La mediator apelati doar daca va intelegeti cu ei sa vina, ceea ce nu cred, dupa cum spuneti ca sta situatia! In instanta aveti nevoie de un avocat! Taxa la mediator e mai mica. Mie pentru o tranzactie succesorala mi-a cerut 300 roni, si primeam inapoi taxa data la judecatorie, dar n-a mai fost nevoie ca mi-am convins singura rudele pana la urma si am redactat singura tranzactia, iar taxa a fost mai mica decat solicita mediatorul!
Inteleg de la dumneavoastra ca, ceilalti mostenitori au acceptat mostenirea printr-un inscris, la notar, de curand, urmand ca si dumneavoastra sa faceti acest lucru. Daca l-ati facut, inseamna ca ati acceptat si dumneavoastra mostenirea si nu puteti fi inlaturata de la succesiune. Deci, nu prea este posibil sa pierdeti si sa suportati doar dumneavoastra toate cheltuielile. Acestea, in final, vor fi suportate de catre fiecare mostenitor, proportional cu cota ce i se cuvine din mostenire.
Mediatori puteti gasi pe site-ul Consiliului de mediere: www.cmediere.ro, precum si pe site-urile si blogurile de specialitate.
In ce priveste onorariul mediatorului, acesta depinde de mediatorul la care apelati, precum si de alti factori, insa este util sa stiti ca poate fi negociat si ca se suporta de catre toate partile, daca acestia nu stabilesc altfel. De asemenea, este util sa stiti ca, mostenitorii isi pot diminua costurile prezentand instantei, pentru incuviintare, un acord de mediere, la depunerea caruia, se poate solicita restituirea taxei judiciare de timbru (3%),
Da! In eventualitatea in care veti pierde procesul veti fi obligata sa suportati toate cheltuielile de judecata, respectiv taxa de timbru (integral) si onoarariul de avocat platit de reclamanti.
Daca insa recunoasteti pretentiile reclamantilor inca de la primul termen de judecata nu va vor putea obliga la plata cheltuielilor.
Cheltuielile intr-un dosar de partaj se suporta proportional cu cotele numai daca si dumneavoastra vi se recunoaste calitatea de mostenitor (adica implicit nu pierdeti procesul). Ori daca pierdeti, nu aveti nici calitate si nici cota din masa succesorala, asadar suportati toate cheltuielile.
De asemenea, nu inteleg despre ce acceptare tacitala notar vorbiti. Daca v-ati dus la notar, sau ceilalti mostenitori s-au dus la notar si au dat o declaratie de acceptare, aceasta este expresa nu tacita. Acceptarea tacita rezulta din incheierea anumitor acte juridice pe care se presupune ca nu le-ati fi intocmit decat avand intentia ca sunteti mostenitor acceptant, adica proprietar coindivizar.
Succes!