avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune la instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune la instanta

Buna ziua, am nevoie de indrumarea celor cunosc mai bine procedurile succesorale. In situatia in care mostenitorii nu se inteleg sint indrumati pentru dezbaterii succesiunii la instanta. Ma aflu in situatia in care m-i s-a adus la cunostiinta ca ma vor da in judecata.Unde se va judeca procesul,avind in vedere ca bunicul a decedat la Brasov iar eu locuiesc in Bucuresti,sector 6? Cum se va calcula taxa de timbru ? Din ce? Si in ce valoarea este? Cine e obligat s-o achite? In situatia in care eu voi pierde,deoarece am acceptat tacit mostenirea la notar,dupa 4 ani de la decesul bunicului si pierd procesul,voi fi obligata la plata unor cheltuieli?
Si mai am o intrebare: daca bunicul a avut teren in alta localitate fata de cea de domiciliu pot merge acolo sa solicit certificat de rol agricol? sau sa cer asta prin instanta?
Multumesc anticipat pentru sprijinul vostru.
Cel mai recent răspuns: michaeleduard , utilizator 16:20, 19 Aprilie 2012
Multumesc tuturor acelora care mi-ati raspuns.Mai totusi o intrebare: daca eu voi fi chemata in instanta cine va plati acea taxa de expertiza a casei si terenurilor? Normal ca cei care ma vor chema in judecata vor avea interesul sa declare cit mai putin ....
Astept cit mai urgent un raspuns,deoarece miine ne vom intilni cu totii si vom incerca sa gasim calea amiabila.Nu voi fi exagerata,dar nici jnu-mi pot bate de mine.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
marryy_lm a scris:

Multumesc tuturor acelora care mi-ati raspuns.Mai totusi o intrebare: daca eu voi fi chemata in instanta cine va plati acea taxa de expertiza a casei si terenurilor? Normal ca cei care ma vor chema in judecata vor avea interesul sa declare cit mai putin ....
Astept cit mai urgent un raspuns,deoarece miine ne vom intilni cu totii si vom incerca sa gasim calea amiabila.Nu voi fi exagerata,dar nici jnu-mi pot bate de mine.


Daca se pune problema chemarii in isntanta, reclamantul este cel ce va plati taxa de timbru insa, va fi imputata celui ce pierde procesul. Posibil uneori ca taxa sa fie platita chiar in mod egal de parti, in functie de aprecierile instantei. Prin urmare, chiar daca veti avea calitatea de parat, nu inseaman ca ati scapat de plata taxelor.

In ipoteza in care partile ajung la o intalegere si incheie un acord de mediere, cel ce a facut plata taxelor va putea cere restituirea lor.

De aceea va sfatuiau colegii sa apelati la un mediator iar eu va recomandam chiar sa initiati dumneavoastra procedura de mediere.
Daca reclamantii nu accepta medierea, atunci e bine sa cadeti la invoiala cu ei si in aceasta situatie nu se mai face expertiza, ci o tranzactie, iar cheltuielile raman in seama lor.E bine sa vorbiti cu ei si mergeti la un avocat sa va redacteze tranzactia pe care o semnati la primul termen si se termina totul! Altfel, dupa un proces, puteti ajunge sa fie mai mari cheltuielile decat ceea ce obtineti!
Toate taxele in justitie sunt platite obligatoriu de catre RECLAMANT. Totusi faceti un pas catre...MEDIERE. Ce aveti de pierdut ???
Atit sotul supravietuitor cit si cei doi mostenitori au acceptat tacit mostenirea dupa citiva ani de la data decesului bunicului/. Bunica e singura care inca locuieste acolo.Sa inteleg ca in situatia incare voi fi chemata in instanta de bunica sau de unul dintre ceilalti mostenitori si nu voi putea demonstra acceptarea tacita si voi pierde procesul mi se vor imputa toate cheltuielile facute cu procesul,respectiv taxa de timbru,onorariu avocatilor lor...taxe expetize...Sau in situatia in care ei sint si reclamanti si au cistigat,ei suporta taxele..uf.....asta e....ar fi culmea ca dupa ce pierd dreptul la mostenire si sint chemata in instanta sa mai platesc tot eu cheltuielile facute de ei!!!
Va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Neintelegeri intre succesibili criscriscristina criscriscristina Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca, in situatia in care mostenitorii nu se inteleg intre ei in ceea ce priveste deschiderea succesiunii, unul ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura succesorala olarasu ileana olarasu ileana Buna ziua! Pentru deschiderea procedurii succesorale,cu mai multi mostenitori, unde este recomandat sa ne adresam, din punct de vedere al valoarii taxelor de ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire prin cerere in instanta verrro verrro in cazul depunerii in termen de 6 luni de inregistrare a decesului, care sunt taxele, daca presupune prezenta unui avocat, care sunt etapele desfasurarii ... (vezi toată discuția)