avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctului de pensie anual :exemplu practic!

Cum se calculeaza punctul lunar si anual in acest caz:
-anul de referinta este 1976;
-retributia tarifara lunara este:1468 lei/ luna (7.20 lei/ora):
-salariul mediu anual brut pe 1976 este:1964 lei;
-salariul mediu anual net pe 1976 este: 1712 lei.
Stiind ca pina la 1 iulie 1977 se foloseste la calculul punctului lunar de pensie valoarea salariului brut pe economie (1964 lei) ,ma poate lumina cineva cum se calculeaza valoarea punctului lunar si a celui anual pentru anul dat ca exemplu?????
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calcris , utilizator 08:28, 28 Martie 2021
Punctajul mediu anual se determina tinand cont de numarul de puncte realizate in intreaga activitate. Nu avem de ce sa impartim punctajul realizat intr-o luna la stagiul complet de cotizare de 30 ani ca sa determinam un punctaj mediu anual pentru o luna, doar ca sa aratam cat de avantajat este cel care a lucrat 3 luni.
Modul de calcul s-ar aplica tuturor.

Daca proiectul de lege ar fi intrat in dezbatere publica, eu l-as fi sustinut. Dvs. v-ati fi opus. Fiecare cu parerea si cu argumentele lui, nu-i asa?
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
ContSters233678, utilizator
Un pensionar de limita de varsta are un puctaj mediu anual de 1,54321
Dupa pensionare a lucrat 3 luni.
A realizat 1 punct pe luna.
3 luni = 3 puncte.
3:3=1 punct
Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani.

Aplicati legea 263/2010


ART. 107

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

Care este noul punctaj mediu anual:
-Potrivit legii
-Potrivit celor sustinute de d-voastra.



Aplicatie:

12 puncte in 12 luni :12 = 1 punct pe 1 an
3 puncte in 3 luni : 12= 0,25 puncte pe 1 an


Daca unul a lucrat de 4 ori mai mult(12:3=4)raportul nu trebuie sa fie 1/4 ?

Adica 1 : 4 = 0,25 ?

Daca cineva va reusi sa ma lamureasca ca exista alta logica,eu imi voi cere scuze.



Am spus deja ca pensionarul care a lucrat 3 luni este avantajat de proiectul de modificare a legii. Nici nu e nevoie sa mai facem calculul punctajului mediu anual.

Trebuie sa recunosc ca modul in care se determina acum cuantumul pensiei este corect.

Exemplu de calcul conform Legii nr. 263/2010:

1. Presupunem ca o persoana se pensioneaza dupa 35 ani de activitate, ca a inceput activitatea la 1 ianuarie si a iesit la pensie la sfarsitul lunii decembrie, deci a lucrat 35 ani intregi.
Daca a realizat un punct pe luna, realizand astfel un punctajul anual de 1 punct, rezulta ca numarul de puncte din intreaga activitate este 35.

2. Presupunem ca aceesi persoana a lucrat tot 35 ani, dar a inceput activitatea in octombrie si a iesit la pensie la sfarsitul lunii septembrie, deci a lucrat fractiuni de ani.
Daca a realizat, ca si in primul caz, un punct pe luna, numarul de puncte realizat in intreaga activitate este:
- (3 : 12) = 0,25 puncte (punctajul anual cand a lucrat 3 luni);
- (34 x 1) = 34 puncte (pentru cei 34 ani intregi lucrati);
- (9 : 12) = 0,75 puncte (punctajul anual cand a lucrat 9 luni).
Rezulta ca numarul de puncte din intreaga activitate este tot 35 si se va ajunge la acelasi cuantum al pensiei.
Calculu cu cat ies la pensie.
Stagiul de cotizare reprezinta perioada de activitate si nu cea calendaristica. Legea acorda bani pentru perioada de activitate in functie de cat ai cotizat si de aceea, punctajul anual, care este de fapt media punctajelor lunare din perioada de activitate in luni, din anul de calcul, trebuie sa fie suma punctajelor lunare impartite la numarul de luni in activitate, din anul de calcul si nu numarul de luni calendaristice, pentru ca altfel perioada de activitate este invariabil 12 luni intr-un an si nu este asa decat pana in 1989 cand eram obligati sa avem serviciu. Dupa 1989 puteai sa nu ai activitate, ca asa e in economia libera. In functie de cat ai cotizat ti se acorda si pensia, dar nu esti penalizat pe perioada inactiva. Vechimea sau stagiu se stabilesc in functie de cat ati lucrat si nu calendaristic. Asa se aplica corect principiul contributivitatii. Daca ramane valabil anul calendaristic, atunci se calculeaza gresit perioada de activitate, care in exemplele in discutie este mai mica de cea pe care o calculeaza legiuitorul luand in calcul anul calendaristic.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
calcris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctajul pensie DumitruIon DumitruIon Cum se obtine valoarea finala a coeficientului punctaj de pensie? Dupa obtinerea punctajelor anuale si adunarea lor LA CIT SE IMPARTE? La stagiul complet sau ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)