

eu am reusit o data ( ce-i drept) sa intorc instanta din drum.
Zic ca aveti sanse. Da, suspendarea trebuie ceruta, aveti grija la termene. Tot pe contencios va puteti indrepta si impotriva functionarului , luati-va avocat daca tot "v-ati luat la harta cu ei" si apreciati ca ati fost vatamat.

av. Ileana Schwarz
Am inteles partea cu amanarile succesive... dar, nu am inteles, ce i se poate intampla d-lui. primar, care a refuzat practic, sa puna in aplicare masura dispusa de instanta , respectiv de suspendare a actului prin care am fost revocat din functie, ba mai mult, la data la care expira termenul de recurs pentru atacarea masurii dispuse de instanta, in loc sa ma primeasca la serviciu, a refuzat si si-a angajat imediat o alta persoana? cine trebuie sesizat in acest caz? parchetul, politia, instanta de contencios care a dispus masura? va multumesc.
Puteti obliga primarul tot prin contencios sub sanctiunea amenzii.
De ce nu luati avocat?Sunt mai multe capete de cerere pe care le puteti face, inclusiv despagubiri. Cu privire la numirea altei persoane, deocamdata nu puteti face nimic daca nu aveti clar negru pe alb suspendarea actului atacat.

succes
av. Ileana Schwarz
"Admite cererea de suspendare, si in consecinta, suspenda executarea deciziei nr. 507 din 20.10.2008 , pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei. Amana pronuntarea privitor la actiunea de anulare a deciziei nr. 507 din 20.10.2008, pana la data de 19.02.2009."
Este copiat exact dupa textul dispus de instanta in decizia de incheiere. Ca urmare a acestei decizii, d-l, primar a contraatacat, asteptand termenul legal de 5 zile pentru recurs (nu a facut recurs), dupa care, a sasea zi, a angajat o alta persoana.
Din motive obiective....nu-mi pot permite un avocat....

Alte discuții în legătură

Urgent!!! MARIANA TUDOR MARIANA TUDOR In 2006 am terminat faculatea de administratie publica. Am participat la concurs pentru functia de secretar de localitate in data de 23 si 25 martie 2009, ... (vezi toată discuția)
Secretar comuna cosminic cosminic in cazul in care la concursul ptr ocuparea functiei de secretar cumuna niciun cuncurent nu a fost admis cand se va mai scoate postul la concurs si de catre ... (vezi toată discuția)
Secretarul u.a.t cri_secret_ina cri_secret_ina [b]Am o mare nelamurire![/b] In anul 2008,mai precis pe 15.07, in cadrul unei primarii a fost emisa o dispozitie de numire in fc.de secretar u.a.t pe ... (vezi toată discuția)