avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!

Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calcris , utilizator 08:28, 28 Martie 2021
Asa prevede legea. Dar legea putea prevede sa se adune toate punctajele lunare, apoi sa se determine un punctaj total si un punctaj mediu lunar, prin impartirea punctajului total la numarul lunilor lucrate. Apoi se determina cuantumul pensiei in functie de punctajul mediu lunar. Era insa mai complicat, intrucat punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor anuale si impartirea la stagiul complet de cotizare.

Mai simplu, se putea folosi tot notiunea de punctaj mediu anual, dar punctajul anual in anul in care se lucra mai putin de 12 luni, se putea determina prin insumarea punctajelor lunare si impartirea la numarul de luni lucrate.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator
Repet:

Veniti,cu aplicatii.

Luati un anumit stagiu complet de cotizare.

Un numar de ani completi,cu total puncte acumulate.
Un numar ani incompleti,cu total puncte acumulate.

Adunati si faceti impartirea la stagiul complet de cotizare.

Pentru a ne intelege,trebuie sa trecem la aplicatii.



Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Carp Mircea, utilizator
Daca stagiul complet de cotizare ar fi exprimat in luni, calculul ar fi corect utilizand notiunea de punctaj mediu lunar.

Dupa cum am spus, mai simplu ar fi ca punctajul anual sa fie determinat prin impartirea la numarul de luni lucrate. Aceste punctaje anuale, calculate in acest mod, s-ar insuma si s-ar imparti la stagiul complet de cotizare. Asa ar rezulta punctajul mediu anual.

De ce n-ar fi corect sa se determine punctajul anual prin insumarea punctajelor lunare din acel an si impartirea la numarul de luni lucrate?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator
Din ceea ce spuneti,rezuta:

Din exemlul de mai sus.

A lucrat 3 luni pe an,a cate 5 puncte.

175 de puncte acumulate in 105 luni(8 ani si 9 luni):35=5 punctex762,1=3811 lei pensie

Adica a lucrat 8 ani si 9 luni si are pensie 3811 lei.

Nu ne putem intelege decat,pe aplicatii.

Repet:treceti pe aplicatii.
Doamna m-cristina a inteles exact ceea ce am spus si are dreptate 100%. Exista diferente fundamentale intre sensul real al notiunilor folosite in lege si cele calculate prin metoda acestei legi. Singura metoda corecta, nu neaparat mai simpla, este cea care ar aplica doar media lunara a punctelor de pensie din fiecare an (suma punctelor din fiecare luna a unui an impartita la numarul de luni din anul respectiv). O motivatie ar fi aceea ca vechimea in munca incepe din luna in care te-ai angajat, iar daca angajarea o faci in decembrie degeaba platesti multi bani ca sa faci sa zicem 5 puncte pentru ca folosind metoda celor 12 luni te alegi pentru primul tau an de munca cu 5:12=0.41 puncte si nu cu 5 puncte pentru care ai platit.
La fel de corect, poate si mai corect (pentru pensionar si nu pentru legiuitorul care face confuzii intre valori medii, valori anuale, medii anuale ...), ar fi asa cum spune si m-cristina: suma punctelor lunare din toata perioada lucrata impartita la numarul de luni ai stagiului complet de cotizare.

Asadar nu eu fac confuzii intre termenii din lege, domnule Carp. Termenii din lege sunt gresit definiti. Asa cum sunt definiti ei si cum se calculeaza mecanic prin impartirea cu 12 a oricarei valori se pierde continutul informational al punctului de pensie care in final se traduce prin banii primiti de pensionar. Din pacate pensionarii pierd puncte pretioase mai ales la inceputul si la sfarsitul carierei lor daca nu au lucrat 12 luni (daca au inceput cariera in decembrie si au incheiat-o in Ianuarie).
Cred ca o petitie poate solutiona problema la legiuitor (nici instantele nu pot trece de "greseala" din lege asa cum este in exemplul de mai sus). Un simplu text explicativ introdus la norme ar solutiona aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)