avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!

Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calcris , utilizator 08:28, 28 Martie 2021
m-cristina, da aveti dreptate
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Eugenor, utilizator
Legea nr. 263/2010:

Art. 96
,,(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.”

Exemplu de calcul:

Presupunem ca o persoana se pensioneaza, dupa 30 de ani si 2 luni de activitate, la data de 01.03.2013. In 30 ani de activitate a acumulat 60 puncte, iar in cele doua luni a realizat 2 puncte/luna, deci 4 puncte in total.
Punctajul anual in anul 2013, cand s-a lucrat doar 2 luni, determinat conform art. 96 alin. (1) din lege = 4 : 12 = 0,33334
Numar total puncte realizate: 60 + 0,33334 = 60,33334

Daca punctajul anual in anul 2013 s-ar determina prin impartirea la numarul de luni efectiv lucrate, ar rezulta un punctaj anual = 4 : 2 = 2
Numarul total puncte realizate = 60 + 2 = 62

Cred ca e corect ca punctajul anual sa se determine prin impartirea la numarul de luni lucrate a sumei punctajelor lunare realizate in acel an, deoarece se contribuie la bugetul de asigurari sociale doar in lunile in care se lucreaza.

Trebuia sa introduceti in discutie si stagiul complet de cotizare.

Sa presupunem ca acesta este tot,30 de ani si 2 luni.

Asta ar insemna :

1) 2(puncte) : 30,1666 = 0,06630x762,1=51 lei pensie.

Rezulta ca s-a lucrat 2 luni si s-a castigat la pensie 51 de lei pe luna.

Sau dintr-un exemplu anterior.

3 luni a cate 5 puncte.

2) 5:30,1666=0,16575 punctaj mediu anual x 762,1 = 124 de lei castig la pensie pe luna.

Daca am lucra 4 ani cate 3 luni pe luna ar insemna:

5x4=20:30,1666x762,1=506 lei pensie,dupa 1 an de munca(4x3).

Vi se pare corect ?Altii lucreza peste 30 de ani si au o pensie de 506 lei.

Am luat in calcul doar punctele pe 2,respectiv 3 luni.

Calculul corect este:

1)2:12:30,1666=0,00552X762,1=5 lei

2)5:30,1666=0,01381X762,1=11 lei

Eu nu mi-am propus sa contrazic pe nimeni.
Mi-am sustiunut un punct de vedere.
Credeti ce vreti.

Nu e vorba aici de contradictii. Este o discutie pe o problema care dezavantajeaza o parte mare, cred eu de pensinabili/pensionari pentru care se va aplica/s-a aplicat legea strict, fara o analiza corecta a contributiilor individuale.
Domnule Carp, diferenta de bani dintre pensionarii din exemplul Dvs apare din cauza valoarii contributiilor individuale (vedeti principiul contributivitatii). De exemplu pentru ca o pfa sa obtina azi 5 puncte lunare de pensie trebuie sa plateasca cca 3000 lei lunar (31.2% din 5 x cca 2117 lei). E foarte mult. Cei asiguratri la minim platesc cca 230 lei lunar. Este totusi o imensa diferenta. Cei care au pensii mici dupa o viata de lucru au platit foarte putin (in general la minim) asadar cred ca ar fi mai incorect sa primeasca o pensie mica cel care plateste foarte mult intr-un timp mai scurt. Diminuarea diferentelor se face prin raportaea la stagiul complet de cotizare. Nu e nevoie de o diminuare artificiala prin diferite operatii aritnmetice incorecte. Am vaga banuala ca si cel care a platit la minim contributia de pensia i s-a diminuat punctajul in anul de debut daca nu a inceput lucrul la 01 Ianuarie si daca nu si-a terminata activitatea la 31 Decembrie. Tot din cauza impartirii cu 12.

Pensia mica a majoritatii este cauzata de punctul de pensie tinut la un nivel mizerabil de cca 730 lei si nu e corect sa acuzam pe cei care platesc mai mult ca au pensii mai mari.
Va respect punctul de vedere. Daca nu sunteti pensionar verificati cand ati inceput si cand ati terminat activitatea sa vedeti cam cat veti pierde la punctul anual prin impartirea cu 12 daca nu ati lucrat acesti ani complet.

Doamna m-cristina e exemplificat excelent ideea pe care o mentin aici.
Cred ca trebuie amendata legea pensiei pe aceasta problema cat mai repede. Din respect in primul rand pentru cei cu pensii foarte mici pentru care 10-20 lei sunt importanti.

Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Eugenor, utilizator
Doamna m-cristina. Va multumesc pentru exemplificarea corecta a situatiei creata de incorectitudinea din legea pensiei privitoare la calcularea punctului anual.
Am un caz in familie, am identificat aceasta anomalie de metodologie si cred ca aceasta problema trebuie solutionata cat mai repede posibil.
Ce cai legale si facile/rapide cunoasteti pentru amendarea acestei legi?

Alte discuții în legătură

Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)